Updates

Aandelen Nederland

Randstad

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

JDE Peet's

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
kopen
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Corbion

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Randstad

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

JDE Peet's

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
kopen
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Corbion

Advies
kopen

Galapagos 2.0 | Biotechbedrijf biedt beleggers een unieke kans

0 0 Leestijd ongeveer

Met de strategische visie tot 2028 staat het aandeel Galapagos 2.0 definitief in de steigers. De scepsis door het recente verleden biedt risicobewuste investeerders een unieke kans.

De ontwikkelingen bij het Belgische biotechbedrijf waren de afgelopen twee en een half jaar een ware rollercoaster. De onverwachte weigering in augustus 2020 tot goedkeuring van het reumamiddel Jyseleca (voorheen bekend als Filgotinib) door het Amerikaanse geneesmiddelenagentschap (FDA) bleek de eerste van een reeks tegenslagen. Partner Gilead Sciences streefde niet langer markttoelating van Filgotinib op de Amerikaanse markt na en legde de verantwoordelijkheid voor de Europese verkoop volledig in handen van Galapagos.

In oktober 2020 vielen de fase IIb-studieresultaten met GLPG1972 (tegen artrose) tegen en begin 2021 werd de fase III-studie met GLPG1690 of Ziritaxestat wegens veiligheidssignalen stopgezet. De eerste pre-klinische of vroeg-klinische moleculen uit het onderzoeksprogramma naar Salt Inducible Kinase of SIK-remmers voor ontstekingsziekten bleken tot nog toe onvoldoende effectief.

De vervanging vanaf 1 april 2022 van topman Onno van de Stolpe door Paul Stoffels, een farmaveteraan met een enorm track record en netwerk als voormalig wetenschappelijk directeur van het Amerikaanse Johnson & Johnson, zorgde voor een kortstondige enthousiaste koersreactie. Begin november presenteerde Galapagos de strategische visie tot 2028. Centraal staat snellere groei en waardeontwikkeling. Op het vlak van onderzoek en ontwikkeling wordt meer ingezet op ziektebeelden met een hoge medische urgentie. Door te werken met de meest gevalideerde werkingsmechanismen binnen het ziektedomein wordt het risico verminderd en het ontwikkelingstraject versneld.

Daarnaast zal Galapagos meer inzetten op overnames of licenties, in samenspraak met Gilead Sciences. De riante nettokaspositie van nog steeds €4,4 mrd op 30 september (afgerond €66 per aandeel) blijft een cruciaal wapen dankzij de samenwerking met Gilead.

Galpagos actief in twee therapeutische gebieden


Het is de bedoeling om via een gedisciplineerde aanpak een financieel duurzaam Europees topfarmabedrijf uit te bouwen dat wereldwijd actief is in twee therapeutische gebieden: immunologie en oncologie. Het betreden van het competitieve domein van CAR-T-kankertherapieën vorige zomer, via de overname van het Nederlandse Cellpoint en het Amerikaanse AboundBio, was het eerste belangrijke wapenfeit van Stoffels.

Cellpoint heeft in samenwerking met Lonza een gedecentraliseerd productieproces ontwikkeld dat de doorlooptijd drastisch verlaagt naar zeven dagen. Dit kan een oplossing bieden voor de dure, complexe en vaak te trage gecentraliseerde productie van CAR-T’s. AboundBio ontwikkelt nieuwe CAR-T’s van de volgende generatie op basis van een op menselijke antilichamen gebaseerde bibliotheek.

Oncologie

De ontwikkelingen in oncologie zullen in drie stappen gebeuren. Momenteel wordt het productieplatform van Cellpoint getest via twee therapieën die hun werkzaamheid al hebben bewezen. De eerste bemoedigende resultaten met bloedkankertherapie CD19 CAR-T ‘5101 in een fase I/IIa-studie werden in december gepresenteerd. In de eerste jaarhelft volgen de resultaten van het fase I-studieluik, en ook die van therapie ‘5201. Daarna starten de expansie-cohorts van beide studies (fase IIa). Nog in 2023 start een fase Ib-studie met een CAR-T tegen BCMA (een ander behandelingsdoelwit) in multipel myeloom.

Voor beide type CAR-T’s zal ook een aanvraag worden ingediend om studies in de Verenigde Staten te kunnen opstarten. Van 2023 tot 2025 wordt via de database van AboundBio een pijplijn van ‘best-in-class’-celtherapieën uitgebouwd in bloedkankers die beschikbaar zullen worden gesteld via het platform van Cellpoint. Vanaf 2026 wordt uitgebreid naar solide tumoren op basis van zowel celtherapie (CAR-T) en biologische geneesmiddelen als kleine moleculen.

Immunologie

In immunologie ligt de focus op de succesvolle verkoop van Jyseleca in Europa en Japan voor de goedgekeurde indicaties reuma en de darmziekte UC. Die zou vorig jaar €80 à 90 mln opgeleverd moeten hebben, ruim meer dan oorspronkelijk verwacht (€65 à 75 mln). Belangrijk is dat in 2022 na gunstige studieresultaten de waarschuwing mocht verdwijnen van de bijsluiter voor een mogelijke negatieve invloed van Jyseleca op de spermakwaliteit. Een onderzoek naar de veiligheidsrisico’s van de JAK-remmers (waaronder Jyseleca) leverde geen nieuwe problemen op.

In de eerste jaarhelft komen er fase III-resultaten tegen de darmziekte van Crohn. Voor de drie indicaties tezamen mikt Galapagos tegen 2028 à 2030 op een piekomzet van €500 mln. Vanaf 2024 zou Jyseleca operationeel winstgevend moeten worden. Dit jaar start een fase III-studie in een vierde indicatie, axiale spondyloartritis (gewrichtsontstekingen).

Verwachtingen

De onzekerheden omtrent Jyseleca zijn sterk verminderd, in die mate dat Stoffels in een recent interview niet uitsloot, bij gunstige resultaten in Crohn, alsnog verkoop in de Verenigde Staten te overwegen. Hiervoor moet wel worden onderhandeld met Gilead Sciences, want een eigen verkoopteam uitbouwen is uitgesloten. Daarnaast komt er dit jaar een versnelling in de ontwikkeling van TYK2-remmer GLPG3667. In september 2022 keurde de FDA de eerste TYK2-remmer (van Bristol Myers Squibb) goed, zonder de gevreesde ‘black-box’ veiligheidswaarschuwing. Een opsteker die de definitieve aanzet gaf om in 2023 een fase II-studie te starten in dermatomyositis (spierontstekingen) en in systemische lupus (auto-immuun aandoeningen). Nieuw in immunologie is dat in 2023 CD19 CAR-T ‘5101 zal worden getest in een fase Ib-studie in refractaire systemische lupus.

Tot slot is het dit jaar erop of eronder voor een doorbraak in de ontwikkeling van SIK-remmers. In de eerste jaarhelft komen er nog fase IIa-resultaten met GLPG2737 bij de nierziekte ADPKD. Bij gunstige resultaten wordt een licentiepartner gezocht. Daarnaast mag er allicht ook nieuws worden verwacht op het vlak van overnames of licenties, met de nadruk op moleculen in de eerste of tweede fase van de klinische ontwikkeling. Tegen 2028 wil Galapagos vijf pre-klinische moleculen in ontwikkeling hebben en vijf laat-klinische en naast bijkomende indicaties voor Jyseleca één celtherapie op de markt hebben voor meerdere oncologie-indicaties.

Aandeel Galapagos op ‘kopen’

De extreem lage waardering van het aandeel Galapagos tegen minder dan 0,7 keer de verwachte kaspositie eind 2022 valt alleen te verklaren door alle dramatiek sinds 2020. Met een duidelijke strategie, zowat de meest ervaren nieuwe topman, de beschikbare cash en de opgeklaarde situatie omtrent Jyseleca zijn er evenwel voldoende elementen voor een vertrouwensstem.

Op korte termijn zijn de fase III-resultaten in Crohn belangrijk, maar meer fundamenteel zien we een mooie contraire kans voor de risicobewuste langetermijninvesteerder.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ