Updates

Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Kendrion

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Alphabet

Advies
houden
Aandelen Nederland

Heineken

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Microsoft

Advies
verkopen

Actueel advies

Advies Jeroen Boogaard, 5 sep 2022 14:02

InPost | Kluisjesuitbater ziet een afnemende margedruk

0 0 Leestijd ongeveer

InPost publiceerde meevallende halfjaarcijfers. De Poolse uitbater van pakketkluizen weet de kosteninflatie steeds beter te mitigeren dankzij prijsverhogingen en schaalvoordelen.

Ondanks de afkoelende e-commercemarkt groeit InPost stevig door. In het tweede kwartaal verdubbelde de omzet naar PLN 1,70 mrd (€357 mln). Dat was vooral te danken aan de bijdrage van het in Frankrijk overgenomen Mondial Relay. Op eigen kracht steeg de omzet met 22,6%, een versnelling vergeleken met het eerste kwartaal (+19%). Het aangepaste ebitda kwam 41% hoger uit, op PLN 511,0 mln (€107,3 mln).

De ebitda-marge daalde vergeleken met dezelfde periode van vorig jaar van 42,5% naar 38,8%. Ten opzichte van het eerste kwartaal (35,3%) was echter sprake van een verbetering. Daarmee lijkt de margedruk veroorzaakt door sterke kosteninflatie af te nemen. Dat is te danken aan schaalvoordelen en prijsverhogingen.

InPost werkt veel met vaste contracten en kan de hogere kosten daarom pas met enige vertraging doorberekenen. Vooral vanaf het vierde kwartaal zullen prijsverhogingen gaan doorwerken in de resultaten.

Landelijk netwerk

De volumes blijven zich vooralsnog positief ontwikkelen. In de eerste jaarhelft handelde het bedrijf 70% meer pakketjes af dan een jaar eerder, terwijl de e-commerce markt in Polen met slechts 7% groeide en in Frankrijk en het VK zelfs kromp. InPost wint met zijn pakketkluizen marktaandeel ten opzichte van deur-tot-deur levering.

Het is vaak goedkoper voor consumenten en internetwinkels, zeker nu de brandstofkosten flink zijn gestegen. Ook kiezen steeds meer consumenten bewust voor het gemak van afhalen wanneer het hen uitkomt in plaats van thuis op een pakje te wachten. Daarvoor is wel een landelijk dekkend netwerk van pakketkluizen nodig.

Halfjaarcijfers in mln 2022 2021
Omzet 3238,6 1650,7
Aangepast ebitda 920,1 694,6
Nettowinst 286,3 188,1

Op de Poolse thuismarkt is InPost met ruim 18.000 pakjesautomaten al goed op weg om dit te realiseren. In de overige markten is het bedrijf nog lang niet zover en zijn er nog forse investeringen nodig. InPost realiseert echter een goede operationele cashflow en denkt dat de hoge schuldgraad van 3,2 tegen het einde van het jaar wat zal dalen.

Verwachtingen

Het management verwacht dat de zwakte op de e-commercemarkt in de rest van het jaar zal aanhouden gezien de afnemende koopkracht van consumenten. De volumegroei bij InPost blijft naar verwachting sterk door een verdere toename van het marktaandeel.

Daarentegen zal de winstmarge flink dalen door de kosteninflatie en lagere marges bij Mondial Relay. Prijsverhogingen zullen in de loop van het jaar meer tegenwicht gaan bieden, zodat de margedruk in de komende kwartalen waarschijnlijk verder zal afnemen.

Aandeel InPost op ‘houden’

Beleggers reageerden positief op de cijfers en schatten het groeipotentieel van InPost hoog in met een k/w van 21,8 op basis van onze winsttaxatie voor 2022. Op korte termijn is enige voorzichtigheid gerechtvaardigd. Sterke prijsstijgingen in de detailhandel kunnen een kopersstaking onder consumenten veroorzaken.

Verder heb ik twijfels over de winstgevendheid van InPost op de wat langere termijn. De toetredingsbarrières zijn laag en de concurrentie van gevestigde postbedrijven neemt toe. Een houdadvies voor het aandeel InPost blijft gepast.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ