Updates

Aandelen Nederland

OCI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Brunel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Intertrust

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Microsoft

Advies
kopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

IMCD

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Vinci

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
houden
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Coca-Cola EurPartners

Advies
houden
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

CMcom

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

OCI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Brunel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Intertrust

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Microsoft

Advies
kopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

IMCD

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Vinci

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
houden
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Coca-Cola EurPartners

Advies
houden
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

CMcom

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
houden
Opinie Menno van Hoven, 29 jul 14:00

Blijf in Europa en VS

0 0 Leestijd ongeveer

De enorme dreun voor Chinese aandelen als gevolg van de toenemende angst voor overheidsinmenging was nog maar eens een goede ‘wake-up call’.

Wie klaagt over het teleurstellende koersverloop van Just Eat Takeaway moet eens kijken naar de veel grotere Chinese sectorgenoot Meituan, die 18% daalde nadat de toezichthouder in China hervormingen had aangekondigd om de positie van maaltijdbezorgers te verbeteren. Al even onzeker is de positie van Tencent, dat in Nederland beleggers in Prosus peentjes doet zweten.

Dergelijk politieke risico hoort nu eenmaal bij opkomende markten en het maakt dergelijke investeringen voor mij per definitie speculatief. Toch konden beleggers de afgelopen jaren enorme koerswinsten behalen met aandelen in landen als China en India.

Toegang tot dividend

Als dividendbelegger richt ik mijn pijlen natuurlijk hoofdzakelijk op aandelen die een stabiel of groeiend dividend uitkeren en, geloof het of niet, daarvan staan er steeds meer genoteerd in Azië. Probleem voor particuliere beleggers in Nederland is echter dat verreweg de meeste aandelen op deze beurzen niet toegankelijk zijn. Wel bieden veel brokers handel in Hongkong aan. Ook daar kleven echter nadelen aan, vergelijkbaar met de beurs van Japan, waar je per aandeel minimaal honderd stuks moet kopen.

Vooral Japan is een zeer interessante markt voor dividendbeleggers, met steeds meer bedrijven die het dividend jaarlijks verder verhogen en inmiddels enkele heuse Dividend Aristocrats. De informatievoorziening is echter zeer summier, zeker als je geen Japans spreekt. Bovendien noteren vrijwel alle Japanse aandelen die ik interessant zou vinden voor de Dividendportefeuille eigenlijk tegen een veel te hoge beurskoers. Dat betekent in de praktijk dat transacties onmogelijk worden of dat de weging veel te zwaar wordt als ik verplicht honderd aandelen moet kopen.

Met een omweg naar China

De ellende in China maakt me nu nóg huiveriger om verder te kijken dan de VS en Europa. Tegelijkertijd is er in de praktijk altijd wel een indirecte blootstelling aan landen als China. Een van de beste voorbeelden binnen de Dividendportefeuille is het Franse aandeel SEB Group, dat ruim 80% van de aandelen van de Chinese marktleider Zhejiang Supor in handen heeft. Door te beleggen in SEB kan je zo met aanzienlijk minder risico investeren in dit Chinese bedrijf dan als je de aandelen rechtstreeks zou kopen.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.