Updates

Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BS Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BS Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
houden
Analisten Christian Slagter-Koster, 12 jun 2021 09:00

BlackRock | Periode van massale ‘revenge spending’

0 0 Leestijd ongeveer

Nu de economieën wereldwijd uit de lockdowns komen gaat het geld weer rollen en verwacht BlackRock een periode van massale ‘revenge spending’.

De lockdowns als gevolg van de coronapandemie hebben ertoe geleid dat het spaargeld in ontwikkelde landen fors is toegenomen. Moody’s Analytics becijferde dat Amerikanen in totaal $2600 mrd aan extra spaartegoed hebben opgebouwd, wat neerkomt op ongeveer 12% van het bbp van de Verenigde Staten. In Nederland werd het afgelopen jaar ruim €77 mrd opzijgelegd, wat gelijkstaat aan €4418 per inwoner, en ten opzichte van 2019 een toename van ruim 77% betekent.

BlackRock verwacht dat nu steeds meer economieën weer opengaan, consumenten het geld zullen laten rollen. Een aantal sectoren gaat hier extra van profiteren, wat volgens de vermogensbeheerder terug is te zien in de waarderingen op de aandelenmarkten. Wel ziet BlackRock enkele sectoren waarvan de koersen nog op achterstand staan. Zo loopt de Europese reissector nog achter op de Amerikaanse, maar zodra de reisbeperkingen worden opgeheven verwacht BlackRock dat de aandelen van met name Europese luchtvaartmaatschappijen een vlucht nemen.

Grondstofkosten doorbelasten

Beleggers doen er volgens de vermogensbeheerder verstandig aan om naarmate het herstel vordert selectief op zoek te gaan naar bedrijven die ook in 2022 en 2023 sterke winsten kunnen boeken. Dit zijn niet alleen bedrijven die rechtstreeks hebben geprofiteerd van de crisis, maar ook bedrijven die goed inspelen op het nieuwe bestedingsgedrag. BlackRock ziet bijvoorbeeld kansen voor maaltijdbezorgers en producenten van premium huisdiervoeding.

Verder adviseert de vermogensbeheerder te kijken naar bedrijven die ook na de periode van ‘revenge spending’ hun winstverwachtingen kunnen blijven overtreffen. Dit zijn met name bedrijven die de hogere grondstofkosten en lonen kunnen doorbelasten naar de consument en ondernemingen met een sterk ESG-profiel, omdat consumenten steeds meer duurzame goederen kopen.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.