Updates

Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
houden
Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
houden
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen

Updates

Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
houden
Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
houden
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Advies Beleggers Belangen, 10 jul 07:15

Sectorfavorieten | Met twee wissels de tweede helft in

0 0 Leestijd ongeveer

Begin dit jaar gaven we u een lijstje Nederlandse aandelen waarvan we het meest verwachten voor 2024. Hier het opgefriste lijstje voor de tweede jaarhelft.

Aegon, Arcadis, Euronext, Just Eat Takeaway en NSI. Dat waren in januari de vijf Amsterdamse aandelen die wij de meeste potentie voor 2024 toedichtten. Van die favorieten gaan Arcadis, Euronext en NSI mee naar de tweede jaarhelft.

Aegon en Just Eat Takeaway zijn gewisseld. Bij de verzekeraar was het een tegenvaller dat de toestroom van kapitaal niet gebruikt is om het dividend te verhogen en de maaltijdbezorger blijft kampen met beperkte groei.

De nieuwe favorieten zijn plasticfabrikant Avantium en groothandel Sligro.

Vijf favoriete Nederlandse aandelen


Arcadis

Advies- en ingenieursbureau Arcadis zit op dit moment in de juiste markten. De klimaatverandering, energietransitie, verstedelijking en verduurzaming van gebouwen; dat alles stuwt de vraag naar de diensten van het bedrijf. De zwakke economie in met name Europa heeft zodoende weinig impact op de resultaten.

Eind vorig jaar presenteerde Arcadis ambitieuze financiële doelen voor 2026: een autonome omzetgroei van 5-9% per jaar en een stijging van de operationele winstmarge met 200 basispunten naar minstens 12,5%. Synergievoordelen van recente grote overnames, verdere digitalisering en het afstoten van verliesgevende activiteiten in het Midden-Oosten dragen bij aan de beoogde margeverbetering.

Bovendien kan Arcadis vanwege het grote werkaanbod de krenten uit de pap vissen en zodoende goede prijzen vragen. Het margedoel zou wel eens ruimschoots overtroffen kunnen worden, zeker wanneer een rentedaling de vraag verder aanwakkert. Met een k/w van 17,7 voor 2025 is Arcadis nog steeds lager gewaardeerd dan Sweco (21) en de Noord-Amerikaanse sector (23). Het aandeel blijft daarom favoriet. (Tekst: Jeroen Boogaard)

Avantium

In de eerste jaarhelft heeft Avantium in financieel opzicht heel wat twijfels weggenomen. Het bedrijf haalde in februari €70 mln op met een claimemissie en geeft zich zo voldoende financiële armslag voor de komende jaren. In de tweede jaarhelft komt de kans om beleggers ook in operationeel opzicht gerust te stellen. Op 22 oktober neemt de onderneming een proeffabriek in Delfzijl in gebruik.

In deze faciliteit wil Avantium bewijzen dat de FDCA-technologie om met plantmaterialen bioplastic te maken zowel in duurzaam opzicht als qua kosten gunstig afsteekt tegen bestaande methodes van plasticproductie.

De afgelopen jaren heeft de onderneming al verschillende samenwerkingscontracten afgesloten en FDCA-licenties verkocht. Het op gang komen van de proefproductie kan een aanjager vormen voor het afsluiten van nieuwe contracten. Na een koersdaling van 27,4% in de eerste jaarhelft is een aantrekkelijk instapniveau bereikt voor dit aandeel, dat een wat hoger risico combineert met uitzicht op een heel aantrekkelijk rendement. (Tekst: Michiel Pekelharing)

Euronext

Voorlopig ontvouwt 2024 zich als een mooi beursjaar voor Nederlandse aandelen. Dat geldt vooral voor aandelenkoersen, want de handelsvolumes liggen juist wat lager. Beursplatform Euronext slaagt echter goed in het aanboren van andere inkomstenbronnen, zoals uit de obligatie- en energiehandel.

Bovendien zet het bedrijf in op een verbreding van het dienstenpakket. Dat gebeurt via de introductie van nieuwe datadiensten en activiteiten voor het afhandelen van transacties, zoals clearing. De beleggersdag in november is een goede gelegenheid om de doelstelling van een omzetgroei van 3 à 4% aan te scherpen. Aan de andere kant slaagt Euronext er traditioneel in om de kosten scherp in de hand te houden.

De komende jaren kan de ebitda met 10-15% toenemen. In de eerste jaarhelft is de beurskoers met 14,4% gestegen. Een beleggersdag die positief kan verrassen, een stevige onderwaardering ten opzichte van grotere branchegenoten, een dividendrendement van 3,0% en goede overnamekansen maken van het redelijk gewaardeerde (k/w 15,5) Euronext ook voor de rest van 2024 een veelbelovende belegging. (Tekst: Michiel Pekelharing)

NSI

Kantorenbelegger NSI heeft de afgelopen jaren zijn vastgoed met ruim 20% moeten afwaarderen. Investeerders zijn mede vanwege de thuiswerktrend nog terughoudend, maar renteverlagingen zullen de waarderingen van kantoorpanden stutten. Ondanks het thuiswerken blijft de leegstand op een laag niveau van 5,2%. NSI heeft met een loan-to-value van 30,9% een sterke balans.

De ontwikkelingsportefeuille is drastisch teruggebracht en het bedrijf wil nog eens voor €150 mln aan vastgoed verkopen. Daarbij komt de focus nog meer op Amsterdam te liggen, waar de gebruikersvraag sterk blijft.

NSI gaat eigen aandelen inkopen en heeft ruimte voor nieuwe vastgoedaankopen. Dit kan de hogere belastingafdracht vanaf 2025 en stijgende financieringslasten compenseren. Het dividend blijft voorlopig stabiel op circa €1,50, maar na volgend jaar is er perspectief op groei. Het dividendrendement van 7,9% en disagio van 47% geven blijk van een enorme onderwaardering. (Tekst: Jeroen Boogaard)

Sligro

Groothandelaar Sligro zat afgelopen jaren in de hoek waar de klappen vallen. Gedurende de coronapandemie was er veel minder omzet doordat de horeca vrijwel stillag. En daarna ging de uitrol van een ICT-systeem in België niet goed, wat omzet en een deel van de klanten heeft gekost. Ook waren consumenten vanwege inflatie en hogere kosten extra voorzichtig in hun niet noodzakelijke uitgaven.

Alle drie de problemen zijn tijdelijk van aard, maar de beurskoers is wel hard afgestraft. De waardering is met een geschatte k/w van 13 voor 2024 laag. Het risico op een forse verdere daling lijkt beperkt.

Sligro heeft als doelstelling om vanaf nu de omzet en marges weer te laten groeien, het per 1 juli vanwege wetgeving wegvallen van tabaksverkoop (7,4% van de omzet) buiten beschouwing gelaten. De komende jaren kunnen de winst per aandeel en de waardering omhoog, alsmede het dividend­rendement, dat we voor 2024 op 4,6% (€0,60) schatten. (Tekst: Martijn van Herpen)

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ