Updates

Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

Kendrion

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
houden

Actueel advies

Advies Danny Reweghs, 3 mrt 2023 10:24

Advieswijziging | AB InBev levert matige cijfers af

0 0 Leestijd ongeveer

Na vijf opeenvolgende kwartalen waarin de grootste bierbrouwer ter wereld het beter deed dan de gemiddelde analistenverwachting, leverde AB InBev nu maar matig cijfermateriaal af.

In het vierde trimester vielen voor het eerst sinds de pandemie de organische volumes (zonder overnames en desinvesteringen) met -0,6% terug, van 149,7 naar 148,8 miljoen hectoliter). De terugloop bedroeg 9% voor de eigen bieren. Dit terwijl de gemiddelde analistenverwachting uit ging van een volumestijging met 2,8% naar 152,9 miljoen hectoliter. Geografisch vielen Noord-Amerika (-8,3%) en Azië-Pacific (-2,3%) in negatieve zin op. Midden-Amerika bleef het verst (-5%) onder de verwachtingen.

De volume-afname leidde dan weer niet tot een omzetdaling, onder meer omdat de bierprijzen behoorlijk werden opgetrokken om de kosteninflatie te compenseren. In de periode oktober-december steeg de omzet met 3,3% (van $14,2 naar 14,7 mrd), wel 3,6% onder de analistenconsensus van 15,2 mrd. Organisch bedroeg de groei 10,2% (vorig kwartaal +12,1%), maar dat was wel 0,85% (85 basispunten) slechter dan de gemiddelde analistenverwachting van +11%..

De schuldgraad is teruggevallen tot 3,51 keer ebitda eind 2022 (was eind 2021 4 keer). De onderliggende winst per aandeel kwam in het vierde kwartaal uit op $0,86 tegenover $0,74 per aandeel in de periode oktober-december 2021.

Voor boekjaar 2023 houdt de biergigant vast aan de ‘klassieke’ vork voor de ebitda-toename tussen 4 en 8%, terwijl de analistenconsensus op 7,6% toename staat. De aandeelhouder mag zich tot slot verheugen in een dividend dat met 50% wordt opgetrokken tot €0,75 bruto per aandeel.

Advies aandeel AB InBev naar ‘houden’

De koersschade na de cijfers viel nog wel mee. We verlagen het advies voor het aandeel AB InBev van ‘kopen’ naar ‘houden’ omdat we zitten met de weer wat opgelopen waardering. Die bedraagt nu 1,5 keer de verwachte boekwaarde, 18 keer de verwachte winst en 9,5 keer de verhouding ondernemingswaarde (ev) ten opzichte van de bedrijfskasstroom (ebitda) 2023. Die waardering komt bovendien tot stand op basis van voor ons wat matige vooruitzichten voor dit jaar.

Lichtpuntjes aan de winstzijde
Op het vlak van het resultaat viel er in het vierde kwartaal wel goed nieuws te rapen. Er werd wel nog steeds marge prijsgegeven om de omzetgroei te realiseren, maar minder dan de analisten hadden ingeschat. De genormaliseerde bedrijfskasstroom (ebitda) liet een organische groei zien van 7,6% (was nog +6,5% in het vorige trimester) en deze klim van de biergigant ligt 49 basispunten (0,49%) boven de gemiddelde analistenschatting van 7,1%. Het betekent wel dat de genormaliseerde ebitda-marge (ebitda/omzet) is gezakt van 34,4% in het vierde trimester 2021 tot 33,7% in het vierde kwartaal van vorig jaar, maar hierdoor werd wel de analistenconsensus van 33,2% met 45 basispunten geklopt.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ