Updates

Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Intel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
houden

Actueel advies

Advies Peter Schutte, 15 jun 2020 11:53

Fusie PostNL-Sandd | Uitspraak zorgt voor toenemende onzekerheid

0 0 Leestijd ongeveer

De Rechtbank Rotterdam heeft een streep gezet door de verleende vergunning voor de fusie tussen PostNL en concurrent Sandd. Dit verhoogt het risicoprofiel van het aandeel.

Eind september vorig jaar gaf het kabinet toestemming voor de feitelijke overname van Sandd door PostNL. Staatssecretaris Mona Keijzer schoof daarbij het negatieve advies van de toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) terzijde. Artikel 47 van de Mededingingswet bood Keijzer deze mogelijkheid. Achterliggende gedachte hierbij is dat zonder de fusie de postbezorging in Nederland in de knel zou komen. Het samengaan tussen beide postbedrijven biedt flinke besparingsmogelijkheden waardoor de snel krimpende postmarkt toch nog enigszins rendabel te houden is.

Integratie voltooid

De rechtbank Rotterdam heeft naar aanleiding van een door twee Sandd-franchisenemers aangespannen procedure de fusievergunning ingetrokken. De rechtbank steunt hen in hun oordeel dat het kabinet een onzorgvuldige belangenafweging heeft gemaakt. Postvervoerders hebben na de fusie onvoldoende toegang tot het postnetwerk gehad.

De grote vraag is nu over de fusie moet worden teruggedraaid. De kans daarop lijkt bijzonder klein, omdat de integratie van beide bedrijven al voltooid is. Sandd-medewerkers zijn al overgegaan of gestopt, en het gehele Sandd-netwerk is opgegaan in PostNL. Ook de Vereniging van Franchisenemers (VFS) van Sandd acht het ongedaan maken van de fusie niet realistisch. Wel haalt zij genoegdoening uit de gerechtelijke uitspraak. Ook de rechtbank Rotterdam vraagt zich nadrukkelijk af of de fusie nog ongedaan kan worden gemaakt. Het ministerie van Economische Zaken zal tegen de uitspraak in hoger beroep gaan. PostNL kan wijzen op de krimpende postmarkt, die een fusie onvermijdelijk maakt.

Onzekerheid

Voor beleggers in PostNL is dit geen fijne ontwikkeling. En hoewel ik ook denk dat de fusie niet meer kan worden teruggedraaid, kunnen de beoogde integratievoordelen wel deels teniet worden gedaan. Ook komen er mogelijk schadevergoedingen voor Sandd-postbezorgers. Dit alles kan van invloed zijn op de hoogte en timing van toekomstige dividenden. Ik blijf bij mijn koopadvies, maar dit nieuws drukt het sentiment wel.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!