Updates

Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

Kendrion

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

Kendrion

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Obligaties Jeroen Boogaard, 13 mrt 2023 15:08

Bedrijfsobligaties | Onze acht getipte leningen presteren naar wens

0 0 Leestijd ongeveer

Bedrijfsobligaties staan de laatste tijd weer onder druk. Toch staan de acht getipte solide bedrijfsobligaties vrijwel allemaal in de plus. Wat zijn de vooruitzichten?

Medio oktober vorig jaar selecteerden we acht koopwaardige bedrijfsobligaties. De fors gedaalde koersen leverden een mooi instapmoment op. Met uitzondering van de vijfjarige bedrijfsobligatie van Fresenius Medical Care staan alle tips op een positief rendement. Gemiddeld genomen zijn de koersen van het achttal met 3,7% gestegen. Hierin zitten ook de opgelopen rentecoupons die voor rekening van de koper komen. Voor een aantal obligaties wordt de jaarlijkse coupon in maart en april uitbetaald, voor de andere ligt dat moment nog wat verder weg (zie tabel).

Bekijk ook het dossier obligatiebeleggen voor alle tips, artikelen en know-how

Achteraf gezien was de timing van het artikel goed, want sinds eind oktober zijn de risico-opslagen flink omlaag gekomen. Dat bood compensatie aan de verder oplopende kapitaalmarktrente. De laatste weken gaat de rente weer hard omhoog en staan ook de risico-opslagen onder druk. Met als gevolg dat de obligatiemarkten februari afsloten met verliezen. Voor de investment grade euro bedrijfsobligatiemarkt was er deze maand een min van 1,5%, waardoor het totaalrendement sinds januari is teruggelopen naar 0,7%. Euro high yield bleef daarentegen vrijwel stabiel en staat op een jaarrendement van 3,0%. Aanleiding voor het verslechterde sentiment zijn de beter dan verwachte economische cijfers en hardnekkig hoge inflatie. Vooralsnog heeft de economie nog nauwelijks gereageerd op de hogere rentetarieven en blijft die goed draaien. De werkloosheid is erg laag en er staan veel vacatures open. Zodoende neemt het risico van een loon-prijsspiraal zoals in de jaren 70 toe.

Dit dwingt centrale banken om de rente nog sneller te verhogen dan beleggers eerder hadden aangenomen. Actieve obligatiebeleggers zouden in deze omgeving eigenlijk de duration van hun portefeuille moeten verlagen door posities te nemen in hoofdzakelijk kortlopende leningen. Daar staan echter ook lage effectieve rendementen tegenover. Beleggers met een lange beleggingshorizon doen er goed aan de koersschommelingen voor lief te nemen en zich te richten op aantrekkelijke yields. Dit temeer daar de economie en inflatie zich toch moeilijk laten voorspellen. Ondanks de koersstijgingen bieden de geadviseerde bedrijfsobligaties nog altijd een prima effectief rendement. De koopadviezen blijven dan ook van kracht. Ik houd de fundamentals nog een keer tegen het licht.

Fresenius Medical Care AG & Co. 3,875% 22/27

Het Duitse gezondheidsconcern Fresenius Medical Care heeft op 20 september een vijfjarige bedrijfsobligatie uitgegeven met een jaarlijkse coupon van 3,875% (XS2530444624). Van het gezelschap is dit de enige lening die in koers is gedaald sinds de aankooptip, en wel met 0,9%. De koers noteert op het moment van schrijven tegen 95,8% van de nominale waarde, wat een fraai effectief rendement oplevert van 4,9%.

Belangrijkste oorzaak van de koersdaling is de verslechterde kredietstatus van het bedrijf. Zo is de kans groot dat kredietbeoordelaar Fitch de huidige investment grade BBB-rating met een stapje zal verlagen naar high yield. Fitch wijst daarbij op de voorgenomen juridische structuurwijziging, waardoor moederconcern Fresenius het bedrijf niet langer zal consolideren. Voor Moody’s is de structuurwijziging geen reden voor een lagere rating, maar dit kredietbeoordelingsbureau maakt zich wel zorgen over een tragere afbouw van de leverage en overweegt ook een afwaardering naar high yield.

Het wanbetalingsrisico is volgens mij echter erg laag. Fresenius Medical Care is een defensief bedrijf en is sterk gecommitteerd aan het verlagen van zijn schuldpositie. De obligatie blijft koopwaardig.

Vonovia Finance B.V. 1,5% 15/25

Deze tienjarige bedrijfsobligatie van Vonovia Finance (DE000A1ZY989) loopt op 31 maart 2025 af en heeft dus een vrij korte resterende looptijd. Daardoor is de rentegevoeligheid beperkt. Sinds de tip is de koers met 1,1% gestegen, dit is inclusief de opgelopen rente over 337 dagen. De jaarlijkse coupon bedraagt 1,5%. Op de huidige koers van 95% levert dit een effectief rendement op van 3,9%. De BBB+ rating van deze senior unsecured bedrijfsobligatie blijft bij S&P ongewijzigd. Vonovia heeft weliswaar te maken met uitdagende marktomstandigheden vanwege de stijgende rente, maar beschikt ook over een stabiele cashflow uit de omvangrijke woningportefeuille.

Atenor S.A. 4,625% 22/28

Projectontwikkelaar Atenor heeft in maart 2022 een zesjarige obligatielening uitgegeven met een coupon van 4,625% (BE0002844257). Sinds de tip is de koers opgelopen van 93% naar 100%, waardoor het effectieve rendement is gedaald van 6,1% naar 4,6%. Dat blijft de moeite waard, al kleeft er aan de lening een bovengemiddeld risico vanwege de conjunctuurgevoeligheid van de activiteiten. De hogere rente zorgt voor terughoudendheid in de vastgoedmarkt, waardoor Atenor te maken heeft met uitstel van projectverkopen. Het bedrijf verwacht echter geen verlies over 2022 en is positief gestemd over de vooruitzichten. De kans dat Atenor in gebreke blijft is klein.

Volkswagen Leasing GmbH 0,625% 21/29

Ook de auto-industrie heeft te maken met tegenwind. De koers van de getipte achtjarige senior ongedekte bedrijfsobligatie van Volkswagen Leasing is met 1,6% gestegen. De obligatie noteert nog altijd ruim onder de nominale waarde van €1000 en levert een mooi effectief rendement op van 4,6%. De financieringstak van Volkswagen is verantwoordelijk voor de leasing en financiering van nieuwe en gebruikte voertuigen van de Duitse autoproducent en heeft bij S&P een BBB+ rating met een stabiele outlook.

Engie S.A. 5,95% 11/11

Het Franse energiebedrijf Engie gaf op 16 maart 2011 een honderdjarige obligatielening uit met een coupon van 5,95% (FR0011022474). Ondanks de hoge rentegevoeligheid is de koers sinds de tip met 11% gestegen. De onderneming profiteert dankzij zijn kerncentrales van de hoge elektriciteitsprijzen. De solide BBB+ investment grade rating bij S&P loopt geen gevaar en het effectieve rendement van 5,5% op jaarbasis blijft de moeite waard.

The Goldman Sachs Group Inc. 4% 22/29

De koers van deze senior lening (XS2536502227) van de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs staat sinds de tip 2,2% hoger. De bedrijfsobligatie heeft een looptijd tot 21 september 2029 en een coupon van 4,0%. Op de huidige koers bedraagt het effectieve rendement 4,6%. Dat blijft een prima vergoeding voor de geringe kredietrisico’s. Bij Moody’s heeft deze senior lening nog steeds een solide A2 rating met een stabiele outlook.

Siemens Financieringsmaatschappij N.V. 0,5% 19/34

Deze bedrijfsobligatie van Siemens Financieringsmaatschappij (XS2049616894) is met zijn lange looptijd van vijftien jaar en lage coupon van 0,5% gevoelig voor een rentestijging. Siemens Financieringsmaatschappij verzorgt de schuldfinanciering van het Duitse industriële conglomeraat en heeft bij Moody’s een A1 investment grade rating. De koers is sinds de tip met 3,4% opgelopen tot 71% van de nominale waarde. Beleggers die de lening tot de aflossingsdatum aanhouden krijgen een effectief rendement van 3,67% per jaar. Dat blijft een prima yield gezien de kredietwaardige debiteur en de senior positie van de obligatie.

AEGON N.V. 1,506%

De koers van deze eeuwigdurende achtergestelde lening van Aegon (NL0000120004) is met 3,3% gestegen. De lening geeft beleggers enige beschutting tegen de stijgende rente. Elke tien jaar wordt de coupon namelijk herzien op basis van een opslag van 0,85% op het gemiddelde effectieve rendement van de Nederlandse tienjaarsrente. De eerstvolgende renteherziening vindt plaats op 8 juni 2025. Bij de huidige tienjaarsrente van 3,07% wordt de coupon verhoogd van 1,506% naar 3,92%. Op de huidige koers van 81,6% levert dit een aantrekkelijk couponrendement op van 4,8%. Besluit Aegon om de lening op de renteherzieningsdatum af te lossen dan komt het totaalrendement boven de 10% per jaar uit.

Koopwaardige obligaties

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ