Updates

Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BS Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BS Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
houden
Opinie Johan Brinkman, 24 jun 2021 09:00

Particuliere beleggers op z’n minst naïef

0 0 Leestijd ongeveer

Gemiddeld verwachten beleggers in 2021 een jaarlijks rendement van 13 procentpunt boven inflatie te behalen. Wereldwijde financiële professionals zijn dit jaar echter veel behoudender, en voorspellen een rendement van 5,3 procentpunt boven de inflatie.

Dat bleek afgelopen week uit een onderzoek van Natixis Investment Managers onder 8550 particuliere beleggers wereldwijd. Opvallend daarbij is dat de verwachting van particulieren al vrijwel jaarlijks toeneemt sinds 2014, toen ze nog uitgingen van een rendement van ‘slechts’ 8,9 procentpunt boven inflatie.

Begrijpelijk

Aan de ene kant zijn de zonnige toekomstverwachtingen van particuliere beleggers begrijpelijk. Vanaf 2009 zijn aandelen bijna ieder jaar meer waard geworden, en de belangrijkste graadmeters noteren momenteel vrijwel allemaal rond een hoogste stand ooit. Ook beleggers die vorig jaar tijdens de coronacrash bleven zitten of zelfs bijkochten, hebben over 2020 een goed jaar kunnen draaien. Een groot deel van de ondervraagde beleggers, allen met meer dan $100.000 aan belegd vermogen, heeft in 2020 volgens Natixis een dubbelcijferig rendement behaald.

Naïef

Aan de andere kant zijn de toekomstverwachtingen van particuliere beleggers op z’n minst naïef. Historische onderzoeken tonen keer op keer aan dat rendementen van aandelen gemiddeld rond de 7% bedragen, en in ieder geval niet boven de 10%. Dat laatste is ook in lijn met met de professionele beleggers die Natixis raadpleegde. Doorgaans sla ik de mening van professionals niet zo heel veel hoger aan dan die van particulieren, maar deze keer hebben ze zeker gelijk. Ook in uitzonderlijke jaren zou ik zelf nooit, maar dan ook nooit uitgaan van jaarrendementen in de dubbele cijfers.

Actueel

De vraag welke rendementen beleggers kunnen verwachten is overigens vanaf volgende week weer meer actueel dan nu. Vanaf donderdag 1 juli krijgen spaarders vanaf een ton bij hun bank namelijk te maken met een negatieve rente. Ik heb het sterke vermoeden dat veel vermogenden deze mijlpaal niet willen laten passeren en binnenkort een beleggingsaccount zullen openen bij een bank of broker – of dat inmiddels al hebben gedaan. Een goed idee uiteraard, en overigens zijn ook wij voor de komende twaalf maanden positief over aandelen.

Om voor deze keer professionele beleggers nog een keer te kietelen: volgende week geven wij bij Beleggers Belangen ruim baan aan vier strategen die ons gaan meenemen in hun visie op de tweede jaarhelft.