Updates

Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
verkopen

Updates

Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
verkopen
Dividend Ivan Snurer, 11 okt 2020 17:00

Elf Europese aandelen met kwartaaldividend

0 0 Leestijd ongeveer

Wanneer we over kwartaaldividend spreken, dan hebben we het vooral over Amerikaanse aandelen. Toch vind je ook in Europa aandelen die elke drie maanden dividend uitkeren, zoals Aperam, Royal Dutch Shell en Unilever.

Het dividend is het winstdeel dat een onderneming aan zijn aandeelhouders uitbetaalt. Het winstdeel is strikt genomen het gedeelte van de nettowinst dat als dividend uitgekeerd wordt, maar in de praktijk wordt het meestal uit de operationele winst betaald of uit de vrije reserve. Dat gebeurt vaak in de vorm van cash of in aandelen. Het dividend mag ook in natura worden uitbetaald. Cash is de meest gebruikelijke vorm.

In tegenstelling tot in de Verenigde Staten, waar kwartaaldividenden gebruikelijk zijn, keren beursgenoteerde bedrijven in Europa hun jaarlijkse dividend in één keer uit. Dat is in het bijzonder het geval bij ondernemingen in Duitstalige landen. De wetgevers in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland stellen dat de betaalbaarstelling van interim-dividenden een voorschot is op nog niet-gerealiseerde winst. Een zienswijze die zonder meer correct is. Wel verwacht je dan dat bedrijven uitsluitend dividend mogen uitkeren als ze winst hebben gemaakt. Zolang het eigen vermogen niet negatief is, hoeft dat echter niet het geval te zijn.

Belgische pionier

Het gros van de beursgenoteerde bedrijven in Nederland betaalt traditioneel eens per jaar dividend. Een flink aantal doet dit echter ook halfjaarlijks. Het jaarlijkse dividend wordt hierbij opgesplitst in een tussentijds zogeheten interim-dividend en het slotdividend. Aperam, Royal Dutch en Unilever spreiden het jaarlijkse dividend zelfs evenredig over elk kwartaal. Sommige beleggers zijn immers nadrukkelijk geïnteresseerd in het kwartaaldividend van aandelen. Ahold, ASML en ECP besloten vorig jaar de uitkeringsfrequentie te verdubbelen naar twee keer per jaar en de Belgische reder Euronav pioniert in 2020 met kwartaaldividenden.

Sommige bedrijven keren in de Verenigde Staten zelfs elke maand dividend uit. Dat zijn meestal vastgoedondernemingen of investeringsmaatschappijen met een aantrekkelijk belastingvoordeel. Ze worden vrijgesteld van vennootschapsbelasting als ze de winst voor 90% doorsluizen naar de aandeelhouders.

Elk voordeel heeft zijn nadeel

Het nadeel van maandelijkse dividenden zijn de hogere administratiekosten, zowel voor het bedrijf als voor de belegger. Daartegenover staat de lagere volatiliteit. Op de dag van de ex-notering daalt de koers van het aandeel met eenzelfde bedrag als het dividend. Die koersval is vooral zichtbaar bij aandelen die het jaarlijkse dividend in één keer uitbetalen. Op de dag van het ex-dividend zakt de koers van een aandeel met een dividendrendement van 10% bij de opening met 10%. Als het bedrijf het dividend echter maandelijks zou betalen, dan was de koersdaling slecht 0,8% groot; bij vier keer per jaar 2,5%.

Bij aandelen met een maandelijkse dividend of een kwartaaldividend is de volatiliteit 300 basispunten lager dan bij aandelen die slechts een of twee keer per jaar dividend uitkeren. Dat lijkt niet veel, maar het uitbetalen van hoge dividenden zet slecht geïnformeerde beleggers op het verkeerde been, met verdere koersdalingen tot gevolg.

En toen kwam de coronacrisis

De coronacrisis heeft aangetoond dat tegen politieke beslissingen geen kruid gewassen is. Zo mochten bedrijven in ruil voor financiële steun tijdelijk geen bonussen betalen, geen dividend uitkeren en geen eigen aandelen inkopen. Hierdoor kwam er een abrupt einde aan de mooie dividendhistorie van tal van aandelen. Onder meer bedrijven als ECP en Wereldhave trokken hun dividend in en bij Equinor, Royal Dutch Shell en STMicroelectronics werd het kwartaaldividend geknot.

Het voorbeeld van Wereldhave toont aan dat aandelen met kwartaaldividenden heus niet beter zijn dan aandelen die het jaarlijkse dividend in een of twee keer uitkeren. Zolang bedrijven moeiteloos hun dividend kunnen blijven betalen, is er niets aan de hand. Wordt de markt echter bevangen door het idee dat het dividend niet langer houdbaar is, dan zie je het aandeel vaak wegzakken. Maar eens het hoge woord eruit is, veren de koersen vaak weer op. De meeste bedrijven presenteren bij die gelegenheid een herstructureringsplan, waardoor grotendeels ook de onzekerheid uit de markt wordt weggenomen.

Aandelen met kwartaaldivdiend

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!