Updates

Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Caterpillar

Advies
houden
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Sanofi

Advies
kopen

Updates

Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Caterpillar

Advies
houden
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Sanofi

Advies
kopen
Analisten Ivan SNURER, 18 okt 17:00

Vijf koopwaardige Deense aandelen

0 0 Leestijd ongeveer

De Deense hoofdindex boekte dit jaar al 21% winst. Daarmee levert de beurs van Kopenhagen in 2020 een prima prestatie af en een scherpe blik op de analistenadviezen levert ons vijf koopwaardige Deense aandelen op.

Net als op alle andere Europese effectenmarkten, stonden tijdens de coronacrisis ook de aandelenkoersen op de beurs van Kopenhagen onder druk. De schade viel echter relatief mee, met -29,5% versus -38,1% voor de Stoxx600, de pan-Europese index. De Deense OMX 20-index deed het beter dan de andere Europese hoofdindices, en dat was niet voor het eerst. Ook in 2010, 2014 en 2015 was dit al het geval.

Sinds de derde helft van juni rijgt de Deense hoofdindex de hoogterecords aaneen. Het totaal van all time highs (ATH) in 2020 staat nu al op 31. Dat zijn er drie meer dan de S&P500. Het jongste koersrecord van de AEX dateert van 5 september 2000. Op die illustere dinsdag tikte de Amsterdamse hoofdindex intraday het niveau van 703,18 punten aan. Dat is ruim 26% hoger dan nu.

Toonaangevend

De goede prestaties van de Deense aandelen in 2020 worden voor een belangrijk deel toegeschreven aan farma- en biotechnologie. Novo Nordisk is een toonaangevende producent van insuline. Biotechnologiebedrijf Genmab ontwikkelt innovatieve therapeutische producten op basis van antilichamen om het leven van kankerpatiënten te verbeteren. En Novozymes is de Deense tegenhanger van Bayer. Het bedrijf ontwikkelt bijvoorbeeld micro-organismen die landbouwafval omzetten in goedkope biobrandstof.

Maar ook buiten deze sectoren zijn er grote aandelen te vinden in Denemarken. Zoals Vestas, de grootste fabrikant van windturbines ter wereld. En Pandora, de grootste juwelier ter wereld. Vooral dat laatste aandeel doet het dit jaar goed.

Koopwaardige aandelen

Moor hoe leuk en informatief historische rendementen ook zijn, beleggen doe je natuurlijk met het oog op de toekomst. De grote vraag is natuurlijk welke Deense aandelen het de komende tijd goed zullen doen. Verschillende aandelenanalisten hebben daar hun mening over, en u mag ervan uitgaan dat ze naar eer en geweten het wel en wee van bedrijven op de voet volgen en een objectief beleggingsadvies geven.

Desondanks zie je dat er in de praktijk grote verschillen zijn. Voor de ene analist is het glas halfvol, voor de ander halfleeg. Als u vertrouwt op de adviezen en koersdoelen van analisten, neem dan niet alleen het gemiddelde advies in ogenschouw, maar kijk ook naar het verschil tussen het hoogste en laagste koersdoel. Hoe groter de spreiding, hoe groter de kans dat het voorgespiegelde koersdoel niet wordt gehaald.

Beleggen in Denemarken

Denemarken valt buiten de eurozone. Wie daar belegt, moet in de regel beducht zijn op valutaverschillen. Stel, u koopt aandelen van Apple en de koers stijgt met 20% terwijl de wisselkoers van de dollar met 20% is gedaald, dan levert die positie u per saldo een verlies op van 4%. Als u aandelen koopt die in een andere valuta noteren, doet u er daarom goed aan om te kijken naar de stabiliteit van de munt.

Het risico van valutaverlies is bij de Deense kroon beperkt. Want hoewel Denemarken nee zei tegen de euro, is de waarde van de eigen munt toch verankerd in het wisselkoersmechanisme van de Europese Unie. Hierdoor heeft de kroon een vrij stabiele wisselkoers.

Koopwaardige aandelen uit Denemarken

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!