Updates

Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Enel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ordina º

Advies
houden
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
kopen
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
houden
Aandelen Nederland

Allfunds

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Enel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ordina º

Advies
houden
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
kopen
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
houden
Aandelen Nederland

Allfunds

Advies
kopen
Educatie Ivan SNURER, 16 okt 2022 16:03

Succesvol timen op de beurs

0 0 Leestijd ongeveer

Laag kopen, hoog verkopen. Bij onrust op de beurs vragen veel beleggers zich af of ze niet beter uit de markt kunnen stappen om later, als de koersen naar verwachting lager staan, weer in te stappen. Maar timen, wat in theorie aantrekkelijk lijkt, is in de praktijk aartsmoeilijk.

Met aandelen kunt u in theorie makkelijk winst maken. De magische formule is laag kopen en hoog verkopen; niet meer, niet minder. Als ze laag staan koopt u aandelen en wat later verkoopt u ze tegen een hogere prijs. Een kind kan de was doen. Maar hoe anders is de praktijk.

Wanneer aandelen (ver)kopen


Het op het juiste moment in- en uitstappen op de beurs met als doel een mooi resultaat heet timen. Om goed te kunnen timen, moet u weten wat (aandelen)koersen op korte termijn zullen gaan doen. Als de markt zich op een dieptepunt bevindt, moet u (bij)kopen. En na de rit naar boven, stapt u op het hoogste punt uit.

Het is de aard van beleggers om zoveel mogelijk winst te willen maken. Veel beleggers zijn van mening dat een goede timing essentieel is om succesvol te beleggen. Maar het op het juiste moment kopen en verkopen van aandelen is misschien wel het allerlastigste aan beleggen. Als u dit goed kunt, behaalt u goede resultaten. En dat is van wezenlijk belang.

Welke beursdagen aandelen kopen

Uit onderzoek blijkt namelijk dat slechts een beperkt aantal dagen beslissend is voor het rendement van aandelenbeurzen. Mist u die dagen, dan loopt u veel rendement mis. Vanuit die visie is het niet verstandig om actief in en uit de markt te stappen. Daartegenover staat dat het missen van de slechtste dagen een boost is voor het rendement.

Timen en de markt

Beleggers die de markt timen, willen hun rendement maximaliseren. In de praktijk doet niemand dat door te anticiperen op de beste dan wel de slechtste beursdagen van het jaar. Tijd in de markt is namelijk belangrijker dan timing. Dat laat onverlet dat timing bij het merendeel van de beleggers hoog op de agenda staat.

Wanneer de markt zich op een dieptepunt bevindt, koopt u en nadat men een mooie rit naar boven heeft gemaakt, stapt u op het hoogste punt uit. Dit is de aangewezen manier om rendement te maken. Toch gaat het bij veel beleggers fout, omdat zij op de verkeerde momenten kopen en verkopen.

Maar hoe essentieel is timing? In een historische simulatie wordt het rendement van drie denkbeeldige beleggers nagebootst. De eerste aandelenportefeuille meet het rendement van een onverstoorbare belegger, die elke maand voor $100 aandelen bijkoopt, op welk punt de Amerikaanse S&P500 ook staat.

De tweede belegger is een koene bodemvisser. Telkens wanneer de markt in een historische berenmarkt bodemt, gaat de testpersoon all-in. In de periode voor het dieptepunt van de markt legt hij elke maand $100 opzij aan 2% rente per jaar. De S&P500 maakte in de voorbije vijftig jaarzeven historische berenmarkten door met drawdowns (piek-dal-verliezen) uiteenlopend van een voorlopige -25,2% op 30 september jl. tot -56,8% op 9 maart 2009.

Wanneer aandelen kopen in de geschiedenis

De derde testpersoon is een onfortuinlijke piekeraar. Na lang twijfelen of het wel het juiste moment is, koopt deze belegger feilloos op de top de markt. Net als de koene bodemvisser legt de onfortuinlijke piekeraar maandelijks $100 rentedragend opzij.

Vanaf de start in januari 1973 tot aan 5 oktober 2022 heeft de onfortuinlijke piekeraar een mooi bedrag bij elkaar gespaard en belegd. Het vermogen van deze testpersoon groeide exclusief dividend uit tot $474.079. Het kan bijna niet anders, de koene bodemvisser doet het beter: $700.032.

Timen | Wanneer aandelen (ver)kopen

Dus succesvol timen is op de beurs van essentieel belang voor een goed resultaat. Een blik op het vermogen van de onverstoorbare belegger leert evenwel dat diens saldo inmiddels is opgelopen tot $748.721. En dit alles zonder zich zorgen te maken over stijgende of dalende beurskoersen. Gewoon elke maand bijkopen.

Succesvol timen

De uitkomst van dit onderzoek is op z’n minst verrassend, maar als u (index)aandelen koopt voor de lange termijn, dan is succesvol timen van ondergeschikt belang. Het uitkienen van de juiste in- en uitstapmomenten is evenwel van essentieel belang wanneer u belegt voor de korte termijn.

 

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.