Updates

Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

HSBC

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Coca-Cola EurPartners

Advies
houden
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Adyen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen

Updates

Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

HSBC

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Coca-Cola EurPartners

Advies
houden
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Adyen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Obligaties Jeroen Boogaard, 12 jul 2023 14:21

Obligaties | Effectieve rendementen van acht tips blijven aantrekkelijk  

0 0 Leestijd ongeveer

Ondanks de hardnekkige inflatie verwacht de markt dat centrale banken bijna klaar zijn met het verhogen van de rente. De acht getipte solide bedrijfsobligaties blijven daarom goed presteren.

De Europese obligatiemarkt kijkt terug op een zwak tweede kwartaal. Duitse staatsleningen verloren 0,4%, waarmee het positieve rendement sinds januari is teruggevallen naar 1,6%. Kredietwaardige in euro’s genoteerde bedrijfsobligaties wisten er nog een kleine plus van 0,4% uit te slepen en staan daarmee op een positief jaarrendement van 2,2%. De economie houdt zich over het algemeen goed, terwijl de inflatie op een te hoog niveau blijft. Dit noodzaakt de centrale banken om de beleidsrente verder op te trekken.

Toch lijkt het einde van de verkrappingscyclus nabij. De Amerikaanse beleidsrente staat op 5,0-5,25% en de markt heeft een tarief van 5,38% voor eind dit jaar ingeprijsd. In december 2024 zal de beleidsrente volgens handelaren weer gedaald zijn naar 4,155%. Uit rentecontracten blijkt dat de Europese Centrale Bank de rente verder optrekt naar 3,925% eind dit jaar, vergeleken met de 3,5% die Frankfurt nu berekent. Door alle renteverhogingen neemt de kans op een recessie toe. Vandaar dat de markt voorsorteert op renteverlagingen en dat de vijfjaars- en tienjaarsrente in Europa vergeleken met begin dit jaar slechts licht zijn opgelopen.

Bekijk ook alle tips uit het dossier beleggen in obligaties

Dit kan natuurlijk veranderen als de kerninflatie niet omlaag komt, maar een significant hogere lange rente ligt niet in de lijn der verwachting. Vergeleken met januari zijn de risico-opslagen slechts licht gedaald. Neemt de recessiedreiging af, dan kunnen de spreads verder dalen, wat de rendementen op bedrijfsobligaties ten goede zal komen.

In oktober vorig jaar tipten we acht bedrijfsobligaties. De tips staan gemiddeld 6,7% in de plus, inclusief reeds uitgekeerde coupons. Een mooi resultaat voor deze relatief veilige beleggingscategorie. Ondanks de koersstijgingen bedraagt het gemiddelde effectieve rendement 4,5%, exclusief de eeuwigdurende lening van Aegon. Dat ligt nog altijd iets boven de yield van 4,3% op de iBoxx Corporates Index. Met de kanttekening dat de lening van de Belgische ontwikkelaar Atenor geen rating heeft en in feite onder high yield valt.

Een effectief rendement van 4,5% is nog steeds vrij laag, afgezet tegen de hoge inflatie in Nederland van 5,7% in juni. Het gaat echter om de inflatieverwachtingen en die zijn nauwelijks veranderd. In de VS en Duitsland houden beleggers voor de komende tien jaar rekening met een gemiddelde jaarlijkse inflatie van respectievelijk 2,25 en 2,33%. Zo bezien bieden de getipte solide bedrijfsobligaties een mooi positief reëel rendement. Dit temeer omdat de wanbetalingsrisico’s onder het achttal erg klein zijn. Zeven koopadviezen blijven daarom staan, de obligatie van Atenor krijgt in afwachting van een claimemissie een houdadvies. Ik bespreek kort de relevante ontwikkelingen bij de emittenten en de belangrijkste kenmerken van de leningen.

Fresenius Medical Care AG & Co. – 3,875% – 22/27

Fresenius Medical Care gaf vorig jaar een vijfjarige bedrijfsobligatie uit met een jaarlijkse coupon van 3,875%. Dit jaar was er sprake van enige koersdruk door een verslechtering van de kredietstatus. Bij de drie grote kredietbeoordelaars Moody’s, S&P en Fitch heeft Fresenius Medical Care een negatieve outlook, waardoor de kans bestaat dat de investment rate rating wordt verlaagd naar high yield. Waarschijnlijk zal het niet zo’n vaart lopen, want Fresenius Medical Care werkt hard aan het afbouwen van zijn schuld en heeft met zijn nierdialyse-activiteiten een stabiele cashflow. Sinds de tip is de koers van de obligatie met 2,4% opgelopen. De coupon van 3,875% wordt in september uitbetaald. Het effectieve rendement van 4,1% blijft een aantrekkelijke vergoeding.

Vonovia Finance BV – 1,5% – 15/25

De koers van deze tienjarige bedrijfsobligatie van Vonovia Finance is de laatste tijd verder opgelopen, waardoor de tip op een positief rendement staat van 6,8%. Dit is inclusief de couponbetaling van 1,5% eind maart. Met een aflossingsdatum van 31 maart 2025 heeft de lening een vrij korte resterende looptijd. Het renterisico is daarom beperkt. Ook is de kans dat Vonovia in gebreke blijft zeer klein. Vonovia Finance is het financieringsvehikel van Vonovia, de grootste woningbelegger in Duitsland. Door de schaarste aan woningen in Duitsland vallen de prijsdalingen vooralsnog mee. Bovendien zorgt de woningportefeuille voor voorspelbare inkomsten, die dankzij de hoge inflatie een duwtje in de rug krijgen.

Atenor SA – 4,625% – 22/28

Deze zesjarige obligatie van de Belgische kantoren-  en woningontwikkelaar Atenor is in mei flink weggezakt. Inclusief de couponuitkering in april staat de tip alsnog op een licht positief rendement van 2,3%. Atenor verkeert in zwaar weer. De snelle rentestijging zorgt voor een verslechtering van de vastgoedmarkt. Atenor moet daarom vastgoedverkopen uitstellen en 10% van de portefeuille tegen minder gunstige winstmarges of zelfs verlies verkopen.

Daarnaast komt het bedrijf met een claimemissie, waaraan de grootaandeelhouders zich voor €62 mln gecommitteerd hebben. Dat zal voor de broodnodige cash en schuldafbouw zorgen. Wat dat betreft is de claimemissie goed nieuws voor de obligatiehouders. Omdat de ECB volgend jaar vermoedelijk klaar is met het verhogen van de rente kan de vastgoedmarkt weer in een rustiger vaarwater komen. De obligatie biedt een relatief hoge yield van 7% en kan aangehouden worden, maar voor nieuwe posities is het beter om de claimemissie af te wachten.

Volkswagen Leasing GmbH – 0,625% – 21/29

De lage coupon en lange looptijd maken deze achtjarige senior ongedekte bedrijfsobligatie van Volkswagen Leasing rentegevoelig. De lening werd getipt op een koers van 77% en is sindsdien met 4,9% gestegen. Nog steeds noteert de lening fors onder de nominale waarde van €1000, wat een effectief rendement oplevert van 4,3%. De ratingvooruitzichten zijn stabiel.

Engie SA – 5,95% – 11/11

Ook deze honderdjarige obligatielening van het Franse energiebedrijf Engie reageert relatief sterk op renteveranderingen. Na een koerspiek van ruim 200% begin 2020 is de koers ruimschoots gehalveerd. Daarna is de koers weer enigszins opgekrabbeld naar 117% op het moment van schrijven. Daarmee staat de tip op een fraai rendement van 25,5%, inclusief de in maart uitgekeerde coupon van 5,95%. De yield van 5% blijft de moeite waard.

The Goldman Sachs Group Inc. – 4% – 22/29

De in euro’s genoteerde bedrijfsobligatie van de Amerikaanse zakenbank is vorig jaar uitgegeven en loopt tot 2029. Beleggers die op ons advies zijn ingestapt hebben een koersrendement van 4,6% te pakken en kunnen in september de coupon van 4% opstrijken. De koers noteert iets onder de nominale waarde van €1000 en dat levert een effectief rendement op van 4,2%. De senior lening heeft bij Moody’s een solide A2 rating en bij S&P een BBB+ rating.

Siemens Financieringsmaatschappij NV – 0,5% – 19/34

Sinds de uitgifte op 5 september 2019 is de koers van deze obligatie gedaald van 100% naar 74% van de nominale waarde van €1000. De combinatie van een lage coupon van 0,5% en lange looptijd van vijftien jaar maakt deze lening erg rentegevoelig. De koersdaling bleek een mooi instapmoment, want de koers is sinds de tip met 8,8% gestegen. Wie een sterke rentedaling verwacht kan met deze obligatie nog meer koerswinst boeken.

AEGON NV – 1,506%

Deze eeuwigdurende achtergestelde lening van Aegon is de laatste weken wat gedaald en staat op een negatief rendement van -1,4%. De couponrente wordt elke tien jaar herzien. Bij de eerstvolgende renteherziening op 8 juni 2025 zal de jaarlijkse coupon bij de huidige Nederlandse tienjaarsrente van 3,02% ruimschoots verdubbelen naar 3,9%. Dat levert bij een actuele koers van 76% een hoog couponrendement op van 5,1%.

Besluit Aegon om de lening op de renteherzieningsdatum af te lossen, dan komt het totaalrendement uit op circa 18% per jaar. Voor Aegon blijft dit een goedkope vorm van eigen vermogen, zodat de kans op vervroegde aflossing niet groot is.

Koopwaardige obligaties

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €32,25 per kwartaal. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!