Updates

Aandelen Nederland

Wereldhave

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

HSBC

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
houden
Advies Michiel Pekelharing, 29 nov 2023 13:56

Medtronic | Medisch techbedrijf poetst zwakke jaarstart weg

0 0 Leestijd ongeveer

Met een solide omzetgroei en een optimistische vooruitblik spoelt Medtronic een zwak begin van boekjaar 2024 weg. Die opsteker vormt echter geen aanleiding voor een adviesverhoging.

In de drie maanden tot eind oktober is de omzet van medische technologiespecialist Medtronic (MDT) met 5% gestegen naar $8,0 mrd. Het groeitempo in het tweede kwartaal van het gebroken boekjaar 2024 lag weliswaar iets lager dan in de voorgaande periode, maar de omzettoename had wel een bredere basis. Bij alle divisies kwam de organische groei op minstens 4% uit. In dit opzicht sprong de diabetestak eruit met een organische omzettoename van 7% tot $610 mln. De groei was voor een groot deel te danken aan de introductie van MiniMed 780G eerder dit jaar. Door hoge verkopen van deze gecombineerde glucosemonitor en insulinepomp namen de pomp-inkomsten in de Verenigde Staten met ruim 30% toe.

Bedrijfsresultaat

De omzet bij de belangrijke divisie met apparatuur voor cardiovasculaire aandoeningen zoals hartpompen, nam op organische basis met 5% toe naar $2,9 mrd. Het bedrijfsresultaat nam met 5% af naar $1,4 mrd als gevolg van hogere afschrijvingslasten. Onderaan de streep schoot de nettowinst echter omhoog van $435 mln naar $911. Achter die winstgroei ging een flinke daling schuil van de belastingprovisie (62% naar $402 mln). De degelijke resultaten waren aanleiding om de verwachtingen voor het lopende boekjaar iets aan te scherpen. De onderneming rekent op een organische omzetgroei van 4,75% in plaats van 4,5%. De bandbreedte voor de winst per aandeel gaat met een paar dollarcent omhoog naar $5,13 à $5,19.

Advies aandeel Medtronic op ‘houden’

De beurskoers veerde dankzij de meevallende omzetgroei en de meer optimistische prognose met 5% op na de cijferpresentatie. Een kwartaal eerder was het aandeel Medtronic juist nog terughoudend wat betreft de vooruitblik en met een dividendverhoging van slechts 1,5%. Op basis van een iets hogere winst per aandeel van $5,15 komt de verwachte k/w uit op 15,3. Die waardering heeft weliswaar enig opwaarts potentieel. Maar de matige dividendgroei (3,5% rendement) en het matige track record wat betreft resultaat- en prognoseontwikkeling geven de doorslag om het advies voorlopig te handhaven op ‘houden’.

in $ mln Q2 2024 Q2 2023
Omzet 7984 7585
Bedrijfsresultaat 1340 1404
Nettowinst 911 435

 

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ