Updates

Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Portefeuilles Menno van Hoven, 17 nov 2023 15:37

Dividendportefeuille | Herstel zet door met hoofdrol grote namen

0 0 Leestijd ongeveer

Het rendement van de Dividendportefeuille liep verder op in een week met een paar grote negatieve uitschieters maar vooral ook uitblinkende zwaargewichten, die per saldo voor een positief rendement zorgen.

Na opnieuw een prima week liep het rendement op tot +6% in 2023 met slotkoersen van maandag. Het totaalrendement sinds de start in september 2011 komt zodoende uit op +327,1%. Met nog krap anderhalve maand te gaan in 2023 lonkt een nieuw winstjaar voor de Dividendportefeuille, die vorig jaar voor het eerst met verlies afsloot maar gemiddeld op jaarbasis nog steeds goed is voor een totaalrendement van 13% sinds de start in 2011.

Gevolg van de sterk opgelopen koersen op de beurs is wel dat het dividendrendement weer onder de magische grens van 2% is gedoken, met momenteel precies 1,9%. In 2023 werd tot dusverre al €8849 aan dividend ontvangen, waarvan het grootste deel is herbelegd in de portefeuille. Dat levert telkens weer een groter aantal aandelen op, wat vervolgens weer een hoger dividendinkomen per positie geeft, zelfs als het dividend een jaartje niet wordt verhoogd. Als dat wel gebeurt, zoals in 2023 inmiddels al bij 39 van de 47 aandelen, wordt het zogenaamde compounding effect elk jaar sterker.

Overigens verwacht ik de komende zes weken nog minstens vijf extra dividendverhogingen van onder meer Broadcom, Eastman Chemical, Abbott Laboratories, Ecolab en Bristol Myers Squibb. Het veelvuldig besproken FMC (zie ook Tip van de week) blijft een wildcard; normaliter wordt er jaarlijks in december een hoger dividend bekend gemaakt, maar het is onwaarschijnlijk dat dit in 2023 ook gebeurt. Ook Union Pacific, dat de afgelopen jaren telkens twee dividendverhogingen per jaar aankondigde, houdt het kruit al een tijdje droog, de laatste dividendverhoging dateert van mei 2022.

In Europa tot slot verhoogden 14 van de 16 aandelen dit jaar het dividend; alleen SEB en Orkla, die in 2022 wel verhoogden, hielden het dividend stabiel vanwege de bedrijfsspecifieke uitdagingen dit jaar. Eén ding is nu al zeker: ook 2023 wordt weer een recordjaar qua dividendinkomsten, volgend op ook al een superjaar 2022. In dat jaar kwam het totale dividend, ondanks lagere beurskoersen, uit op een recordstand van €8926, fors meer dan in 2021, toen in totaal €7101 aan dividend werd ontvangen.

Paar dalers

Op weekbasis waren er net als de voorgaande weken weer een paar grote dalers, telkens na kwartaalcijfers. Diageo, Becton Dickinson, Colopast en in iets mindere mate ook Ahold Delhaize en Bristol Myers deden allemaal een stap terug omdat ze niet konden voldoen aan de verwachtingen van beleggers, die uiteraard vooral naar de korte termijn kijken. Grootste daler was Diageo met een min van 9% op weekbasis, op de voet gevolgd door Becton Dickinson, dat ruim 8% kwijtspeelde. In totaal waren er vorige week 13 dalers, maar dus ook 34 stijgers, die per saldo voor een positieve week zorgden.

Wat mij bijzonder goed doet is dat het juist de absolute zwaargewichten zijn die momenteel de kar trekken. De grootste stijger op weekbasis was Broadcom met +8,5%. Het semiconductoraandeel, dat de grens van $1000 nadert, heeft inmiddels een gewicht van 4,3%. Ook KLA Corp, Wolters Kluwer (3% weging) en Microsoft (weging 3,6%) en Parker Hannifin (weging 4,8%) deden het uitstekend en noteren nabij all-time highs.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ