Updates

Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Intel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
houden

Actueel advies

ABN Amro | Op naar stabiliteit

0 0 Leestijd ongeveer

Afgezien van tegenvallende netto rente-inkomsten, leverden de kwartaalcijfers van ABN Amro geen echte verrassingen op. Om de stabiliteit en voorspelbaarheid te vergroten, wil topman Robert Swaak zich met de bank meer focussen op de thuismarkt.

Het is ABN Amro in het tweede kwartaal net niet gelukt om uit de rode cijfers te blijven. De bank maakte een verlies van €5 mln. Vorig jaar was dat nog een winst van €693 mln. Als gevolg van de Covid-19-pandemie moest €703 mln aan de stroppenpot worden toegevoegd. Dat is iets minder dan verwacht, maar wel veel meer dan de €129 mln van vorig jaar. Met name bij de zakenbank moest er flink afgeschreven worden op slechte leningen.

Zo werd de onderneming vooral geraakt door stroppen in de energiesector en door het schandaal bij Wirecard. In het verleden waren deze activiteiten vaker een bron van tegenvallers en teleurstellende winstmarges. Aangezien het maar niet lukt om het risicomanagement sterk te verbeteren, kiest topman Robert Swaak ervoor om het mes te zetten in de zakenbank. De komende jaren verschuift de focus volledig naar Noordwest-Europa. De handel- en grondstoffenfinanciering wordt gestaakt.

Rentetegenvaller

De maatregelen gaan van ABN Amro in de toekomst een meer voorspelbare, stabiele bank maken. In operationele zin kende de zakenbank overigens niet eens een slecht kwartaal. Een daling van de netto rente-inkomsten van 7% werd deels gecompenseerd door 4% hogere commissie-inkomsten. Hierdoor daalden de operationele baten met 1% naar €482 mln. Op concernniveau vielen die baten met 15% terug naar €2,0 mrd. De daling van de netto rente-inkomsten (-10% naar €1,5 mrd) was groter dan bijvoorbeeld bij branchegenoot ING.

Advies ABN Amro

Beleggers hebben terecht meer oog voor de plannen met de zakenbank, dan voor de magere rentemarge. Het aandeel veerde woensdagochtend met ruim 6% op. Met een stabiele kapitaalbuffer CET1 van 17,3 staat ABN Amro er goed voor. In dat percentage is overigens niet het einddividend van 2019 meegenomen. De bank is nog altijd voornemens om dat bedrag met terugwerkende kracht uit te keren in 2021. Omdat in het eerste halfjaar rode cijfers werden geschreven, keert het bedrijf over deze periode echter niets uit. Het vooruitzicht dat de resultaatontwikkeling stabieler wordt en dat een hervatting van dividenduitkeringen dichterbij is dan de markt incalculeerde, zijn de voornaamste argumenten om mijn koopadvies te herhalen.

 

Kw2 2020 Kw2 2019
Operationele baten €1.985 mln €2.321 mln
Operationele lasten €1.198 mln €1.310 mln
Toevoeging stroppenpot €703 mln €129 mln

 

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!