Updates

Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Adyen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Enel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen

Updates

Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Adyen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Enel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Educatie Ivan SNURER, 20 sep 2020 17:00

Analistenadviezen | Nederlandse aandelen onder de loep

0 0 Leestijd ongeveer

Hoe kan je met de analistenadviezen je voordeel doen? Wat zegt het dat ASML het meest gevolgde Nederlandse aandeel is, Basic-Fit wordt overladen met koopadviezen en aan Pharming de hoogste koersdoelen kleven?

Veel beleggers hangen aan de lippen van aandelenanalisten. Die delen graag hun mening en met ‘kopen’, ‘houden’ en ‘verkopen’ verkondigen zij op kernachtige wijze de essentie van hun beleggingsadviezen. Toch hebben veel beleggers een haat-liefdeverhouding met de adviezen van aandelenanalisten.

Analisten volgen bedrijven en economische ontwikkeling op de voet en destilleren daaruit weloverwogen beleggingsadviezen. Doorgaans hebben de adviezen een houdbaarheidsdatum van twaalf tot achttien maanden, maar analisten veranderen ook regelmatig tussentijds van mening en gaan van ‘kopen’ naar ‘verkopen’ of van ‘houden’ naar ‘kopen’. Vaak gebeurt dit al binnen enkele maanden. Noem het voortschrijdend inzicht.

Kopen, kopen, kopen

Beginnende beleggers krijgen vaak het advies om nooit de beleggingsopinies van aandelenanalisten of andere zelfbenoemde experts blind op te volgen. Want of een bepaald aandeel in een portefeuille past, hangt immers af van het risicoprofiel en de financiële wensen. Niettemin is de grootste verdienste van beleggingsanalisten dat ze soms interessante ideeën en inzichten aanbrengen waar je als belegger op kunt inhaken.

Paradoxaal genoeg leert de praktijk dat aandelen met uitsluitend koopaanbevelingen zelden het kopen waard zijn. Neem Imtech. Het aandeel was begin 2013 het populairste aandeel van Nederland, en volgens de consensus (het gemiddelde advies van analisten) was het ronduit koopwaardig. Geen van de analisten die Imtech volgden, zag echter aankomen dat de onderneming dat voorjaar fors op haar activiteiten in Polen zou moeten afschrijven, wat uiteindelijk tot haar ondergang. Voor beleggers die de adviezen van de aandelenanalisten blindelings hadden gevolgd, was dit een bittere pil.

Hoger, hoog, hoogst

Naast adviezen, geven de meeste analisten ook koersdoelen. Hierdoor moeten de beleggingsadviezen nog meer tot de verbeelding van beleggers spreken. Aan het koersdoel kan men echter ook aflezen wat analisten echt van een bepaald aandeel vinden.

Het spreekt voor zich dat een aandeel van €40 met €60 als koersdoel interessanter is dan een aandeel met koersdoel €60 dat €50 doet, hoewel ze in de praktijk beide een koopadvies zullen krijgen. Aan de relatieve hoogte van het koersdoel kunt u vaak zien welke aandelen in fundamenteel opzicht het aantrekkelijkst gewaardeerd zijn. Over het algemeen geldt: hoe hoger het koerspotentieel, hoe groter de onderwaardering.

Verdeeldheid is risico

Van economen wordt vaak gezegd dat ze allemaal van mening verschillen en elkaar dus voortdurend tegenspreken. Met analisten is het niet veel anders. Soms liggen de koersdoelen van aandelenanalisten nog verder uiteen dan hun adviezen. Neem Basic-Fit. Dat fonds krijgt louter koopadviezen en toch bedraagt het verschil tussen het hoogste en laagste koersdoel 82%. Bij Pharming gaapt er zelfs een gat van 483%.

Het spreekt voor zich dat het koerspotentieel van 108% van Pharming aantrekkelijker is dan de 25% van Basic-Fit, maar een grote spreiding in koersdoelen wijst op verdeeldheid. Grote verschillen tussen het hoogste en laagste koersdoel zijn een bron van risico. Over het algemeen geldt: hoe groter de spreiding, des te groter de kans dat je met dat aandeel het schip ingaat.

Analistenadviezen voor Nederlandse aandelen

Als u aandelen selecteert aan de hand van analistenadviezen, neem dan niet alleen het gemiddelde advies in ogenschouw. Kijk ook naar het bijbehorende koerspotentieel en de spreiding daarin, dat wil zeggen het verschil tussen het hoogste en laagste koersdoel. Zo verkleint u het risico op miskopen.

Analistenadviezen voor Nederlandse aandelen

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!