Updates

Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
verkopen

Updates

Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
verkopen

Koop 2000 bedrijven met één Apple

0 0 Leestijd ongeveer

Het aandeel Apple is na de enorme stijging dit jaar net zo veel waard als alle aandelen uit de Russell 2000 smallcap-index samen. Dat is opmerkelijk, maar verklaarbaar. En toch ook wel weer enigszins zorgwekkend.

Een handjevol aandelen vormt de kurk waar de S&P500 dit jaar op drijft. De belangrijkste aandelenindex ter wereld staat op een winst van ruim 9%, oftewel 290 punten. Veruit de grootste bijdrage aan die stijging komt voor rekening van slechts drie aandelen. Dit drietal wordt aangevoerd door Apple, dat dit jaar al 123 punten aan de S&P500 toevoegde. De andere twee zijn Microsoft en Amazon.

De beurswaarde van Apple is in 2020 met een bijna onvoorstelbare $946 mrd gestegen tot $2,25 bln. Die stijging leidt tot hevige reacties, vooral ongeloof en cynisme, op sociale media. Daar werd de beurswaarde van Apple vaak vergeleken met die van de Russell2000, de belangrijkste index van Amerikaanse smallcaps. Het is bizar, zo luidt de vaak getrokken conclusie, dat één bedrijf net zo veel waard is als 2000 Amerikaanse smallcaps samen.

De cijfers laten echter zien dat dit minder vreemd is dan het op het eerste gezicht lijkt. In het laatste volledige boekjaar – dat in september 2019 eindigde – maakte Apple een nettowinst van $55,3 mrd. Dat is redelijk in lijn met de $50-60 mrd die de bedrijven uit de Russell2000 Index afgelopen jaar naar onze schatting hebben verdiend. En Apple kan deze prestatie dit jaar nog evenaren, in tegenstelling tot de bedrijven uit de smallcap-index die volgens de Financial Times afgelopen kwartaal een gezamenlijk verlies van $1,1 mrd leden, tegen een winst van bijna $18 mrd in het tweede kwartaal van 2019.

Cash

Bovendien is de financiële positie van Apple veel sterker dan die van de 2000 smallcaps. Dat blijkt onder meer uit schuldratio’s, zoals de verhouding tussen nettoschuld en ebitda. Voor de Russell2000 als geheel ligt deze verhouding volgens dataleverancier Bloomberg op maar liefst 5,3. Apple daarentegen heeft helemaal geen nettoschuld, maar juist nettocash. Tegenover ruim $122 mrd schuld staat namelijk bijna $194 mrd aan liquide middelen.

Ook het rendement op het eigen en geïnvesteerd vermogen ligt bij Apple al jaren veel hoger dan het gemiddelde van de aandelen uit de Russell2000. Wel is de koers-winstverhouding van de smallcap-index lager. Op de website van indexaanbieder FTSE Russell wordt een koers-winstverhouding van 17,8 voor dit jaar genoemd. Maar deze waardering is alleen gebaseerd op de bedrijven uit de index die winst maken, en een grote groep bedrijven uit de Russel2000 is verlieslatend. Als de cijfers van die groep ook wordt meegenomen, komt de koers-winstverhouding volgens Bloomberg voor 2019 op bijna 49 en voor dit jaar op meer dan 92. De koers-winstverhouding van Apple voor het eind september eindigende boekjaar bedraagt bijna 42.

Veiligheidsmarge

In vergelijking met de Russell2000 zijn de beurswaarde en waardering van Apple dan misschien opvallend hoog, ze zijn nog wel redelijk verklaarbaar. De absolute waardering van het aandeel roept daarentegen (nog) meer vraagtekens op. Toen wij Apple in mei 2016 – op een voor de recente aandelensplitsing gecorrigeerde koers van ruim $23 – opnamen in de Defensieve portefeuille, bedroeg de koers-winstverhouding slechts 12. Deze zeer lage waardering en destijds nog hogere cashpositie maakte Apple in onze ogen tot een defensief aandeel. Toen we in mei 2016 onze analyse van Apple maakten, had het bedrijf een jaaromzet van bijna $234 mrd en een nettowinst van $53,3 mrd. Sinds die tijd is de omzet met een bescheiden 11% gestegen en de nettowinst zelfs maar met 3,5%. De winst per aandeel en dividend per aandeel namen daarentegen met respectievelijk 29 en 52% toe, omdat Apple maar liefst 20% van de eigen aandelen heeft ingekocht.

Dat Apple nu net zo veel waard is als de Russell2000 zegt ons op zich niet zo heel veel. Veelzeggender is dat het aandeel volledig van karakter is veranderd. In mei 2016 kochten we Apple tegen een waardering die zo laag was dat zelfs slecht nieuws het aandeel nauwelijks kon schaden. Van deze veiligheidsmarge is helemaal niets meer over. Het vangnet is weg.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!