Updates

Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
houden
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen

Updates

Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
houden
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Advies Jeroen Boogaard, 24 nov 2023 14:12

Realty Income | Koersdaling overtrokken

0 0 Leestijd ongeveer

De koers van vastgoedfonds Realty Income is door rente- en recessiezorgen sterk gedaald. Dat levert een goed instapmoment op, want het bedrijf beschikt over een sterke balans en brede huurdersmix.

Met een beurswaarde van $38,5 mrd is Realty Income een van de grootste spelers in de zogeheten ‘net-lease’ commerciële vastgoedmarkt. Bij net-lease huurcontracten neemt de huurder ook de onderhoudskosten, belastingen en verzekeringen voor zijn rekening. Eind september had het bedrijf activa ter waarde van bijna $60 mrd, bestaande uit 13.282 vastgoedobjecten, die zijn verhuurd aan 1.324 klanten. De resterende gemiddelde looptijd van de huurcontracten bedraagt circa 9,7 jaar en de portefeuille kent nauwelijks leegstand. Hoewel het vastgoed hoofdzakelijk in de Verenigde Staten staat, heeft de Europese portefeuille inmiddels een omvang bereikt van $9,0 mrd.
Retail en diensten leveren in totaal 77% van de huurinkomsten, naast industrieel vastgoed. Realty Income heeft nauwelijks blootstelling aan ‘kantoren- en e-commerce-gevoelige segmenten’, zoals mode en elektronica. Het bedrijf is daardoor niet getroffen door de golf van faillissementen in de Amerikaanse retailsector. Volgens Realty Income is 91% van de totale huurinkomsten recessiebestendig en ongevoelig voor internetconcurrentie. De grootste drie huurders zijn: Walgreens Boots Alliance (3,9%), Dollar General (3,9%) en Dollar Tree (3,3%). Bij dit drietal staan de resultaten onder druk door kostenstijgingen en doordat consumenten vanwege de hoge inflatie minder te besteden hebben. Misschien dat ze onrendabele vestigingen zullen sluiten, maar dat heeft vanwege de goede huurdersspreiding per saldo weinig effect op Realty Income.

Rente tegenwind

De gediversifieerde portefeuille heeft sinds de beursnotering in 1994 gezorgd voor een consistente operationele winstgroei per aandeel van gemiddeld 5% per jaar. In de laatste tien jaar is de groei versneld naar 6,6% per jaar. Het dividend is nog elk jaar toegenomen. Ondanks het goede track record is het aandeel momenteel uit de gratie: de koers is in een jaar tijd met 18% gedaald. Naast de economische tegenwind voor een aantal huurders is dat toch vooral toe te schrijven aan de gestegen kapitaalmarktrente. Lenen wordt hierdoor duurder en de vastgoedprijzen komen onder druk.

Advies aandeel Realty Income op ‘kopen’

Realty Income heeft echter een solide balans, onderstreept door de investment grade ratings bij Moody’s en S&P Global. De grote liquiditeitspositie van $4,5 mrd dekt ruimschoots de aflossingsverplichtingen in de komende twee jaar. De onlangs aangekondigde overname van Spirit Realty Capital voor circa $9 mrd wordt in aandelen betaald en heeft daarom geen invloed op de leverage. Het profiel van Spirit is vergelijkbaar, met vooral winkelvastgoed voor dagelijkse boodschappen, restaurants en industrieel vastgoed. De transactie zal volgend jaar licht bijdragen aan de winst per aandeel. Ondanks de stijgende financieringslasten blijft het aandeel Realty Income op lange termijn streven naar een winstgroei per aandeel van 4-5% per jaar. Samen met het huidige hoge dividendrendement van 5,7% biedt dit uitzicht op een fraai totaalrendement. Het aandeel blijft koopwaardig.

De auteur heeft een positie in Realty Income.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ