Updates

Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

BS Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AMG

Advies
houden
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden

Actueel advies

Unilever | Wordt het bedrijf dan toch opgesplitst?

0 0 Leestijd ongeveer

Unilever ziet definitief af van overname van de consumententak van GlaxoSmithKline. Aandeelhoudersactivisme kan nu alsnog tot opsplitsing van het concern leiden.

Het bestuur van Unilever weet niet wat het wil. Vorige week maakte het bedrijf bekend geen nieuw bod te zullen doen op de consumententak van GlaxoSmithKline. Beleggers zetten het aandeel Unilever in New York meteen 10% hoger, nadat de overnameplannen eerder nog in sterke koersdaling hadden geresulteerd.

Opbreken?

Afgelopen weekend lekte uit dat dat Nelson Peltz, een van de meest prominente activistische aandeelhouders op Wall Street, via zijn beleggingsfonds Trian de afgelopen maanden een belang in Unilever heeft opgebouwd. Het is geen officieel nieuws, en zowel Unilever als Peltz wilde niet reageren.

Beleggers deden dat wel: terwijl de AEX maandag 1,5% lager opende, stond het aandeel Unilever ruim 5% in de plus. Analisten van Jefferies schreven dat Trian waarschijnlijk Unilever wil opbreken in drie bedrijven voor respectievelijk voeding, persoonlijke verzorging en huishoudelijke producten.

Vrije kasstroom

Mij verbaast het niet dat activistische aandeelhouders zich met Unilever beginnen te bemoeien. De vrije kasstroom van het concern bedraagt 6,1% van de beurswaarde. Bij concurrent Nestlé ligt dit percentage op minder dan de helft. Met dit soort waarderingen kan er enorm veel waarde uit Unilever worden gehaald.

Het aandeel noteert op de laagste waardering van de afgelopen tien jaar, terwijl Nestlé op de hoogste waardering van de laatste tien jaar staat. Om de waardering van Nestlé te rechtvaardigen, moet alles perfect gaan. Om de waardering van Unilever te rechtvaardigen, moet bijna alles verkeerd gaan.

Aandeel Unilever nog altijd koopwaardig

Bij Unilever zijn er genoeg factoren die de komende tijd voor een koersstijging kunnen zorgen. Zo zou het bedrijf kunnen laten weten in de toekomst af te zien van het soort mega-overnames waarmee het beleggers een paar weken geleden aan het schrikken maakte. Ook het vertrek van het bestuur of het instappen van een activistische aandeelhouder kan de koers een nieuwe impuls geven, zeker tegen de huidige waardering.

Mocht het aandeel Unilever terugkeren naar de waarderingen die we een paar jaar geleden hebben gezien, dan zit er nog ruim 40% koersrendement in het vat. Ik handhaaf voor het aandeel Unilever dan ook het koopadvies.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!