Updates

Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Kendrion

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Kendrion

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Tip van de Week Menno van Hoven, 17 nov 2023 14:15

Tip van de week | Profiteren van zwakte in de agrisector

0 0 Leestijd ongeveer

We tippen een aanbieder van zaden en gewasbescherming die onder grote druk ligt, in lijn met sectorgenoten zoals FMC. Op de laagste jaarkoers is een prima koopmoment voor de lange termijn ontstaan.

Net als Dividendportefeuilleaandeel FMC Corporation en door vergelijkbare problemen, staat ook sectorgenoot Corteva op de laagste jaarkoers. Met name in Brazilië hebben boeren het zwaar en is er sprake van een fors lagere vraag naar vooral gewasbeschermingsproducten. Een jaar geleden werd nog $67,67 betaald voor het aandeel, maar vorige week vrijdag (10 november) sloot Corteva op $43,55, slechts een fractie boven de laagste jaarkoers. Dat levert een fraai instapmoment op voor een toonaangevend aandeel in een sector met prima vooruitzichten voor de lange termijn.

Corteva heeft sinds 2019 een eigen beursnotering na de afsplitsing van fusiebedrijf DowDuPont en is wereldwijd actief als aanbieder van oplossingen voor zaden en gewasbescherming gericht op de landbouwsector. Het zaadsegment, goed voor 51% van de omzet van Corteva in 2022, ontwikkelt en levert kiemplanten en eigenschappen (voor zaad) die optimale oogstopbrengsten genereren. Dit gebeurt met technologieën die de weerstand verbeteren tegen onder meer insecten, weersomstandigheden, ziekten en ook herbiciden ter bestrijding van onkruid.

Het gewasbeschermingssegment, in 2022 goed voor 49% van de omzet van Corteva, richt zich met onder meer herbiciden en insecticiden op bescherming van gewassen tegen onkruid, insecten, ziekten en plagen die de gezondheid van landbouwgewassen in gevaar brengen (net als FMC). In 2022 was 48% van de omzet van in totaal $17,5 mrd van Corteva afkomstig uit de Verenigde Staten met als één na belangrijkste markt Latijns-Amerika, goed voor een kwart van de omzet. Overigens groeide de gewasbeschermingsdivisie tot 2022 aanzienlijk sneller dan de zaadactiviteiten, door een combinatie van (een sterkere) volumegroei en prijsverhogingen.

Voorraadafbouw

Ook bij Corteva, dat sterk afhankelijk is van de cyclische inkomensontwikkeling van boeren, doet vooral Zuid-Amerika en dan vooral Brazilië momenteel het meeste pijn. De jongste cijfers over het derde kwartaal kwamen het aandeel op 9 november op een koersdaling van bijna 9% te staan. Corteva – dat in oktober net als FMC een omzetwaarschuwing gaf vanwege voorraadafbouw van boeren, met name in Brazilië – zag de omzet met 9% dalen naar $2,6 mrd.

Een groei van 1% in de Verenigde Staten en Europa werd teniet gedaan door Zuid-Amerika en Azië, waar zowel volumes als prijzen onder druk staan. Opvallend is wel dat de zaaddivisie relatief gezien prima presteert met een organische groei van 9%, volledig dankzij hogere prijzen. Gewasbescherming echter, zag een organische omzetdaling van 12% met lagere volumes in zowel de VS als Brazilië.

Positief is wel dat Corteva de eerdere (verlaagde) outlook herbevestigde: een verwachte omzet van $17,0-$17,3 mrd in 2023 en een operationele winst per aandeel van $2,50 tot $2,70. Indien we rekenen met een omzet van $17,3 mrd betekent dat een krimp van ‘slechts’ 1% ten opzichte van 2022, vooral dankzij de brede portefeuillespreiding; zaad is de reddende engel in een jaar dat gewasbescherming onder grote druk staat. Dat laatste verklaart natuurlijk ook de outperformance van Corteva ten opzichte van FMC, dat vorig jaar juist dankzij de sterke markt voor gewasbescherming betere groeicijfers wist te overleggen. Overigens blijven analisten ondanks lagere koersdoelen overwegend positief over zowel FMC als Corteva. Ze geven hoofdzakelijk koop- en houdadviezen en slechts een van de in totaal 24 analisten heeft Corteva op ‘verkopen’ staan.

Solide balans en sterk dividend


Net als FMC betaalt ook Corteva een jaarlijks groeiend dividend, maar qua zowel historie als statistieken zijn er wel flinke verschillen. Zo betaalt Corteva ‘pas’ sinds 2019, het jaar van de spin-off, een dividend, maar komt het bedrijf wel voort uit de dividendkampioen Dow Chemical, die sinds 1904 dividend uitkeerde aan aandeelhouders. Qua dividendgroei bleef Corteva de laatste jaren ruim achter bij FMC. Bovendien ligt het dividendrendement van FMC momenteel aanzienlijk hoger: 4,5% tegen 1,6% voor Corteva, wat natuurlijk deels te maken heeft met de veel grotere koersdaling voor FMC sinds deze zomer.

Bekijk ook het dossier Dividend Beleggen

In tegenstelling tot FMC, dat doorgaans de jaarlijkse dividendverhoging in december aankondigt, verhoogde Corteva eerder dit jaar al het dividend met 6,7% naar $0,16 per kwartaal, goed voor het derde opeenvolgende jaar van dividendverhogingen. FMC verhoogt het dividend nu vijf jaar op rij met een beduidend hogere gemiddelde groei van zo’n 10% over die periode.

De sterke dividendgroei en -historie was in combinatie met een lagere waardering de reden om FMC voor de Dividendportefeuille te verkiezen boven Corteva. De vraag is echter of FMC volgende maand opnieuw het dividend gaat verhogen, gezien de toch vrij serieuze problemen en grote onzekerheid die overheerst. Voor Corteva ligt dat wel even anders; naast een aanzienlijk lager dividendrendement is ook de payout-ratio (die in 2022 voor zowel FMC als Corteva op zo’n 36% lag) momenteel een stuk lager en beschikt Corteva bovendien over een schuldvrije balans.

Koopkans

De koerstik dit jaar levert een prima nieuwe koopkans op voor Corteva, dat ondanks de lagere winstprognose met een geschatte k/w van iets meer dan 16 nog steeds erg aantrekkelijk gewaardeerd wordt, zeker vergeleken met sectorgenoten en de historische waarderingen voor het aandeel. Op lange termijn blijven de vooruitzichten voor Corteva prima. Net als FMC beschikt het bedrijf over een sterke portefeuille handelsmerken en patenten en wereldwijd stijgt de vraag naar voedsel.

Voor Corteva reken ik volgend jaar juli op een dividendverhoging van minstens 6% en mogelijk meer, zeker de navolgende jaren als de vrije kasstroom normaal gesproken doorgroeit naar nieuwe recordniveaus. In het vooralsnog onwaarschijnlijke geval dat FMC het dividend toch verlaagt, komt het veel te ver weggezakte Corteva ook voor de portefeuille in beeld als vervanger.

De auteur heeft een positie in het aandeel

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ