Updates

Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Kendrion

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Kendrion

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Lezersvragen Beleggers Belangen, 28 aug 2023 10:11

Uranium | Welke gevolgen heeft de staatsgreep in Niger?

0 0 Leestijd ongeveer

Heeft de onrust in Niger gevolgen voor het door ons getipte NexGen Energy of voor andere uraniumaandelen?

De militaire staatsgreep op 26 juli in Niger stort het land niet voor het eerst in de geschiedenis in een periode van onzekerheid. Niger was tot 2015 de vierde grootste uraniumproducent in de wereld. De eerste mijn werd onder meer door het Franse bedrijf Orano (het vroegere Areva) opgestart in 1971 en was al die tijd een belangrijke uraniumleverancier voor de Franse kerncentrales. Tegenwoordig is Niger nog verantwoordelijk voor circa 5% van de wereldproductie.

Hoewel politieke onrust in het verleden nooit heeft geleid tot langdurige productie-onderbrekingen komt de coup bijzonder ongelegen voor Goviex Uranium en Global Atomic, twee bedrijven die volop in onderhandeling zijn over financiering van een nieuwe mijn in Niger. Die moet vanaf 2025 gedurende de eerste twaalf jaar gemiddeld 4,5 miljoen pond uranium (U3O8) produceren, ongeveer 3,5% van de wereldjaarproductie. Het is het project met de hoogste ertsgraad buiten Canada. Het project loopt voorlopig zes tot twaalf maanden vertraging op, met reëel risico op langer uitstel.

Tip NexGen wint 10%

Om echt te spreken van een ‘zwarte- zwaanevenement’ voor de uraniumsector is het gewicht van Niger op wereldvlak te klein, maar het maakt wel duidelijk dat de dringende noodzaak voor het opstarten van nieuwe grote uraniummijnen gepaard gaat met heel wat risico’s; een later dan voorziene opstart is meer regel dan uitzondering. Het is dan ook geen toeval dat de coup in Niger voor een koersopleving zorgde bij de uraniumbedrijven die niet actief zijn in Afrika.

Onder meer het door ons getipte NexGen Energy steeg sindsdien met 10%. Zoals het hoort in deze nog vroege fase van de uraniumstierenmarkt is Cameco als grootste speler de absolute sterkhouder. Het is evenwel duidelijk dat het Arrow-project van NexGen Energy dermate aantrekkelijk en cruciaal is voor de uraniumsector dat het aandeel een plaats zal vinden in de portefeuilles van de grote investeerders en vroeg of laat een overnamekandidaat wordt voor een mijnbouwreus. Arrow zal gedurende de initiële levensduur van 10,7 jaar jaarlijks gemiddeld 21,7 miljoen pond U3O8 produceren en is daardoor een onmisbare schakel om het uraniumaanbodtekort gedeeltelijk op te vullen. Een gedetailleerde tijdslijn is er niet, maar allicht start de eerste productie in 2027 of 2028.

De link met de gebeurtenissen in Niger is beperkt, maar een ander bijzonder gunstig gegeven is het feit dat de uraniumspotprijs naar het hoogste niveau van de voorbije twaalf maanden is geklommen, ondanks de typische zomerluwte op de markt. Technisch bekeken lijkt NexGen Energy klaar voor een koersuitbraak en het koopadvies blijft dan ook staan.

Tekst: Geert Talloen

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ