Updates

Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
houden

Actueel advies

Advies van de dag Peter Schutte, 3 aug 2020 11:46

PostNL | Nog beter dan verwacht

0 0 Leestijd ongeveer

De resultaten van PostNL over het tweede kwartaal zijn nog beter dan het bedrijf eerder al wereldkundig had gemaakt. De koers stijgt door en analisten krikken hun doelen op.

Sterke resultaten voor PostNL, en beleggers zetten het aandeel nog maar eens 8% hoger. Het bedrijf profiteert volop van het feit dat steeds meer mensen online spullen bestellen. De coronacrisis heeft overduidelijk het koopgedrag van mensen veranderd en ook ouderen vinden inmiddels massaal hun weg naar de webwinkels.

De volumegroei van bijna 25% bij de pakketdienst van PostNL is ongekend en vormt de belangrijkste stimulans voor de groei van het genormaliseerde bedrijfsresultaat met 38%.

Medio juni had PostNL al aangeven dat het resultaat sterk (20-30%) boven dat van vorig jaar zou uitkomen. Het resultaat bij Pakketten verdubbelde het afgelopen kwartaal ruim tot €60 mln. Daar staat wel tegenover dat de coronacrisis de daling van de postvolumes juist weer flink heeft versterkt. De geadresseerde post daalde met een forse 16,2%.

Het genormaliseerde bedrijfsresultaat van de binnenlandse postbezorging ging daardoor van €17 mln naar slechts €5 mln. En dat is nog inclusief een bijdrage van €15 mln uit hoofde van de samenvoeging met het netwerk van Sandd.

Tijdig opgeschaald

PostNL toont zich trots op het feit dat het tijdig de capaciteit bij de pakketdienst heeft opgevoerd. Het betreft een opschaling van 40%, en deze zal in de tweede jaarhelft verder worden vergroot. Investeringen van circa €150 mln in uitbreiding van de sorteercapaciteit liggen op schema. Deze investeringen betreffen ook een voortgaande digitalisering van de sorteersystemen. PostNL zet zichzelf daarmee nog sterker op de kaart.

De pakketbezorger handhaaft de verwachting dat de genormaliseerde ebit dit jaar sterk zal uitkomen boven de eerder afgegeven bandbreedte van €110 mln tot €130 mln. Daarnaast voorziet het bedrijf een sterke verbetering van de vrije kasstroom. Geholpen door een verbetering van het werkkapitaal steeg deze het afgelopen kwartaal al gigantisch, van €7 mln naar €93 mln.

Advies PostNL

Ik blijf positief over PostNL. De integratievoordelen met Sandd moeten de krimp bij de postbezorging kunnen dempen, terwijl de groeiversnelling bij de pakketdienst structureel lijkt. De koers kan een extra impuls krijgen zodra PostNL met hervatting van het dividend komt. ‘Kopen’.

TWEEDEKWARTAALCIJFERS
In € mln 2020 2019
Omzet 789 681
Genormaliseerde ebit 54 39
Nettowinst 41 -4

 

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!