Updates

Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

HSBC

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Coca-Cola EurPartners

Advies
houden
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Adyen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen

Actueel advies

Advies Jeroen Boogaard, 15 aug 2023 12:58

SBM Offshore | Olieservicebedrijf herhaalt winstverwachting

0 0 Leestijd ongeveer

Ondanks aanhoudende kosteninflatie handhaaft SBM Offshore de winstverwachting voor dit jaar. De onderneming blijft positief over de marktvooruitzichten.

Beleggers reageerden negatief op het halfjaarbericht van SBM Offshore. Het ebitda is met 9% gedaald naar $457 mln. Dat is duidelijk onder de gemiddelde verwachting van analisten. Die hadden op $526 mln gerekend. De omzet van $1,5 mrd voldeed wel aan de consensus. Volgens SBM Offshore blijft de omgeving uitdagend, met aanhoudende inflatiedruk en beperkingen in de toeleveringsketen.

Het feit dat de onderneming werven in China heeft, speelt daarbij een rol. China kende een strikt coronabeleid, waardoor de logistieke ketens daar zijn ontregeld. Ook de Oekraïne-oorlog heeft bijgedragen aan de kosteninflatie. Hier waarschuwde SBM Offshore al eerder voor, maar kennelijk is de impact op sommige projecten groter dan verwacht.

Om kosten te besparen worden enkele ondersteunende afdelingen verplaatst van Europa naar Brazilië. Het bedrijf heeft vijf drijvende productie- en opslagsystemen voor de olie- en gasindustrie (FPSO’s) in aanbouw en zegt dat de marges per saldo robuust blijven. Er zijn geen verdere vertragingen in de bouw en verwachte opleveringen.

Dit jaar worden er twee FPSO’s aan de leasevloot toegevoegd, gevolgd door nog eens drie in 2025. Daardoor zullen de inkomsten uit de leasevloot de komende jaren sterk toenemen. Voor 2023 herhaalt het concern de verwachtingen: bij een omzet van ruim $2,9 mrd, komt het ebitda boven de $1 mrd uit. Daarmee wordt het recordresultaat van vorig jaar overtroffen.

Advies aandeel SBM Offshore op ‘kopen’

SBM Offshore steekt zich flink in de schulden om de lopende bouwprojecten te financieren: de nettoschuld is opgelopen van $6,1 mrd naar een record van $7,2 mrd. Door turnkey-opleveringen en groeiende inkomsten uit de leasevloot zal de schuld de komende jaren weer kunnen dalen. Hoewel inkoop van eigen aandelen niet aan de orde is, ga ik er vanuit dat het dividend hoger uitkomt op circa €1,05 per aandeel. De onderneming blijft positief over de marktvooruitzichten en verwacht twee nieuwe FPSO-orders per jaar binnen te halen. Op een k/w van 12 voor 2024 en een dividendrendement van 7,9% blijft het aandeel SBM Offshore koopwaardig.

*Auteur heeft een positie in SBM Offshore.

Opgaande FPSO-markt
Om hun slinkende reserves aan te vullen, investeren olie- en gasmaatschappijen de komende jaren flink in nieuwe bronnen. Een groot deel gaat naar diepwatervelden. Alleen al in de periode 2023-2024 gaat het om $214 mrd, aldus het gerenommeerde onderzoekbureau Rystad. De onderzoekers verwachten dat de investeringscyclus meerdere jaren aanhoudt omdat de olievraag blijft groeien tot eind dit decennium. Van 2023 tot 2030 zullen er volgens Rystad in totaal 48 FPSO’s besteld worden voor de inzet in nieuwe olie- en gasvelden. Zelf rekent SBM Offshore in de periode 2024-2026 op een aanbesteding van gemiddeld elf FPSO’s per jaar. Daarvan wil het minstens twee orders binnenhalen.
Halfjaarcijfers
In mln $ 2023 2022
Omzet        1491        1763
Ebitda 457 500
Nettowinst 36 103

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €32,25 per kwartaal. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!