Updates

Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Enel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
kopen

Updates

Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Enel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
kopen
Tip van de Week Karel Mercx, 3 jun 2021 14:50

Mijnbouwer met rol in klimaatgevecht

0 0 Leestijd ongeveer

In de strijd tegen klimaatverandering neemt de zogeheten energietransitie van fossiele brandstoffen naar wind- en zonne-energie een belangrijke rol in. Onze tip van de week profiteert vooral van een ander alternatief voor ‘fossiel’.

Nu meerdere klimaatactivisten zijn toegetreden tot de raad van commissarissen van oliereus Exxon Mobil, mogen we rustig stellen dat het gevecht tegen klimaatverandering in een stroomversnelling is beland. Klimaatverandering richt zich bijna volledig op CO2-uitstoot. Olie, gas en diesel stoten een hoop CO2 uit. Bij een kerncentrale zijn het daarentegen alleen de randactiviteiten die CO2-uitstoot laten zien.

Willen we de wereld zo snel mogelijk CO2-neutraal maken, dan zullen we niet om het gebruik van de relatief schone kernenergie heen kunnen. Ik tip daarom deze week de Amerikaanse onderneming Cameco, die actief is in de markt voor uranium, de brandstof voor kerncentrales.

Marktsentiment

Straks meer over dit bedrijf. Eerst het marktsentiment. Tien jaar geleden, toen een tsunami een ramp veroorzaakte met een kerncentrale in het Japanse Fukushima, leek het er sterk op dat er een einde zou komen aan het tijdperk van kernenergie. Zo besloot Duitsland destijds halsoverkop om zijn kerncentrales te sluiten. De wereldwijde klimaaturgentie lijkt nu echter groter dan ooit, zeker nu de Verenigde Staten op dit vlak een draai van 180 graden gemaakt hebben.

Onder president Biden toont het land zich een voorvechter van krachtig klimaatbeleid en ik denk zelfs dat de Amerikanen – en trouwens ook de Europeanen – er niet voor zullen terugdeinzen om sancties in te zetten om de rest van de wereld, en dan met name grootvervuiler China, mee te krijgen. Na de ramp in Fukushima is er nauwelijks geïnvesteerd in nieuwe capaciteit voor uraniumwinning. Een hernieuwde belangstelling voor kernenergie zou dan ook kunnen leiden tot fors stijgende uraniumprijzen.

De beste uraniummijnen

Een stijgende uraniumprijs is nu net hetgeen wat gunstig voor Cameco. Het bedrijf beschikt over de beste uraniummijnen ter wereld, gelegen in Verenigde Staten, Canada en Kazachstan. Bovendien heeft de onderneming de afgelopen jaren een grote voorraad uranium aangelegd – niet alleen uit eigen mijnen, maar ook via aankopen op de spotmarkt – in afwachting van hogere prijzen.

In de tussentijd heeft het bedrijf gewoon voldaan aan zijn contractuele leveringsovereenkomsten met kerncentrales. Overigens heeft Cameco naast mijnbouw nog tal van andere activiteiten, zoals het ontmantelen van kernwapens. 

Aandeel Cameco profiteert van bullmarkt uranium

Het bedrijf heeft een conservatieve balans, met meer cash ($830 mln) dan schuld ($792 mln). Het afgelopen kwartaal bedroeg de vrije kasstroom $29 mln. Door een aantal coronagerelateerde tegenvallers (waaronder mijnsluitingen) maakt Cameco dit jaar naar verwachting geen winst, maar dat is een tijdelijk probleem.

Dat het aandeel Cameco sinds november met 100% is opgelopen zegt niet zo heel veel, want in de bullmarkt van 2002 tot 2008 steeg het aandeel met 1000%. Ik denk dat de bullmarkt in uranium nog maar net is begonnen en zie dit als een mooi instapmoment.

KERNGEGEVENS
Fondscode (ticker) CCJ
Beurs New York
Hoogste koers 12 mnd $20,87
Laagste koers 12 mnd $9,01
Beurswaarde $7,9 mrd
Koers-winstverhouding 2021(t)
Dividendrendement 0,3%

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!