Updates

Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

HSBC

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Coca-Cola EurPartners

Advies
houden
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Adyen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen

Actueel advies

Advies van de dag Jeroen Boogaard, 21 nov 2023 11:52

Arcadis | Adviesbureau scherpt doelen aan

0 0 Leestijd ongeveer

Adviesbureau Arcadis wil de omzetgroei versnellen en de winstmarges verhogen. Megatrends en overheidsstimuleringen zorgen voor de nodige rugwind.

Arcadis zit in de juiste groeimarkten en dat is terug te zien in de nieuwe financiële doelen voor de periode 2024 tot 2026. Het bedrijf streeft naar een autonome omzetgroei van 5% tot 9% en een operationele ebita-marge van minstens 12,5% in 2026. De oude doelen van 2021-2023 (een marge van ruim 10% en autonome groei van circa 5%) zijn gehaald. Over de afgelopen drie jaar steeg de omzet op autonome basis met gemiddeld 7% per jaar en de ebita-marge ligt inmiddels op 10,1%. Een verhoging van de doelen was dus verwacht, maar zeker de groeidoelstelling spreekt tot de verbeelding.

Het laat zien dat Arcadis verwacht dat de groei op zijn markten voorlopig doorzet. Diverse megatrends spelen de onderneming in de kaart. Zo vergen de verduurzaming van de economie en het reduceren van CO2-uitstoot enorme investeringen. Ook de ontwikkeling van leefbare, slimme steden als gevolg van verduurzaming en verstedelijking levert Arcadis veel werk op.

Daarnaast moet bestaande infrastructuur worden vervangen of vernieuwd en verplaatsen bedrijven hun productiecapaciteit dichterbij de thuismarkten. De meest kansen ziet Arcadis in Noord-Amerika en Europa, waar het zijn positie de afgelopen jaren heeft versterkt. In Azië heeft het bedrijf een aantal landen verlaten en de verliesgevende activiteiten in het Midden-Oosten worden afgebouwd. Europa en Amerika vertegenwoordigen momenteel circa 89% van de omzet, tegen 80% drie jaar geleden.

Dividendgroei

Tegelijkertijd is Arcadis zich veel meer gaan richten op zijn grootste, meest winstgevende klanten. In de eerste negen maanden waren 22 klanten goed voor 95% van de omzet, terwijl het grootste project minder dan 5% van de omzet uitmaakt. De aanhoudende focus op grote klanten en aantrekkelijke projecten zal de groei en winstmarges ten goede komen. Verder zet het bedrijf in op een verdere digitalisering en standaardisering van zijn dienstverlening, en zoekt het naar nieuwe locaties voor zogeheten ‘global excellence centers’ (GEC’s) in lage-lonen-landen als India, Roemenië en de Filippijnen. De GEC’s hebben al veel standaard rekenwerk overgenomen, wat eveneens bijdraagt aan betere winstmarges.

Advies aandeel Arcadis op ‘kopen’

De doelstellingen zijn zonder meer haalbaar, hoewel de grootste margesprong waarschijnlijk na 2024 plaatsvindt. Dan zijn de laatste activiteiten in het Midden-Oosten gestaakt en de synergievoordelen uit de twee grote overnames van DPS en IBI volledig gerealiseerd. De nettoschuld/ebitda-ratio van 2,2 ligt al binnen de gewenste bandbreedte van 1,5-2,5 en dit biedt ruimte voor kleinere aanvullende overnames.

Aandeleninkoop lijkt er vooralsnog niet in te zitten, maar aandeelhouders mogen wel een sterke dividendgroei verwachten bij handhaving van de huidige pay-out ratio op 30-40% van de nettowinst. De mooie nieuwe doelen bevestigen de positieve beleggingscase van Arcadis. Bij een k/w van 16 voor 2024 is de waardering voor deze stabiele groeier heel redelijk en blijft het koopadvies voor het aandeel Arcadis van kracht.

*Auteur heeft een positie in Arcadis

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €32,25 per kwartaal. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!