Updates

Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

Kendrion

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

Kendrion

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen

Noors energie- en dividendaandeel nu op aantrekkelijk instapniveau

0 0 Leestijd ongeveer

De Tip van deze Week is een ambitieuze Noorse olie- en gasproducent die na een koersterugval met 34% sinds mei 2022 zeer koopwaardig is.

AkerBP, het vroegere Det Norske, werd in 1974 opgericht. De Noorse holding Aker ASA, onder leiding van de flamboyante grootaandeelhouder Kjell Inge Røkke, verwierf een belang van 50% in Det Norske na de fusie in 2009 met Aker Exploration. Dat was weer een toenmalig exploratiebedrijf van Aker ASA. In 2013 startte de productie op in twee nieuwe olievelden (Jette en Atla), waardoor de gemiddelde dagproductie steeg van duizend naar ruim vijfduizend vaten olie-equivalent.

Een eerste kwantumsprong kwam er in 2014, met de overname van de Noorse olie-activiteiten van het Amerikaanse Marathon Oil Corp voor $2,6 mrd. Dankzij deze overname steeg de dagproductie in één ruk naar 60.000 vaten olie-equivalent. In 2016 volgde een tweede grote sprong, via een fusie met de Noorse olie-activiteiten van BP (BP Norge). Det Norske betaalde de overname met de uitgifte van 135 miljoen aandelen tegen een koers van NOK80 (67% extra aandelen). De fusiegroep werd omgedoopt tot Aker BP, waarin Aker ASA een belang had van 40% en BP van 30%. In september 2017 volgde alweer een nieuwe overname. Aker BP betaalde $2 mrd voor de Noorse olie-activiteiten van Hess (Hess Norge). De gemiddelde dagproductie lag daarmee eind 2017 op 138.800 vaten olie-equivalent.

Waarom het aandeel AkerBP koopwaardig is


Maar de belangrijkste drijfveer van het fenomenale groeiverhaal is het belang van 11,6% in het olie-en gasveld Johan Sverdrup, de grootste ontdekking in de Noorse wateren sinds de jaren ‘70. De productie daar startte eind 2019 succesvol op en bezorgde Aker BP in 2020 voor het eerst een gemiddelde dagproductie van meer dan 200.000 vaten olie-equivalent. Door de overname in juni 2022 van de Noorse olie- en gasactiva van Lundin Energy is het belang in Sverdrup gestegen naar 31,6%, net aan de vooravond van de start van de tweede productiefase.

Die laatste overname bezorgde Aker BP een jaar vol veranderingen. De overgenomen activiteiten bevinden zich net zoals die van Aker BP allemaal in de Noorse wateren (de Norwegian Continental Shelf of NCS) en worden sinds 1 juli 2022 opgenomen in de cijfers. De stevige overnameprijs van $9,4 mrd werd voor $2,2 mrd in cash betaald en de rest via de uitgifte van 271,9 miljoen nieuwe aandelen. Het aantal uitstaande aandelen steeg met 75,5% naar 632 miljoen. Het belang van Aker ASA en BP daalde naar 21,2% en 15,9%, terwijl Lundin 14,4% aanhoudt in het nieuwe Aker BP.

Verdubbeling

De overname resulteert in een ruime verdubbeling van de productie. In de eerste jaarhelft haalde Aker BP een gemiddelde dagproductie van 194.700 vaten olie-equivalent, terwijl dit cijfer in de tweede jaarhelft steeg naar 421.800 vaten olie-equivalent (waarvan 15% gas), boven de vooropgestelde vork van 410.000-420.000. Op jaarbasis is er een stijging van 209.400 vaten olie-equivalent in 2021 tot 308.000 vaten (+47%). De gemiddelde productiekosten per vat olie-equivalent lieten ook een uitstekend beeld zien, met een daling van $11,8 in de eerste jaarhelft naar $7,2 in de tweede jaarhelft ($7 werd verwacht).

Naast de hogere productie hielp de goedkopere mix van de activa van Lundin Energy, vooral de participatie van 20% in het Johan Sverdrup-veld. Het belang van Aker BP in Sverdrup is opgelopen tot 31,57% en droeg in het vierde kwartaal 180.610 vaten olie-equivalent per dag bij aan de groepsproductie (41,7%). Sinds 15 december is de tweede productiefase in Sverdrup succesvol opgestart. De gemiddelde dagproductie stijgt van 535.000 naar 720.000 vaten olie-equivalent, met plannen om te klimmen tot 755.00 vaten. De opstart helpt Aker BP in het verder verlagen van de CO2-uitstoot (een lage 3,1 kilogram per vat olie-equivalent), waarin het wereldwijd de absolute koploper is in de sector.

Investeringsbeslissingen

De fors gestegen productie stuwde, geholpen door de hoge olie- en gasprijzen, de omzet van $4,3 mrd in de eerste jaarhelft naar $8,7 mrd in het tweede halfjaar. De nettowinst steeg beperkter, van $724 mln naar $875 mln, omwille van hogere belastingen en afwaarderingen op een uitgesteld project (Wisting). Op jaarbasis verdubbelde de nettowinst tot $1,6 mrd. De nettoschuld daalde van $3,8 mrd op 30 juni naar $2,66 mrd eind december.

Dat Aker BP niet op zijn lauweren rust, bewijzen de positieve investeringsbeslissingen in december over maar liefst tien nieuwe projecten waarin in totaal ruim NOK200 mrd Noorse kroon (circa $19 mrd) wordt gestoken. De meeste projecten zullen in 2026 en 2027 in productie komen en de jaarlijkse groepsdagproductie tegen 2028 opkrikken tot minstens 525.000 vaten olie-equivalent. Dit cijfer houdt rekening met het natuurlijke verval van de productie in bestaande bronnen. De enorme investering kadert in forse subsidies van de Noorse overheid aan het begin van de coronapandemie in 2020. Die veronderstelden definitieve investeringsbeslissingen voor eind 2022.

Externe groei via gerichte overnames blijft eveneens mogelijk. Voor 2023 verwacht Aker BP een gemiddelde dagproductie van 430.000 à 460.000 vaten olie-equivalent tegen lage gemiddelde productiekosten van $7-8 per vat olie-equivalent. Het kwartaaldividend werd opnieuw opgetrokken, van $0,525 naar $0,55 per aandeel bruto, en zou de komende jaren jaarlijks met 5% stijgen.

Aandeel Aker BP nu aantrekkelijk gewaardeerd

De gehoopte terugval van het aandeel Aker BP hebben we gekregen, tot in de buurt van het technisch belangrijke steunniveau omtrent NOK260. We verwachten opnieuw hogere olieprijzen in de loop van 2023 door de verminderde recessiekansen en een krappere markt voor ruwe olie, mede dankzij de heropening van de Chinese economie.

Aker BP is een stevige dividendbetaler en verhoogde sinds de aankondiging van de Noorse activa van Lundin Energy al twee keer het dividend, goed voor een bruto rendement van 8,1%. Het aandeel is aantrekkelijk gewaardeerd en is koopwaardig.

Auteur: Geert Talloen

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ