Updates

Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

HSBC

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Coca-Cola EurPartners

Advies
houden
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Adyen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen

Actueel advies

Advies Koen Lauwers, 28 nov 2023 13:17

Advieswijziging Intel | Sentiment gekeerd bij halfgeleiderproducent

0 0 Leestijd ongeveer

Intel ging in het derde kwartaal boven de lat, met een hogere omzet en winstgevendheid. Beleggers verwachten dat het nieuwe bedrijfsmodel een succes zal worden en stuurden het aandeel fors hoger.

Hoewel de omzet voor het zevende kwartaal op rij daalde, is het momentum rond Intel weer positief. Dat heeft alles te maken met de verwachting dat de halfgeleiderproducent in het lopende kwartaal weer groei zal tonen. Analisten zien de pc-verkoop na twee jaar krimp in 2024 weer aantrekken. Dat zou goed nieuws zijn voor Intels Client Computing Group, die goed is voor 55% van de groepsomzet.

Totale omzet

Op kwartaalbasis klom de totale omzet ($14,2 mrd) in het derde kwartaal met 9%, maar tegenover een jaar eerder was er een daling met 8%. Intel snoeide fors in de operationele uitgaven en ook in het personeel, waardoor de operationele winstmarge (13,6%) ondanks de lagere omzet wel toenam.

Kerncijfers
2024(t) 2023(t) 2022
omzet ($ mrd) 56 49,5 63,1
nettowinst ($ p.a.) 1,9 0,95 1,84

Alle hoop op IFS

Intel is een van de weinige grote spelers in de sector die chips ontwikkelen en deze ook zelf produceren. Bij de meeste andere grote spelers als Nvidia en AMD zijn design en productie gescheiden; voor de productie van de chips kloppen zij aan bij TSMC of Samsung. Intel was tot voor kort terughoudend om de eigen productiecapaciteit open te stellen voor derden. Daar is onder ceo Pat Gelsinger verandering in gekomen met de oprichting van Intel Foundry Services (IFS). Dit gebeurde voor een deel noodgedwongen, omdat Intels klassieke kernactiviteiten het laten afweten. IFS staat voorlopig nog maar in voor een fractie van de omzet, maar Intel wil tegen 2025 kunnen concurreren met marktleider TSMC. Deze ambitieuze doelstelling vergt zware kapitaalinvesteringen, waardoor de vrije kasstroom nu en in de nabije toekomst negatief is. Onder meer MediaTek en ARM lieten al weten met IFS in zee te zullen gaan. Foundries doen het goed wanneer er een grote vraag is naar chips en een tekort aan productiecapaciteit. Het blijft wel een cyclische activiteit die in periodes met een lagere vraag minder uit de verf komt.

Advies aandeel Intel naar ‘houden’

Intel noteert tegen 23 keer de verwachte winst ’23 en hoewel sommige andere halfgeleiderbedrijven nog een stuk duurder zijn, groeien die ook sneller. Intel moet de komende kwartalen bevestigen dat het de ingeslagen weg kan blijven volgen. De koersprestatie van de voorbije maanden laat zien dat de markt daar alle vertrouwen in heeft. Ik geef het aandeel Intel het voordeel van de twijfel en verhoog het advies naar ‘houden’.

Geopolitiek voordeel
Tijdens de coronapandemie maakten de grote tekorten aan halfgeleiders in de Verenigde Staten pijnlijk duidelijk dat de afhankelijkheid van buitenlandse chipproducenten te groot was geworden. Door de geopolitieke spanningen met China strooien beide landen met sancties die ook andere westerse landen (o.a. Nederland) meesleuren. Daardoor neemt het risico toe dat er op termijn weer nieuwe problemen in de toeleveringsketen zullen ontstaan. De regering Biden riep halfgeleiders daarom uit tot een strategische prioriteit. De US Chips Act voorziet in $52 mrd aan subsidies voor de bouw van productiefaciliteiten (zoals die van Intel in Ohio) en onderzoek en ontwikkeling. Bijkomend wordt $24 mrd voor belastingkredieten uitgetrokken.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €32,25 per kwartaal. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!