Updates

Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accell

Advies
aanmelden
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accell

Advies
aanmelden
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Opinie Johan Brinkman, 12 mei 09:00

Commentaar | Zes koopwaardige ‘Gouwe Ouwen’ van het Beursplein

0 0 Leestijd ongeveer

Vorige week wees ik er op deze plek op dat ook de AEX sinds het begin van de techmalaise naar beneden wordt getrokken door ruim een half dozijn bedrijven met een zware technologiecomponent, van ASML tot Just Eat Takeaway.

Dit negatieve sentiment ten opzichte van groeibedrijven beheerst sinds een half jaar de beurzen van New York tot Amsterdam. Hierdoor raakt onderbelicht dat een andere categorie bedrijven in deze omstandigheden juist relatief goed blijft liggen: fondsen die al decennia meedraaien in de eredivisie van het beleggen.

Voor de aardigheid heb ik gekeken naar de prestaties sinds november van de veertien fondsen die al in 1983 deel uitmaakten van de AEX. Hiervan is alleen Hoogovens uit Amsterdam verdwenen. De andere dertien fondsen bestaan nog, hoewel vaak onder een (iets) andere naam, of als fusiebedrijf.

Welnu, was u een half jaar geleden ingestapt in wat nu op het Beursplein genoteerd staat als Shell, Aegon, Heineken, Unilever of NN Group, dan had u zeker minder verlies geleden dan met een ETF op de AEX. De enige ‘Gouwe Ouwe’ die sinds november ronduit slecht heeft gepresteerd, is Philips.

Rijke beurshistorie

Toeval? Omdat ik privé al jaren overwogen ben in onder meer ASML en Besi, breng ik dit jaar stapsgewijs wat meer balans aan door de aankoop van aandelen uit onze Hoogdividendportefeuille. Kimberly-Clark was in april de eerste, en daarna heb ik ook IBM, Pfizer en Consolidated Edison toegevoegd.

Allemaal bedrijven met een zéér rijke (beurs)historie. En inderdaad: in het zeer negatieve klimaat van de afgelopen maanden heb ik er geen geld mee verloren. Saai misschien, maar deze aandelen gaan de komende decennia hun (dividend)waarde zeker bewijzen. En ik hoef er niet van wakker te liggen.

Evenwicht

De keerzijde is dat als het sentiment weer draait, je met fantasierijke bedrijven als CM.com, Ebusco of andere Nederlandse en Amerikaanse bedrijven die de laatste jaren naar de beurs zijn gekomen, meer geld kunt verdienen dan met de oudjes van het Beursplein of van Wall Street. Maar het gaat om het evenwicht.

Wilt u dat ook? Op Ahold, Heineken, Shell, NN Group, Unilever en Aegon hanteren wij koopadviezen. En naast deze zes koopwaardige ‘Gouwe Ouwen’ van het Beursplein kan ik ook de buitenlandse aandelen met een lange beurshistorie uit onze voorbeeldportefeuilles van harte aanbevelen.

 

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!