Updates

Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

HSBC

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Coca-Cola EurPartners

Advies
houden
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Adyen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen

Actueel advies

Advies van de dag Jeroen Boogaard, 23 aug 2023 11:24

BAM | Risico-afbouw bij bouwconcern gaat moeizaam

0 0 Leestijd ongeveer

In de halfjaarcijfers van BAM doken weer nieuwe probleemprojecten op. Beleggers reageerden mild, want de schade valt mee en het aandeel blijft goedkoop.

Het bouwconcern kwam met een zwak halfjaarrapport naar buiten. De omzet daalde met 11% naar €3,0 mrd, vooral door desinvesteringen in Duitsland en België. Voor de overgebleven kernactiviteiten in Nederland, het Verenigd Koninkrijk en Ierland bleef de omzetdaling beperkt tot circa 1%. De aangepaste ebitda kwam uit op €119,4 mln, tegen €182 mln in dezelfde periode vorig jaar. Gecorrigeerd voor desinvesteringen en enkele eenmalige baten in 2022 steeg de ebitda met 1%.

Het resultaat lag 3,7% onder de analistenconsensus. De tegenvaller komt op het conto van vier niet-residentiële projecten in Denemarken die kampen met kostenoverschrijdingen en ontwerpfouten. BAM verwacht deze projecten de komende kwartalen te kunnen afronden.

De aannemer stelt zijn winstverwachting voor heel het jaar neerwaarts bij en rekent nu op een aangepaste ebitda-marge van ruim 4%, tegen 4,5% in 2022. Eerder dacht het bedrijf nog een verdere stap te maken richting de margedoelstelling van circa 5%. Maar de markt ging daar al niet vanuit, gezien de analistenconsensus van 4,2%. Winsttaxaties hoeven daarom niet omlaag. Dat verklaart ook de milde koersdaling van circa 2% na de cijferpublicatie.

Er gaat ook veel goed bij BAM. Zonder de tegenvallers in Denemarken zou het resultaat een stuk hoger zijn dan verwacht. In het VK/Ierland bleef de onderliggende winst op een goed niveau, ondanks kosteninflatie en uitdagingen in de toeleveringsketen. Verder wist de Nederlandse infra-divisie de opgaande lijn door te zetten, met bijna een verdubbeling van het operationele resultaat.

Voldoende werkaanbod 

Dit bood tegenwicht aan de dalende huizenverkopen. Zo viel het aantal verkochte woningen in Nederland terug van 858 naar 494. BAM rekent erop dat de verkopen aantrekken en over heel het jaar uitkomen op circa 1.500, tegen 2028 in 2022. Dat zou neerkomen op een afvlakkende daling van circa 14% in de tweede jaarhelft. Aangezien de huizenprijzen en nieuwbouwverkopen de laatste tijd weer in de lift zitten, lijkt de dip op de Nederlandse huizenmarkt alweer voorbij. Dit is uiteraard zeer positief voor BAM, want woningontwikkeling is dankzij bovengemiddelde winstmarges een belangrijke winstbron.

Advies aandeel BAM op ‘kopen’

Vanwege het enorme woningtekort blijft BAM positief over de marktkansen op middellange termijn. Ook investeringen in infrastructuur, energietransitie en verduurzaming van gebouwen leveren groeimogelijkheden op, niet alleen in Nederland maar ook in de Britse en Ierse thuismarkten. BAM mijdt al langer grote, risicovolle projecten en blijft selectief in het aannemen van nieuw werk. De risico-afbouw kost tijd, want bouwprojecten duren vaak meerdere jaren. De gestage verbetering van de kwaliteit van het orderboek zal echter op termijn tot uiting komen in hogere winstmarges en vermoedelijk ook een hogere waardering van het aandeel BAM. De huidige multiple van vijf keer de verwachte winst is aantrekkelijk genoeg om het koopadvies te handhaven.

Halfjaarcijfers 2023 2022
in € mln.
Netto-omzet        2.969        3.329
Aangepast ebitda 119,4 182,0
Nettowinst 60,2 85,7

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €32,25 per kwartaal. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!