Updates

Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Kendrion

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen

Actueel advies

Advies Jeroen Boogaard, 20 sep 2023 14:52

Prosus | Onverwacht vertrek topman

0 0 Leestijd ongeveer

Ceo Bob van Dijk stapt per direct op bij techinvesteerder Prosus. Aan zijn opvolger de taak om de hoge korting van het aandeel verder terug te brengen.

Bob van Dijk is al sinds 2014 ceo van moederconcern Naspers Group en werd in 2019 topman van Prosus. Het Zuid-Afrikaanse Naspers bracht in 2019 zijn internetbedrijven onder in Prosus. Van Dijk wordt tijdelijk opgevolgd door Erwin Tu, hoofd investeringen van de groep. Hoewel het vertrek van de ervaren Van Dijk een aderlating is, is Tu ook door de wol geverfd. Hij kwam twee jaar geleden in dienst bij Prosus en was daarvoor werkzaam bij de grote Japanse techinvesteerder Softbank. Ondanks zijn tijdelijke benoeming is de kans groot dat Tu de nieuwe topman wordt.

Tu bevestigde dat de e-commerce activiteiten van Prosus op weg zijn naar winstgevendheid en dat het bedrijf eigen aandelen blijft inkopen zolang het aandeel tegen een hoge korting noteert. Beide zijn belangrijk voor de beleggingscase. Naspers heeft de complexe holdingstructuur, met wederzijdse belangen, gewijzigd. Daarbij behoudt het moederconcern een aandelenbelang van 43% in Prosus. De wijziging ging gepaard met een soort omgekeerde aandelensplitsing: voor elk bestaand aandeel werden 1,1796 nieuwe aandelen uitgegeven. De koers is daardoor ruimschoots gehalveerd, maar aan de waarde van de belegging verandert niets.

Advies aandeel Prosus op ‘houden’

Het aandeel noteert nog altijd tegen een hoge korting van 40% ten opzichte van de intrinsieke waarde van circa €48. Door eigen aandelen in te kopen stijgt de NAV per aandeel en neemt de korting af. Vorig jaar is er voor $10,5 mrd ingekocht, wat een positief effect had op de NAV van 6%. Prosus financiert de aandeleninkoop door zijn belang in Tencent (80% van de NAV) te reduceren. Op een k/w van 17 voor 2024 is het aandeel Tencent niet te duur. Samen met de hoge korting is dat reden om het houdadvies voor het aandeel Prosus te handhaven.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ