Updates

Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Adyen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Universal Music Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Alphabet

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Microsoft

Advies
verkopen

Updates

Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Adyen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Universal Music Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Alphabet

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Microsoft

Advies
verkopen

De oliehausse | Vijf kansrijke toeleveranciers van de industrie

0 0 Leestijd ongeveer

Toeleveranciers aan de olie- en gasindustrie profiteren van het wereldwijde herstel van de upstream-investeringen. Waarderingen blijven over het algemeen bescheiden en weerspiegelen nog onvoldoende de mooie groeikansen voor de komende jaren.

Met torenhoge energieprijzen zullen olie- en gasmaatschappijen hun budgetten voor exploratie en productie (E&P) naar verwachting weer opvoeren. Dat is een trendbreuk ten opzichte van de afgelopen jaren, want na 2014 zijn de E&P-investeringen drastisch verlaagd. In de sector kwam de focus meer te liggen op het optimaliseren van de cashflow en verhogen van aandeelhouderswaarde in plaats van productiegroei. Onder druk van overheden en aandeelhouders is vooral geïnvesteerd in duurzame energie in plaats van fossiele brandstoffen.

Ondertussen is de vraag naar olie en gas juist gestaag toegenomen. De olievraag piekt naar verwachting op zijn vroegst pas in 2030, om in de decennia daarna slechts licht te dalen. De ontstane krapte zorgt ervoor dat de olie- en gasprijzen vermoedelijk voor langere tijd hoog blijven. Na jaren van onderinvesteringen zal de sector weer flink de buidel moeten trekken om de productie van traditionele brandstoffen zoals benzine en diesel op te voeren. Daarvoor moet flink geïnvesteerd worden in nieuwe olie- en gasbronnen. Dit jaar stijgen de investeringen volgens analistenbureau Mercer al met 17,5% naar circa $109 mrd. Bij de mondiale geïntegreerde olie- en gasbedrijven nemen de upstream-investeringen naar verwachting met 26% toe naar $89 mrd. Alleen Exxon al voert zijn kapitaalbestedingen dit jaar met 44% op naar $17,4 mrd.

Bekijk ook ons dossier: Olie-aandelen en energiebeleggingen

Gevolg is dat ook de vraag naar diensten en producten voor de olie- en gasindustrie toeneemt. Dat is dit jaar al te zien. Prijzen van materieel en huurtarieven voor boorplatforms en ondersteuningsschepen stijgen namelijk snel. Vooraanstaande toeleveringsbedrijven gaan ervan uit dat de sector aan de vooravond staat van een langdurige opleving en zien de meeste groei in offshore diepwatervelden.

Schlumberger (SLB) | Een van de grootste spelers die van deze ontwikkeling profiteert, is het Amerikaanse Schlumberger. Het bedrijf signaleert een significante opleving van de vraag in Noord-Amerika en internationale markten, zowel onshore als offshore, en rekent gezien de krapte in de keten op aantrekkende prijzen. In het tweede kwartaal zorgden vooral de toenemende offshore-activiteiten in diepwater voor een aanzienlijke groeiversnelling. Vergeleken met de eerste drie maanden van het jaar steeg de omzet met 14%, de sterkste kwartaalgroeispurt in meer dan een decennium. Ten opzichte van het tweede kwartaal van 2021 lag de groei op 20%.

De groei werd breed gedragen, met dubbelcijferige percentages voor alle divisies. Ondanks de hoge kosteninflatie werd de aangepaste ebitda-marge met 132 basispunten verhoogd naar 22,6%. Dit getuigt van een sterke pricing power. De outlook voor heel 2022 is verhoogd. De omzet stijgt met 7-9% en de aangepaste ebitda zal met minstens 25% toenemen. Ook voor volgend jaar en daarna schetst Schlumberger positieve vooruitzichten. Huidige industrieschattingen wijzen op een toename van de offshore-investeringen met bijna 50% in de komende vier jaar vergeleken met de periode 2016-2019.

Het bedrijf ziet de pijplijn aan nieuwe projecten snel gevuld raken en zal tijdens een analistenpresentatie in november zijn financiële ambities voor de komende jaren nader toelichten. Schlumberger is met afstand de grootste speler in de offshore-energiemarkten en daarom goed gepositioneerd om te profiteren van de nieuwe investeringshausse. Hoewel de koers dit jaar al met ruim 30% is opgelopen blijft het aandeel op 14 keer de verwachte winst voor 2023 bescheiden gewaardeerd.

Tekort aan LNG-tankers
Nu Rusland de gaskraan steeds verder dichtdraait, dreigt er een gastekort in Europa. Onder meer Duitsland wil zijn energievoorziening veilig stellen door vloeibaar gas (LNG) te importeren. Het land wil in de eerste helft van volgend jaar 13 mrd kubieke meter gas importeren om Russisch gas gedeeltelijk te vervangen.

Maar deze plannen komen in gevaar door het gebrek aan LNG-tankers. Wereldwijd zijn er bijna 500 LNG-tankers beschikbaar, maar de vraag uit andere regio’s is groot en de meeste schepen zijn voor langere periodes verhuurd. Een van de grotere rederijen is het aan de Nasdaq genoteerde New Fortress Energy (NFE).

National Oilwell Varco (NOV) | NOV is mondiaal marktleider in ontwerp, fabricage en verkoop van apparatuur en onderdelen die worden gebruikt in olie- en gasboringen en productieactiviteiten. De eveneens Amerikaanse onderneming ontwerpt niet alleen boorplatforms en booreilanden maar ook kraanschepen met zwaar materieel voor de installatie van windmolens op zee. Winsten van het bedrijf zijn behoorlijk volatiel en zijn na de vorige hausse in 2004-2014 snel gekelderd. Zodra de vraag toeneemt, bleken de resultaten van NOV in het verleden echter ook weer razendsnel te kunnen herstellen.

Een nieuwe groeifase is nu aangebroken. De onderneming ziet een opleving van de offshore olie- en gasactiviteiten en dat vertaalt zich in aantrekkende orderontvangsten. Een recessie zal vermoedelijk niet tot vraaguitval leiden. Klanten hebben tijdens de neergang bespaard op onderhoud aan boorplatforms en bovendien weinig reserve-onderdelen op voorraad. NOV verwacht dit jaar een significante toename van de winst en denkt aan het begin te staan van een langdurige opleving.

Dat komt nog onvoldoende tot uiting in de koers van het aandeel. Op basis van de consensus winstschattingen zakt de k/w voor 2023 naar 16,5 en voor 2024 naar 11,2. De verwachte inhaalvraag in de olie- en gasindustrie en gunstige langetermijnperspectieven voor offshore wind rechtvaardigen een hogere waardering.

Tidewater (TDW) | Tidewater beschikt over een veelzijdige vloot van 196 offshore ondersteuningsschepen die hoofdzakelijk voor langere periodes van drie maanden tot meerdere jaren worden verhuurd aan olie- en gasmaatschappijen. Ook is het bedrijf actief op de spotmarkt voor kortere leaseperiodes. De concurrentie is groot en de vraag volatiel. Tijdens de coronacrisis raakte het Amerikaanse bedrijf in de rode cijfers, maar inmiddels is de opgaande lijn weer ingezet.

De markt groeit dit jaar naar verwachting met circa 9% naar $24,1 mrd en zal tot en met 2026 met gemiddeld 5,3% per jaar toenemen. In april verstevigde Tidewater zijn positie met de overname van Swire Pacific Offshore voor $190 mln. Daarmee werd de onderneming wereldwijd marktleider en verkreeg ze ook een goede positie in West-Afrika, waar het gonst van de diepwater offshore-activiteiten.

Inclusief significante synergievoordelen zal de ebitda ruimschoots verdubbelen. Na sterke tariefdalingen sinds begin 2014 gaan de huurprijzen voor schepen dit jaar met grote sprongen omhoog. Tidewater profiteert van een tekort aan schepen en verwacht dat de markt ook in de komende jaren krap blijft. Dat zal denk ik tot veel hogere tarieven leiden. Bij grotendeels vaste exploitatiekosten zorgt dit al snel voor fors hogere winstmarges. Die hoge operationele leverage wordt door beleggers onderschat, gezien de lage k/w van nog geen 8 voor 2023.

Nederlandse toeleveranciers
Nederland heeft een relatief grote offshore olie- en gasindustrie, mede dankzij de winning van olie en gas in de Noordzee. Met Shell, Fugro, SBM Offshore, Boskalis en detacheerder Brunel heeft het Beursplein een kleine vertegenwoordiging van de sector op de beurs. De sector komt uit een diep dal. In de periode 2014 tot 2016 daalde de olieprijs van $130 naar onder de $30 per vat. Dit gebeurde doordat Saudi-Arabië de productie weigerde te verlagen, terwijl de Verenigde Staten veel meer schalieolie gingen produceren. De gevolgen voor de sector waren groot: olie- en gasmaatschappijen zetten het mes in hun investeringen en wereldwijd gingen er 440.000 banen verloren.

Nederlandse offshorebedrijven ontsloegen 25 tot 40% van hun personeel. De koersen van Nederlandse olieservices-bedrijven daalden hard. Daarbovenop kwam de coronacrisis, waardoor veel activiteiten in de offshore-industrie helemaal stil kwamen te liggen. Maar het herstel gaat nu ook snel. Door de scherp gestegen energieprijzen zien ook spelers als Fugro en SBM Offshore de vraag aantrekken. Beleggers hebben vooral het aandeel Fugro (+50% sinds januari) weer in de armen gesloten, maar ook  SBM Offshore (+0,7%) doet het dit jaar een stuk beter dan de beurs. Beide bedrijven zullen hun winsten de komende jaren fors kunnen opvoeren en blijven koopwaardig.

Hunting (HTG) | Het Britse Hunting levert producten en aanverwante diensten voor het boren naar olie en gas. Door de zwakke marktomstandigheden in de afgelopen jaren heeft het bedrijf nieuwe markten aangeboord en producten ontwikkeld voor defensie, luchtvaart en de medische sector. De olie- en gassector blijft echter dominant met een omzetaandeel van 93%. Juist hier trekt de vraag sterk aan en Hunting verwacht dat de nieuwe opgaande cyclus zeker tot 2025 voortduurt. Dit komt al terug in het orderboek, dat in het eerste halfjaar met 50% is gestegen en daarmee boven het niveau van 2019 is uitgekomen.

Voor de periode 2022-2026 verwacht Hunting dat de orderontvangsten met 71% zullen toenemen vergeleken met het gemiddelde in de afgelopen vijf jaar. De betere bezetting van de fabrieken moet de weg vrijmaken voor een significant winstherstel. Na twee verliesjaren zal Hunting dit jaar weer zwarte cijfers schrijven. De winst gaat de komende jaren fors omhoog. Beleggers zijn daar op vooruitgelopen en hebben het aandeel sinds januari ruim 60% hoger gezet. Bij een k/w van 17,3 voor 2023 is er echter nog voldoende opwaarts koerspotentieel, gezien de start van een nieuwe langjarige opgaande cyclus in de olie- en gasindustrie.

TechnipFMC (FTI) | TechnipFMC is in 2017 ontstaan na de krachtenbundeling tussen het Franse Technip en het Amerikaanse FMC Technologies. Het bedrijf is actief met een brede range van producten en diensten voor de olie- en gasindustrie. Vorig jaar is de ingenieurstak Technip Energies, met 15.000 medewerkers en een omzet van €5,7 mrd, afgestoten. Dit leverde $1,12 mrd op. Een deel hiervan wordt gebruikt voor de inkoop van eigen aandelen voor maximaal $400 mln, ofwel circa 14% van het aantal uitstaande aandelen bij de huidige koers.

TechnipFMC is goed gepositioneerd in de offshore olie- en gasmarkten (82% van de concernomzet), waar het diverse producten voor ontwikkelt zoals ‘subsea-trees’, pijpleidingen en FPSO’s. De orderontvangsten in deze markt stijgen dit jaar naar verwachting met 40% naar $7 mrd. Hier ligt nog heel veel werk: meer dan 400 diepwater olie- en gasvelden die in het verleden zijn ontdekt moeten nog worden ontgonnen. Bij de huidige hoge energieprijzen zijn diepwatervelden lucratief. TechnipFMC ziet een potentiële markt van $24 mrd. De onderneming zal de komende jaren een dubbelcijferige winstgroei per aandeel kunnen boeken, wat bij een k/w van 18 voor 2023 en van 11,5 voor 2024 nog niet in de koers is verdisconteerd.

*Auteur heeft een positie in SBM Offshore

Koopwaardige offshore-aandelen Omzet ’21 beurswaarde wpa ’22 (t) wpa ’23 (t) k/w ’23(t) div.
Schlumberger $22,9 mrd $56,9 mrd $2,05 $2,80 14,1 1,80%
National Oilwell Varco $5,52 mrd $7,1 mrd $0,57 $1,02 17,3 1,10%
Tidewater $371 mln $1,2 mrd $1,50 $3,15 7,8 nvt
Hunting plc $521,6 mln £506 mln 4p 16p 17,3 2,90%
TechnipFMC $6,4 mrd $4,1 mrd $0,16 $0,50 18 nvt

 

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €32,25 per kwartaal. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!