Updates

Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Wereldhave

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Eurocommercial Prop

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heineken

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Intel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

Intertrust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
kopen
Aandelen Nederland

RoodMicrotec

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen

IBM | Via opsplitsing focus op de cloud

0 0 Leestijd ongeveer

Technologiereus IBM wil zich opsplitsen in twee aparte beursgenoteerde bedrijven. Het nieuwe IBM richt zich nadrukkelijk op de sneller groeiende cloudactiviteiten.

Het aandeel International Business Machines (IBM) kondigt enigszins verrassend aan zichzelf op te splitsen in twee aparte beursgenoteerde bedrijven. Het 109 jaar oude technologiebedrijf wil zijn divisie Services, die de IT-infrastructuur voor grote zakelijke klanten verzorgt en in 2019 goed was voor een omzet van $19 mrd, eind 2021 afsplitsen met een eigen beursnotering. Huidige aandeelhouders IBM ontvangen eind volgend jaar automatisch een positie in deze spin-off, waarvan de naam nog niet bekendgemaakt is. Deze nieuwe onderneming, die technische (IT-)diensten verleent aan 4600 klanten in 115 landen, zal zo’n 90.000 IBM-medewerkers in dienst hebben, op een huidig totaal van 352.000.

Met de vrijdag 9 oktober aangekondigde afsplitsing neemt het al jaren kwakkelende technologiebedrijf afscheid van de voormalige kernactiviteit, die door sommige analisten wordt omschreven als een ‘dying business’ vanwege de lage marges en dalende omzet. Op de beurs presteert IBM al jarenlang ronduit zwak, in lijn met de ontwikkeling van de omzet. Deze daalde in drie van de laatste vier jaren. Voor dit jaar gaan analisten uit van een nieuwe omzetdaling van 4,1% tot $74 mrd voor IBM, dat nu zijn pijlen volledig gaat richten op de sneller groeiende cloudactiviteiten waarmee hogere marges worden gerealiseerd.

Focus op de cloud

Beleggers reageerden enthousiast op het nieuws. De beurskoers van IBM ging 7% omhoog. Vorig jaar nam IBM nog voor $34 mrd cloudbedrijf Red Hat over, en na de afsplitsing zullen (cloud)software en -toepassingen goed zijn voor het grootste deel van de totale omzet van IBM.

Het bedrijf kondigde vorige week ook aan in het derde kwartaal een omzet van $17,6 mrd te verwachten bij een aangepaste winst per aandeel van $2,58, wat in lijn is met de consensus. Het totale dividend (nu $1,63 per kwartaal) zal na de afsplitsing op z’n minst gelijk blijven.

Advies IBM

Voor de Hoogdividendportefeuille wachten we de (dividend)details omtrent de opsplitsing af. Het ligt voor de hand dat het ‘nieuwe’ IBM kiest voor een lagere dividenduitkering en dat het grootste deel van het huidige dividend naar het af te splitsen nieuwe aandeel gaat. Willen we IBM handhaven, dan moet het dividendrendement wel ten minste 4% blijven, in lijn met de doelstelling voor de Hoogdividendportefeuille. Met een k/w van ruim 11 en 5% dividend blijft het advies ‘kopen’, in afwachting van de definitieve opsplitsing.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!