Updates

Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Acomo

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Beter Bed

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Abbott Laboratories

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
houden
Aandelen Nederland

Neways

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Acomo

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Beter Bed

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Abbott Laboratories

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
houden
Aandelen Nederland

Neways

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
kopen
Actueel Jeroen Boogaard, 6 apr 10:52

Beurzen vandaag |  Besi, Air France-KLM

0 0 Leestijd ongeveer

De AEX-index is met een winst van 0,6% geopend, ondersteund door nieuwe records op Wall Street. Optimisme over een krachtig economisch herstel blijft de boventoon voeren.

De enorme steunmaatregelen van de regering-Biden en de vlotte vaccinatiecampagne geven de Amerikaanse economie een boost. De banenmotor draait op volle toeren en de  dienstensector liet vorige maand een flinke groeispurt zien. Dit doet ook de stemming op het Beursplein goed. Vooral cyclische aandelen gaan vanmorgen flink omhoog, waaronder Aperam (+3,8%) en ArcelorMittal (+2,9%). De rotatie naar waarde gaat ten koste van groeiaandelen, waardoor de techfondsen Just Eat Takeway en Prosus onderaan de AEX-index bungelen.

Besi

Uitzondering is het aandeel Besi, dat na een sterke trading update ruim 2% hoger noteert. De chipmachinefabrikant heeft over het eerste kwartaal voor een record van €327 mln aan nieuwe orders binnengesleept, een toename van 108% vergeleken met het voorgaande kwartaal. Het bedrijf ziet vooral een sterke vraag naar smartphones in het hogere segment en in de auto-industrie. Op 30 april publiceert Besi de volledige cijfers.

Air France-KLM verliest vanmorgen 1,6%, na de aankondiging van een emissie van €1 mrd en de conversie van leningen van €3 mrd in eeuwigdurende achtergestelde obligaties. Ondanks de beperkte omvang van de emissie is de verwatering bij een marktkapitalisatie van circa €2,2 mrd enorm, schrijft ING in een eerste reactie. De versterking van het eigen vermogen met €4 mrd is bovendien waarschijnlijk onvoldoende om deze crisis door te komen.

Grootste stijgers AEX/AMX om 09.30 uur:

 • Aperam +3,8%
 • Basic-Fit +3,2%
 • ArcelorMittal +2,9%

Grootste dalers AEX/AMX om 09.30 uur:

 • Just Eat Takeaway -1,8%
 • Prosus -1,6%
 • Adyen -1,3%

EUROPA| Megaverlies Credit Suisse  

Na een lang Paasweekend zijn de Europese beurzen hoger geopend. Na een half uur handel noteert de Eurostoxx50 index 0,6% in de plus op een stand van 3968,06 punten. Sterke cijfers over de Amerikaanse economie duwen zorgen over de oplopende coronabesmettingen in veel Europese landen naar de achtergrond. Op het moment van schrijven zijn er geen dalers in de Eurostoxx50. Aan kop gaat Volkswagen, met een koerswinst van ruim 3%. Ook andere cyclische aandelen liggen er goed bij.

Veel richtinggevend bedrijfsnieuws is er niet. Credit Suisse liet vanmorgen weten dat de schade als gevolg van de liquidatie van het Amerikaanse hedgefonds Archegos CHF4,4 mrd bedraagt. Daardoor verwacht de Zwitserse bank het eerste kwartaal met rode cijfers af te sluiten. Het debâcle heeft ook personele gevolgen: de risicodirecteur en baas van de zakendivisie moeten het veld ruimen. De koers noteert 1% lager op het nieuws. Credit Suisse had vorige week al gewaarschuwd voor significante verliezen door Archegos.

Grootste stijgers Eurostoxx50 om 09.30 uur:

 • Volkswagen +3,0%
 • Iberdrola +2,1%%
 • Enel +2,0%

Grootste dalers Eurostoxx50 om 09.30 uur:

 • – 

VS | Krachtig herstel economie

Wall Street is maandag flink hoger geëindigd. De Dow Jones steeg met 1,2% naar een nieuwe recordstand van 33.527,19 punten. Ook de brede S&P500 (+1,4%) klom naar de hoogste stand ooit en nestelde zich daarmee ruim boven de 4000-puntengrens. Voor de Nasdaq was er een winst van 1,6%.

Beleggers trokken zich op aan het banenrapport van afgelopen vrijdag, dat veel beter was dan verwacht. Met een toename van 916.000 banen buiten de agrarische sector in maart werd de verwachte plus van 660.000 ruimschoots overtroffen. Ook het forse herstel van de Amerikaanse dienstensector in maart (ISM naar record van 63,7) droeg bij aan de euforie. De stijging op de beurs werd breed gedragen: meer dan 80% van de aandelen in de S&P500 sloot hoger. Uitzondering was de olie- en gassector (-2,4%) als gevolg van de stevige daling van de olieprijzen met ruim 4%.

Grootste stijgers Dow Jones:

 • Walgreens Boots +3,7%
 • Intel +3,0%
 • Walmart +2,8%

Grootste dalers Dow Jones:

 • Goldman Sachs -1,3%
 • Chevron -1,2%
 • Walt Disney -0,2%

Grafiek van de Dag | Winst voor windturbineproducenten  

Aandelen van windturbinefabrikanten behoorden afgelopen week tot de grootste winnaars op de Europese beurzen. Zowel Vestas als Siemens Gamesa wisten ruim 16% bij te schrijven. Aanleiding vormden de details van het enorme investeringsplan van president Joe Biden. Van het pakket van $2,2 bln zal $1,8 bln ten goede komen aan de overgang naar hernieuwbare energiebronnen. Dit biedt veel groeikansen voor de windindustrie. En als grootste spelers zullen Vestas en Siemens Gamesa daarvan profiteren, verwachten beleggers.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.