Vijf koopwaardige Deense aandelen
Net als op alle andere Europese effectenmarkten, stonden tijdens de coronacrisis ook de aandelenkoersen op de beurs van Kopenhagen onder druk. De schade viel echter relatief mee, met -29,5% versus -38,1% voor de Stoxx600, de pan-Europese index. De Deense OMX 20-index deed het beter dan de andere Europese hoofdindices, en dat was niet voor het eerst. Ook in 2010, 2014 en 2015 was dit al het geval.
Sinds de derde helft van juni rijgt de Deense hoofdindex de hoogterecords aaneen. Het totaal van all time highs (ATH) in 2020 staat nu al op 31. Dat zijn er drie meer dan de S&P500. Het jongste koersrecord van de AEX dateert van 5 september 2000. Op die illustere dinsdag tikte de Amsterdamse hoofdindex intraday het niveau van 703,18 punten aan. Dat is ruim 26% hoger dan nu.
Toonaangevend
De goede prestaties van de Deense aandelen in 2020 worden voor een belangrijk deel toegeschreven aan farma- en biotechnologie. Novo Nordisk is een toonaangevende producent van insuline. Biotechnologiebedrijf Genmab ontwikkelt innovatieve therapeutische producten op basis van antilichamen om het leven van kankerpatiënten te verbeteren. En Novozymes is de Deense tegenhanger van Bayer. Het bedrijf ontwikkelt bijvoorbeeld micro-organismen die landbouwafval omzetten in goedkope biobrandstof.
Maar ook buiten deze sectoren zijn er grote aandelen te vinden in Denemarken. Zoals Vestas, de grootste fabrikant van windturbines ter wereld. En Pandora, de grootste juwelier ter wereld. Vooral dat laatste aandeel doet het dit jaar goed.
Koopwaardige aandelen
Moor hoe leuk en informatief historische rendementen ook zijn, beleggen doe je natuurlijk met het oog op de toekomst. De grote vraag is natuurlijk welke Deense aandelen het de komende tijd goed zullen doen. Verschillende aandelenanalisten hebben daar hun mening over, en u mag ervan uitgaan dat ze naar eer en geweten het wel en wee van bedrijven op de voet volgen en een objectief beleggingsadvies geven.
Desondanks zie je dat er in de praktijk grote verschillen zijn. Voor de ene analist is het glas halfvol, voor de ander halfleeg. Als u vertrouwt op de adviezen en koersdoelen van analisten, neem dan niet alleen het gemiddelde advies in ogenschouw, maar kijk ook naar het verschil tussen het hoogste en laagste koersdoel. Hoe groter de spreiding, hoe groter de kans dat het voorgespiegelde koersdoel niet wordt gehaald.
Beleggen in Denemarken
Denemarken valt buiten de eurozone. Wie daar belegt, moet in de regel beducht zijn op valutaverschillen. Stel, u koopt aandelen van Apple en de koers stijgt met 20% terwijl de wisselkoers van de dollar met 20% is gedaald, dan levert die positie u per saldo een verlies op van 4%. Als u aandelen koopt die in een andere valuta noteren, doet u er daarom goed aan om te kijken naar de stabiliteit van de munt.
Het risico van valutaverlies is bij de Deense kroon beperkt. Want hoewel Denemarken nee zei tegen de euro, is de waarde van de eigen munt toch verankerd in het wisselkoersmechanisme van de Europese Unie. Hierdoor heeft de kroon een vrij stabiele wisselkoers.