Updates

Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Adyen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Enel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen

Updates

Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Adyen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Enel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Educatie Ivan SNURER, 23 aug 2020 17:00

De vijf domste dingen bij beleggen

0 0 Leestijd ongeveer

Als je probeert iets voor elkaar te krijgen, gaat er af en toe ook iets mis. Dat beleggen soms verkeerd afloopt is onvermijdelijk, maar niet leren van je eigen en andermans fouten is een van de domste dingen die je kunt doen.

De mens is een rationeel wezen en neemt emotionele beslissingen, of is het andersom? Ach, iedereen maakt fouten. Wel leer je van je domste fouten meer dan van je meesterwerken. Op de beurs boek je al successen als je geen domme dingen doet. Beleggen is op zich niet ingewikkeld, maar sommige beleggers maken het zich onnodig moeilijk. Onderstaande opsomming met domme fouten is vooral voor beginnende beleggers interessant.

Beleggen met geleend geld

De beurs is toegankelijker dan ooit. Omdat velen denken dat succesvol beleggen alleen mogelijk is met grote bedragen, bieden banken en brokers de mogelijkheid om aandelen op marge te kopen. Je kunt dan voor meer geld dan het saldo op je effectenrekening aandelen kopen. Op papier is beleggen met geleend geld de manier om meer rendement te maken, maar hoe anders is de praktijk? Je zult zien dat juist jouw aandelen dalen of dat de beurs net dan het voorwerp is van een grotere correctie. Als je bank of broker verwacht dat je de marge niet meer kunt terugbetalen, dan mogen ze zonder je toestemming je posities liquideren. In het ergste geval verlies je niet alleen je beleggingen, maar blijf je ook met een restschuld zitten.

Actief handelen

Als je aandelen koopt en verkoopt, betaal je provisie en soms ook belastingen. Je hebt ook te maken met minder zichtbare kosten zoals de spread (verschil bied- en laatprijs), prijsimpact van de ordergrootte en alternatieve kosten (keuze aandeel A of aandeel B), maar dit terzijde. Kosten hebben een negatieve impact op het rendement. Elke euro die je uitgeeft aan beurs- en transactiekosten gaat ten koste van het uiteindelijke rendement. 1% transactiekosten klinkt niet veel, maar over een periode van dertig jaar dikt een belegging van €100.000 bij een jaarlijks rendement van 8% aan tot €1.006.266. Een jaarlijkse kostenvoet van 1% drukt dit eindbedrag met €291.931. Bij 1% extra wordt dat €457.364. En bij nog eens 1% extra (dus 3% in totaal) gaat er meer dan de helft (€602.746) in rook op.

De markt timen

Op tijd verkopen is net zo belangrijk als het kopen van goede aandelen. Voor beleggers met een langetermijnvisie is het bepalen van het juiste tijdstip van kopen en verkopen je reinste tijdverspilling. Toch stellen voorstanders dat beleggers die de slechtste beursdagen weten te mijden, juist beduidend hogere rendementen behalen. In theorie klopt dat. In de praktijk blijkt echter dat het aartsmoeilijk is om kort na een sterke koersval terug in de markt te stappen. Het is een van de domste dingen die je kunt doen. Je loopt niet alleen de beste beursdagen mis, je verhoogt ook je transactiekosten.

Focus op één aandeel

Net als het onmogelijk is om de markt feilloos te timen, is de focus op één aandeel onrealistisch. Hoe uitgebreid je aandelenanalyse ook is. Inderdaad, als je in mei 1997 met $1000 had ingetekend op de beursintroductie van internetwinkel Amazon dan was je nu miljonair. Als je evenwel twee maanden later had meegedaan met de beursgang van internetprovider @Home dan staat er nu 38 cent op je effectenrekening in plaats van $1.926.687! Dat diversificatie belangrijk is, moge duidelijk zijn. De meeste beleggers worstelen echter met diversificatie. Beschik je over de tijd en de kennis om de markt van nabij te volgen, dan kun je kiezen voor een geconcentreerde portefeuille met een handvol kwaliteitsaandelen. Zo niet, dan moet je toch denken aan een dertigtal verschillende aandelen om het beleggingsrisico te spreiden. Maar leg de focus niet op één sector, want ook dat is onverstandig. Een makkelijke manier om het risico te spreiden, is het kopen van beleggingsfondsen.

Emotioneel handelen

Veel beleggers handelen uit emotie. Zolang de koersen stijgen, voelt elke belegger zich goed en kijkt men uit naar koopkansen. Maar vanaf het moment dat de koersen gaan dalen, laten zij zich meeslepen door hun angsten. Sterker nog: emoties kunnen slimme beleggingskeuzes ongedaan maken. Vooral in woelige beurstijden vliegen de aandelen die nog winst noteren als eerste de deur uit. Maar vaak hebben net die aandelen de beste vooruitzichten. Het is veel logischer de verliezers te verkopen. Onze afkeer voor verlies maakt dat zeer moeilijk. Het verkopen van aandelen met verlies dwingt je te erkennen dat je fout zat.

 

dingen

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.