Updates

Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

HSBC

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Coca-Cola EurPartners

Advies
houden
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Adyen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen

Updates

Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

HSBC

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Coca-Cola EurPartners

Advies
houden
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Adyen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Portefeuilles Jeroen Boogaard, 22 aug 2023 15:08

ETF-portefeuille | Achterblijvers maken inhaalslag

0 0 Leestijd ongeveer

In de ETF-portefeuille scoren dividendaandelen en smallcaps de laatste tijd wat beter, terwijl grondstoffen en obligaties onder druk blijven staan. We houden ons kruit droog, in afwachting van nieuwe koopkansen.

Sinds de laatste update over de ETF-portefeuille van 25 juni is er niet veel veranderd. Het jaarrendement tot 22 augustus bedraagt circa 2,5%. Bijna 70% is belegd in aandelen, waarmee de portefeuille een vrij agressieve samenstelling behoudt. Dat pakt dit jaar goed uit. Aandelen wisten hun koerswinsten na de laatste update uit te bouwen, waarbij de Amerikaanse beurzen de kar blijven trekken. Met een stijging van 2,5% kon de S&P 500 zijn koerswinst sinds begin dit jaar vergroten naar 16%. De pan-Europese Stoxx 600 deed het met een plusje van 0,4% een stuk minder en staat dit jaar op een bescheiden winst van 6%.

Bekijk ook het dossier Beleggen in ETF’s

Obligaties kijken terug op een zwakke periode. De ontwikkelde obligatiemarkten moesten na de laatste update 1,7% inleveren en staan tot dusver dit jaar op een verlies van 0,2%. Beleggers gaan er nog steeds vanuit dat de Federal Reserve en Europese Centrale Bank hun renteverhogingen spoedig gaan pauzeren. Helemaal gerust zijn ze er echter niet op. Omdat de inflatie op een verhoogd niveau blijft, zijn er wellicht toch meer rentestappen nodig. Vooral de Amerikaanse economie blijft goed draaien, wat de Fed munitie geeft om de rente verder te verhogen. Tegelijkertijd pakt de sterke economie gunstig uit voor de bedrijfscijfers en aandelenmarkten.

Recessiegevaar

Het cijferseizoen loopt op zijn einde. Van de 498 bedrijven in de S&P 500 rapporteerde 63% een hoger dan verwachte winst per aandeel, blijkt uit onderzoek van de Franse vermogensbeheerder Société Générale. Een kwart lag in lijn met de analistenverwachtingen en 13% lag onder de verwachting. In Europa waren de cijfers minder goed. Van de Stoxx 600-bedrijven wist 57% positief te verrassen, presteerde 14% volgens verwachting en deed ruim een kwart het slechter dan verwacht. De winstverwachtingen voor dit jaar blijven onveranderd, met een nulgroei voor beide indices. Voor 2024 wordt voor de S&P 500-bedrijven een winstgroei per aandeel verwacht van gemiddeld circa 12%, voor de Europese tegenhanger zijn analisten beduidend negatiever met een groei van een kleine 8%.

De Amerikaanse economie loopt niet langer het risico in een recessie terecht te komen en analisten van JP Morgan verwachten voor de tweede jaarhelft een groei van 2%. Voor Europa en zeker China zijn de groeivooruitzichten een stuk minder florissant, hoewel ook hier een recessie vermoedelijk wordt vermeden. Zoals eerder aangegeven is de portefeuille ondanks het hoge aandelengedeelte redelijk robuust ingericht. Dat komt door de grote kaspositie van bijna 17% en doordat het accent ligt op stabiele dividendaandelen. De kaspositie rendeert niet en moeten we uiteraard aan het werk gaan zetten. Na de sterke koersrally op de aandelenmarkten en het al hoge gewicht van aandelen is uitbreiding van de aandelenposities op dit moment niet opportuun. Voor vergroting van de vastrentende beleggingen blijft het wachten op meer signalen dat de inflatie daadwerkelijk omlaag is gekomen, zodat centrale banken hun renteverhogingen kunnen staken.

Sterkste stijgers

Kijken we naar de sterkste stijgers in de ETF-portefeuille dan blijven techaandelen met kop bovenaan staan. Met een koersstijging van bijna 36% voert de iShares S&P 500 IT Sector ETF het peloton aan. De iShares Automation & Robotics ETF moest na de laatste update wat inleveren maar staat nog altijd op een mooi jaarrendement van bijna 18%. Op 27 keer de verwachte winst is de Amerikaanse techsector stevig gewaardeerd, waardoor het opwaartse potentieel op de wat kortere termijn beperkt lijkt. Dankzij structurele groeitrends als kunstmatige intelligentie, robotisering en vergaande digitalisering willen we voor de lange termijn echter een goede blootstelling aan de sector houden.

De rally op de aandelenmarkten is de laatste tijd breder geworden, waarbij ook dividendaandelen beter zijn gaan presteren. De portefeuille heeft via meerdere ETF’s een forse blootstelling aan dividendaandelen en profiteert hier dus van. Zo heeft de SPDR S&P Euro Dividend Aristocrats ETF (+11,2%) zich steviger genesteld in het rijtje van stijgers. De ETF volgt een mandje van veertig aandelen uit de eurozone met een hoog dividendrendement en een historie van minstens tien achtereenvolgende jaren van stabiele of stijgende dividenduitkeringen. Eind juli lag het dividendrendement op indexniveau op 4,2%.

Mede dankzij de meevallende economische cijfers uit vooral de VS maken ook smallcaps de laatste tijd een inhaalslag. Kleinere bedrijven zijn immers vooral blootgesteld aan de binnenlandse economie en consumentenbestedingen. De iShares MSCI USA Smallcap ETF  (+7,1%) en iShares Euro Stoxx Small ETF (+6,5%) staan inmiddels beide stevig in de plus.

Sterkste dalers

Onder de sterkste dalers prijkt de Amundi Bloomberg Equal-weight Commodity ex-Agriculture UCITS ETF Acc (-12,3%) nog steeds bovenaan, hoewel het verlies is teruggelopen sinds de vorige update. Grondstoffen hebben een goede julimaand achter de rug, vooral doordat de olieprijs omhoog schoot na productiebeperkingen door de Opec. Ook zilver (+8,7%), koper (+7,1%) en goud (+2,4%) waren afgelopen maand gewild. Toch kijkt de WisdomTree Physical Silver ETC nog tegen een jaarverlies aan van ruim 7%. De beperkte grondstoffenposities houden wij aan, gelet op de mogelijke aanbodtekorten in de komende jaren.

Na de forse koersklappen wist de vastgoedsector te herstellen. Het jaarverlies van de EasyETF FTSE EPRA Eurozone ETF daalde naar circa 4%. De grootste waardedalingen in de sector zijn inmiddels wel achter de rug, terwijl de huurgroei over het algemeen sterk blijft. Er is volop ruimte voor een verder koersherstel, mits de lange rente niet onverhoopt verder oploopt. Obligaties presteren zoals besproken minder goed. Onder de grootse dalers bevindt zich de iShares JPMorgan $ EM Bond ETF (-1,9%). Deze belegt in een breed gespreide portefeuille van kredietwaardige obligaties uit opkomende landen uitgegeven in Amerikaanse dollars. Centrale banken in opkomende landen hebben de rente al eerder en sneller opgetrokken, en staan nu klaar om de rente te verlagen. Met een lange gemiddelde looptijd van twaalf jaar zal deze ETF daarvan profiteren.

Grootste stijgers per 15   augustus
iShares S&P 500 IT Sector ETF  (+36,58%)
iShares Automation & Robotics ETF (+17,57%)
SPDR S&P Euro Dividend Aristocrats ETF  (+11,18%)
iShares MSCI World Quality Dividend ETF (+7,78%)
iShares MSCI USA Smallcap ETF  (+7,1%)
iShares Euro Stoxx Small ETF (+6,47%)
iShares Euro Corporate Bond Large Cap ETF (+0,88%)
Grootste dalers per 15 augustus
Amundi Bloomberg Equal-weight Commodity ex-Agriculture UCITS ETF Acc (-12,3%)
WisdomTree Physical Silver ETC (-7,38%)
EasyETF FTSE EPRA Eurozone ETF (-3,97%)
SPDR S&P US Dividend Aristocrats ETF (-3,9%)
iShares UK Dividend UCITS ETF (-3,22%)
iShares JPMorgan $ EM Bond ETF (-1,92%)
iShares EM SRI ETF (-1,26%)

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €32,25 per kwartaal. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!