Updates

Aandelen Nederland

Wereldhave

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

HSBC

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
houden

Actueel advies

Advies Jeroen Boogaard, 26 okt 2023 16:33

Microsoft | Clouddiensten van softwareproducent gewild

0 0 Leestijd ongeveer

De kwartaalwinst van Microsoft kwam hoger uit dan verwacht dankzij sterke groei van de clouddiensten. Het bedrijf ziet een toenemende interesse voor zijn AI-toepassingen.

Softwareproducent Microsoft kijkt terug op een ijzersterk kwartaal. De omzet steeg met 13% naar $56,5 mrd, waar analisten mikten op $54,5 mrd. Het bedrijfsresultaat kwam uit op $26,9 mrd (+25%). Microsoft sneed in het personeelsbestand en schoof investeringen door naar de komende kwartalen. Hierdoor namen de operationele kosten met slechts 1% toe. De operationele winstmarge steeg met ruwweg 5 basispunten naar 48%. Per aandeel kwam de nettowinst uit op $2,99 (+27%), ruim boven de analistenconsensus van $2,65 per aandeel.

Drijvende kracht achter de sterke groei waren wederom de clouddiensten. Die leverden een omzet op van $31,8 mrd, een toename van 24%. Dat was beter dan verwacht. Klanten stappen massaal over naar cloud en de Azure-infrastructuur van Microsoft – met inmiddels meer dan zestig datacenters in de wereld – wist het marktaandeel te vergroten. Interessant is dat ook de AI-toepassingen van Microsoft al bijdragen aan de groei. De omzet van Azure steeg met 29% en daarvan kwam circa 3%-punt voor rekening van kunstmatige intelligentie.

Advies aandeel Microsoft op ‘houden’

Microsoft integreert zijn AI-assistent Copilot ook in diverse andere producten, waaronder het besturingssysteem Windows en software als Word en Excel. De dienst is vanaf volgende maand beschikbaar en de extra omzet die hieruit voortvloeit zal volgens het bedrijf geleidelijk toenemen. Onlangs werd de overname van Activision Blizzard afgerond. Microsoft legde $75 mrd neer voor de maker van computerspellen als Call of Duty en Warcraft. Ondanks extra kosten die met de overname samenhangen herhaalde het concern de verwachting voor het gehele jaar van een stabiele operationele winstmarge. De sterke cijfers onderstrepen dat Microsoft goed is gepositioneerd om te profiteren van de groei in de cloud en kunstmatige intelligentie. Op 31 keer de winst blijft een houdadvies voor het aandeel Microsoft gepast.

Kwartaalcijfers
In $ mrd 2023 2022
Omzet 56,5 50,1
Bedrijfsresultaat 26,9 21,5
Winst per aandeel (in $) 2,99 2,35

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ