Updates

Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
houden
Aandelen Nederland

Intertrust

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
houden
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
houden
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Daimler

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
houden
Aandelen Nederland

Intertrust

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
houden
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
houden
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Daimler

Advies
kopen
Advies van de dag Peter Schutte, 11 aug 2020 11:29

Corbion | Waarom het aandeel de investering waard is

0 0 Leestijd ongeveer

Groeimogelijkheden voor Corbion komen door de crisis prominenter naar voren. Zo stijgt de vraag naar voedingsproducten met een langere houdbaarheidsdatum en neemt afbreekbaar bioplastic een vlucht.

Corbion is voortgekomen uit het voormalige CSM. Na verkoop van de bakkerijdivisie in de zomer van 2013 ging het bedrijf zich toeleggen op biotechnologische voedingsingrediënten alsmede op farmaceutische en chemische toepassingen.

Het huidige Corbion heeft met ingang van dit jaar zijn activiteiten ondergebracht in drie kernactiviteiten: Sustainable Food Solutions (voedselbehoud), Lactid Acid & Specialities (melkzuurproducten) en Incubator (algen). De voedingsingrediënten worden toegepast in een groot aantal producten zoals vlees, brood, zoetwaren en zuivel. De op melkzuur gebaseerde biochemische toepassingen vinden afzet in de landbouw, elektronica, coatings, persoonlijke verzorging en medische toepassingen.

Corbion mag zich op het gebied van melkzuur en derivaten mondiaal marktleider noemen. De omzet van voedingsingrediënten is drie maal groter dan de biochemische tak, maar dat kan snel veranderen. De activiteiten op het gebied van ingrediënten gebaseerd op algen (Incubator) zijn nog bijzonder klein.

Algen-avontuur
Corbion stapte ruim twee jaar terug in de algenbusiness via de overname van het Amerikaanse TerraVia. Inmiddels brengt het bedrijf al enkele algenproducten op de markt. Mogelijk staan we hier aan het begin van een revolutie, want deze micro-organismen zitten boordevol belangrijke voedingsstoffen en kunnen flink bijdragen aan een duurzamere wereld. Algen kunnen worden ingezet voor de fabricage van duurzame plastics of brandstoffen. Ze zitten bovendien vol omega-3 vetzuren en zijn daarmee een goede vervanger van visolie, die tot overbevissing leidt en daardoor ook schaars is geworden. Ook kunnen algen een vervanger zijn van palmolie, die ontbossing in de hand werkt.

Duurzaamheidstrend

Duurzaamheid zit in de genen van Corbion. Het ultieme doel is te komen tot een circulaire economie voor voeding en andere toepassingen. Zo ondersteunen de agrochemicaliën van Corbion een duurzame productie van gezondere en sterkere gewassen. Biologisch afbreekbare producten op basis van melkzuur vinden ook steeds meer toepassing in schoonmaak- en ontkalkingsmiddelen voor thuisgebruik.

Het belangrijkste chemische onderdeel van Corbion is de fifty-fifty joint-venture met het Franse Total voor de productie van Poly Lactid Acid (PLA), afbreekbaar bioplastic gevormd uit een keten van melkzuren. Dit is in potentie een ongekend grote markt. Samen met Total maakt en verkoopt Corbion PLA-hars, dat kan worden gebruikt om bioplastics te maken voor een breed scala aan toepassingen: van afbreekbare voedselverpakkingen tot touchscreen-computers en duurzame auto-onderdelen. PLA is al winstgevend en het gaat bijzonder hard.

Corbion heeft in het verleden ook andere paden bewandeld om biologische plastics te maken. Zo is het bedrijf flink actief geweest het gebied van furaandicarbonzuur (FDCA), een mogelijk substituut voor op olie gebaseerde tereftaalzuur in PET, het materiaal waar nu het leeuwendeel van de plasticflessen van wordt vervaardigd. Avantium zit ook in deze markt. Gezien de nog lange ontwikkelingskosten heeft Corbion besloten niet verder te investeren in FDCA en de opties voor dit onderdeel te heroverwegen. Alle investeringen in bioplastics zijn nu gericht op PLA.

De duurzaamheidstrend wordt de komende decennia steeds sterker, en investeringen zullen daardoor steeds vaker een duurzaam karakter hebben. Een goed voorbeeld hiervan is speelgoedfabrikant Mattel, die in 2030 de Bio-Barbiepop op de markt wil brengen; tegen die tijd moeten alle producten worden gemaakt van recyclebare materialen of bioplastic.

De kracht van Corbion zit hem er mede in dat het bedrijf voor zijn omvang over ongekende pilotcapaciteiten beschikt om innovatieve toepassingen te vermarkten, bij voorkeur met partners. De meeste analisten zijn dan ook positief over de onderneming. Zo schrijven de analisten van de Duitse zakenbank Berenberg: ‘De coronacrisis verandert het gedrag van consumenten, waardoor niet alleen de vraag naar verpakt voedsel toeneemt, maar ook de bereidheid onder leveranciers om te betalen voor duurzame oplossingen. PLA wordt mainstream.’

Goed halfjaarrapport

Na de eerste zes maanden bedraagt de autonome groei van de kernactiviteiten 5,3%, tegen 11,1% in het eerste kwartaal. Deze afname kan worden verklaard door flinke voorraadvorming met allerlei ingrediënten in het eerste kwartaal, waarmee klanten hun productie tijdens de pandemie probeerden veilig te stellen. Doordat echter al snel bleek dat de toeleveringsketen niet in gevaar kwam, nam dit effect in het tweede kwartaal af.

Beleggers en analisten reageerden positief op de halfjaarcijfers. Vooral de stijging van de aangepaste ebitdamarge van de kernactiviteiten, van 15,4 naar 17,3%, spreekt tot de verbeelding. Deze margeverbetering zit vooral bij de onderdelen Lactid Acid & Specialities en Incubator. Hier ligt vooral een lagere kostenbasis aan ten grondslag. Incubator is nog verliesgevend, maar minder dan voorheen.

Bij de melkzuurtak ondervond Corbion wel wat tegenwind van het coronavirus in bepaalde markten als Biopolymeren voor bijvoorbeeld orthopedische toepassingen. Daar staat tegenover dat de PLA-joint-venture met Total steeds sterker is gaan draaien. Het bedrijfsonderdeel waar PLA deel van uitmaakt wist een verlies van €2,7 mln om te buigen naar een winst van €4,7 mln. Door enkele eenmalige posten daalde het operationeel resultaat wel licht, van €46,4 mln naar €45,7 mln, en viel ook de nettowinst wat lager uit: €24,7 mln versus €26,2 mln.

Corbion laat weten dat het derde kwartaal goed is begonnen. Wel is er onzekerheid over de effecten van de coronapandemie op het economisch klimaat en het consumentengedrag. De doelstelling voor dit jaar van 4-7% autonome groei wordt gehandhaafd. Waar Corbion eerder nog een stabiele onderliggende ebitda-marge van 15% voorspelde vergeleken met 2019, gaat het nu uit van een marge die boven de 15% ligt.

Waardering Corbion

De markten waarop Corbion zich begeeft vragen om een lange adem, maar bieden een ongekend potentieel. En er lijkt steeds meer snelheid in te komen. Dat is niet alleen gunstig voor de afzet, maar komt ook de pricing power van het concern ten goede. Bij PLA overtreft de vraag het aanbod, wat de marges ten goede komt. De hoge koers-winstverhouding van ruim 30 komt daarmee in een ander daglicht te staan. Er hoeven ook geen zorgen te zijn dat de groeistrategie financieel niet uitvoerbaar is. Ik denk dat Corbion een waardevol bezit is voor beleggers die willen meeliften op de trend van duurzaamheid. Het koopadvies blijft daarom van kracht.

Overname Corbion blijft mogelijk
Al langere tijd wordt Corbion als overnamekandidaat aangeduid, waarbij vooral DSM in de markt zou zijn. Dit speelde vooral toen DSM over een overvolle kas beschikte. Inmiddels is deze vrijwel volledig besteed aan overnames, maar dus niet aan Corbion. Misschien moeten de innovatieve producten van Corbion nog meer tot wasdom komen.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!