Updates

Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

Kendrion

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

Kendrion

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen

Drie (nieuwe) kansen voor een bodem in biotech

0 0 Leestijd ongeveer

De aandelen van Amerikaanse biotechbedrijven staan onder druk door een strengere toezichthouder en oplopende inflatievrees. Die omslag biedt een goede instapkans bij winstgevende, snelgroeiende bedrijven.

Vier kansen door herwaardering van de sector
Een nieuw artikel over deze sector is reeds gepubliceerd. Voor de laatste sectoranalyse en tevens de laatste adviezen voor biotechaandelen klik hier.

Voor de Amerikaanse biotechsector krijgt 2021 een compleet ander karakter dan vorig jaar. In 2020 kreeg de sector een boost door de grote bijdrage aan het indammen van de coronapandemie. Met een rendement van 28% presteerde de Nasdaq Biotech Index veel beter dan de S&P500 (+18%). Sinds de jaarwisseling zijn die verhoudingen echter volledig omgedraaid. De Biotech Index staat ondanks een goede start inmiddels 1,5% lager dan eind 2020, terwijl de S&P500 juist met 10% is gestegen.

Er zijn twee verklaringen voor die sentimentsomslag. Door het onder controle komen van de pandemie en het oplopen van de inflatie, verschuiven beleggers de focus naar bedrijven die op relatief korte termijn al veel winst gaan boeken. Een kenmerk van biotechondernemingen is juist dat de investeringen in nieuwe middelen zich pas na een flink aantal jaren mogelijk zullen terugbetalen. Daarnaast speelt mee dat toezichthouder FDA medicijnen scherper tegen het licht lijkt te houden.

In het voorjaar wees de FDA binnen enkele weken veelbelovende middelen van drie biotechbedrijven af. Een daarvan was Nuplazid, dat het in 2020 getipte Acadia (ACAD) wilde inzetten bij Alzheimer-psychoses. Net als de andere afwijzingen, kwam dit nieuws als een donderslag bij heldere hemel. De onderneming had het testproces – dat prima studieresultaten opleverde – namelijk in nauw overleg met de FDA opgesteld. In het meest gunstige scenario kan Acadia op basis van eerdere onderzoeksresultaten een nieuwe aanvraag indienen. Maar er is ook een kans dat de volledige studie opnieuw uitgevoerd moet worden. In afwachting van meer duidelijkheid kan het aandeel het beste worden vastgehouden.

Strenge toezichthouder

De toezichthouder legt ook middelen die via een versneld keuringstraject zijn gelanceerd onder een vergrootglas. Grote farmaceuten als Merck en AstraZeneca kregen bij nader inzien toch geen groen licht voor een bredere inzet van de middelen Keytruda (tegen een specifieke vorm van longkanker) en Imfizi (vergevorderde blaaskanker).

Alles of niets voor eerdere biotechtips
Voor beleggers in Amerikaanse biotechaandelen waren de afgelopen twaalf maanden soms een periode van alles of niets. Daar kan Editas (EDIT) model voor staan. De koers van dit begin 2020 getipte aandeel schoot in december vorig jaar met meer dan 200% omhoog. Die rally was voor een groot deel te danken aan positief nieuws over gentherapie bij branchegenoten. Sindsdien is het overgrote deel van de koerswinst echter verdampt. Die terugval is voornamelijk het gevolg van het verrassende vertrek van zowel hoofdonderzoeker Charles Albright als topvrouw Cynthia Collins. Op het huidige koersniveau is het aandeel voor geduldige beleggers het aanhouden waard.

Dat geldt ook voor Amicus (FOLD), dat eveneens een achtbaanrit achter de rug heeft. In de maanden nadat het aandeel in augustus 2020 werd getipt, schoot de koers met ruim 60% omhoog. Maar tegenvallende onderzoeksresultaten van een zeer veelbelovend middel tegen de ziekte van Pompe deden het sentiment omslaan. Naar verwachting komt Amicus in 2022 of 2023 uit de rode cijfers.

Een aandeel waar beleggers beter wel afscheid van kunnen nemen, is Axsome (AXSM). Na enkele tegenvallende onderzoeksresultaten, is de weg naar winstgevendheid aanzienlijk langer dan het zich liet aanzien. Van GW Pharma hebben beleggers na de overname door Jazz Pharmaceutical met een koerswinst van ruim 100% al afscheid genomen. Ten slotte zijn de vooruitzichten voor Dicerna (DRNA) en Coherus (CHRS) sinds het de koopaanbeveling in augustus nauwelijks veranderd: beide aandelen zijn nog koopwaardig.

Extra perspectief voor biotechbeleggingen


De strengere koers van de FDA mag voor beleggers echter geen aanleiding zijn om de aandelen uit de biotechsector links te laten liggen. Het is echter wel verstandig om op een andere wijze naar de kansen in de bedrijfstak te kijken. Het negatieve marktsentiment heeft namelijk ook de aandelen omlaag gedrukt van ondernemingen die al winstgevend zijn en al snel groeien. Juist in dit segment ontstaan nu mooie beleggingskansen.

1. Exelixis

Een van die ondernemingen is Exelixis, dat vorig jaar al werd getipt. Hoewel de koers sindsdien pas op de plaats heeft gemaakt, zijn de vooruitzichten verder verbeterd. De onderneming heeft bijvoorbeeld groen licht gekregen van de FDA om Cabometyx samen met een middel van branchegenoot Bristol Myers-Squibb in te zetten tegen bepaalde vormen van darmkanker.

Met het vrij vlakke koersverloop lijken beleggers in te prijzen dat pogingen om het middel ook tegen andere aandoeningen toe te passen op niets uitlopen. Maar zelfs in dat geval kan de omzet de komende jaren met gemiddeld ruim 20% oplopen. Exelixis komt dit jaar al uit de rode cijfers en boekt in 2022 een winst per aandeel van naar schatting $1 (k/w 24).

2. Incyte

Incyte is een ander voorbeeld van een winstgevende biotechonderneming die de komende jaren snel kan groeien. Voor de inkomsten leunt het concern heel sterk op Ruxolitinib. Deze stof remt de aanmaak van verkeerde bloedcellen en wordt voorgeschreven bij bepaalde vormen van beenmergkanker. Incyte zet er sterk op in om het middel veel breder te kunnen toepassen. Er loopt bijvoorbeeld een onderzoek met Ruxolitinib in crème-vorm tegen huidaandoening atopische dermatitis.

Een andere studie richt zich op de bestrijding van vitiligo, wat leidt tot pigmentverlies in huid en haar. Zelfs met het strengere FDA-beleid, is de kans groot dat Incyte de omzet volgend jaar met ruim 20% kan laten groeien. De winst stijgt dan nog sneller. Die goede groeivooruitzichten worden onvoldoende weerspiegeld in de k/w van 27.

3. Horizon Therapeutics

Datzelfde geldt voor Horizon Therapeutics (HZNP). De inkomsten uit de verkoop van het vorig jaar geïntroduceerde Tepezza (oogziekte van Graves) legt een stevige basis onder de omzetgroei. Bij de publicatie van de eerstekwartaalcijfers voorspelde het bedrijf dat de omzet in het lopende jaar met 28% zou groeien naar $2,8 mrd. Dat is een meevaller, aangezien de productie van Tepezza tijdelijk onder druk stond omdat in delen van de toeleveringsketen de focus volledig verschoof naar coronavaccins en medicijnen.

Bovendien heeft de onderneming voldoende ijzers in het vuur om die groei na 2021 op peil te houden. Dat is onder meer te danken aan de overname van Viela voor $3 mrd. Deze branchegenoot richt zich op zeldzame aandoeningen. Vorig jaar kreeg Viela toestemming om het eerste middel, Uplinza, op de markt te brengen. Het aandeel is aantrekkelijk gewaardeerd voor een bedrijf waarvan de winst in 2022 met ruim 30% kan groeien.

Beleggen in biotech weer kansrijk

Het omgeslagen sentiment in de biotechsector biedt een aantrekkelijke instapkans bij Exelixis, Incyte en Horizon Therapeutics. Alle drie de bedrijven zijn winstgevend en kunnen ook onder een strengere FDA snel groeien. Beleggers moeten er overigens wel rekening mee houden dat deze aandelen – ondanks de goede vooruitzichten – niet immuun zijn voor negatief pijplijnnieuws en andere bedrijfsspecifieke tegenvallers. Het is dus zaak om geen al te grote positie in individuele aandelen in te nemen.

Bedrijf Ticker Beurswaarde k/w 2021 k/w 2022
Exelixis EXEL $7,75 mrd 61,7 24,7
Incyte INCY $18,36 mrd 27,4 16,9
Horizon Therapeutics HZNP $21,56 mrd 26,4 18,2

 

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.