Updates

Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Intel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
houden

Actueel advies

Advies Michiel Pekelharing, 11 nov 2020 13:29

ABN Amro | Uit de rode cijfers

0 0 Leestijd ongeveer

De winst van ABN Amro ligt hoger dan verwacht, maar dat is vooral te danken aan buitengewone baten. Op de beleggersdag later deze maand wordt meer duidelijk over hoe de bank naar de toekomst kijkt.

ABN Amro is in het derde kwartaal voor het eerst in 2020 uit de rode cijfers gekomen. Dat komt vooral doordat de bank veel minder voorzieningen hoefde te nemen voor slechte leningen. Er werd €270 mln toegevoegd aan de stroppenpot. In het tweede kwartaal was dat €703 mln en in de eerste drie maanden van het jaar zelfs €1,1 mrd. De scherpe daling was volgens topman Robert Swaak te danken aan overheidssteun voor het bedrijfsleven. Hierdoor zijn veel faillissementen voorkomen.

Ook speelt mee dat ABN Amro klanten helpt, bijvoorbeeld door ze uitstel van (rente)betaling te geven. Hoewel Swaak verwacht dat de gevolgen van Covid-19 in het vierde kwartaal weer sterker zichtbaar worden, pakt de schade kleiner uit dan het zich aanvankelijk liet aanzien. De bank rekent erop dat de kredietverliezen in 2020 uitkomen op circa €2,5 mrd, terwijl dat eerder nog €3 mrd was.

Batenstijging heeft wankele basis

Een gevolg van de rentepauze voor sommige klanten, was een daling van de netto rente-inkomsten: -10% naar €1,5 mrd. Bij de commissie-inkomsten tekende zich een terugval van 12% af naar €359 mln. Het was volledig te danken aan de sterk cyclische overige inkomsten (van €63 naar €379 mln) dat de totale baten toch met 5% stegen naar €2,2 mrd.

De kosten liepen als gevolg van toenemende personeelskosten (+21% naar €658 mln) met 9% op naar €1,4 mrd. Per saldo lag het bedrijfsresultaat van €850 mln op hetzelfde niveau als een jaar eerder (€854 mln). Onderaan de streep viel de nettowinst door hogere kredietverliezen en een stijgende belastingdruk met 46% terug naar €301 mln.

Stevige buffer

Het lag vooral aan de kunstmatige batenstijging dat de winst wat hoger uitpakte dan verwacht. Met een kapitaalbuffer CET1 van 17,2 heeft ABN Amro meer dan voldoende ruimte om eventuele tegenvallers te incasseren. Die zullen in 2021 meevallen, dankzij de voortvarende ontwikkeling van Covid-19-vaccins. Na een koersstijging van 20% op maandag en dinsdag, viel het aandeel na de cijferpublicatie op woensdag met 4% terug. In afwachting van de beleggersdag op 30 november – met meer nieuws over de strategie – blijft het koopadvies van kracht.

ABN Amro in cijfers Q3 2020 Q3 2019
Netto rente-inkomsten €1.469 mln €1.628 mln
Voorzieningen slechte leningen €270 mln €112 mln
Winst per aandeel € 0,28 € 0,57

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!