Updates

Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
houden
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
houden
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Beurs in beeld Karel Mercx, 29 sep 2023 14:58

De Fed zet aandelen onder druk met rendementen

0 0 Leestijd ongeveer

De S&P500 heeft de afgelopen 925 dagen, inclusief dividend, een totaalrendement opgeleverd van 4,5% (zie grafiek). Dat resultaat is gelijk aan het rendement van korte termijn Amerikaanse staatsobligaties.

Dat de rendementen van aandelen en obligaties over de laatste 2,5 jaar gelijk zijn, kan worden toegeschreven aan de Federal Reserve (Fed). In de lente van 2022 heeft de Fed de rente opnieuw op de kaart gezet door deze te verhogen vanaf 0%.

De Fed heeft sindsdien in een hoger tempo de rente opgeschroefd dan voorheen. Momenteel ligt deze tussen de 5,25 en 5,50%. Bij het meest recente tarievenbesluit, vorige week, koos voorzitter Jerome Powell ervoor om de rente onveranderd te laten. Maar hij benadrukte wel dat zijn aanpak om inflatie te bestrijden nog altijd niet voorbij is.

Stijgende olieprijs

Powell sluit niet uit dat er dit jaar nog een renteverhoging komt. Ook wees hij op de recente sterke stijging van de olieprijs (tientallen procenten in een paar maanden tijd), die in de komende maanden zijn weerslag zal gaan hebben op de inflatiecijfers. Powell benadrukte daarnaast dat de economische groei hoger is dan hij had voorzien en dat de werkloosheid juist lager is dan dat hij verwachtte.

Ondanks speculaties van de afgelopen maanden in de financiële markten over mogelijke renteverlagingen in 2024, verwacht de Fed de zogeheten Federal Funds Rate eind 2024 te verlagen naar 5,1% (vanuit een eerdere verwachting van 4,6% in juni). Verdere verlagingen zijn gepland tot 3,9% eind 2025 en 2,9% eind 2026. 

Vanwege deze rente-ontwikkelingen ondervonden aandelen de afgelopen week flink wat druk, omdat beleggers alternatieven voor aandelen aan het overwegen zijn nu de rente veel langer hoog zal blijven dan ze dachten. Een rente van 5% is immers bijna net zo hoog als het historische rendement op aandelen, maar dan wel zonder risico.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.