Updates

Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
houden
Aandelen Nederland

Beter Bed

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fastned

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
houden
Aandelen Nederland

Beter Bed

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fastned

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Opinie Jeroen Boogaard, 29 jul 2020 08:00

Beleggers, let op uw zaak!

0 0 Leestijd ongeveer

‘We hanteren overduidelijk een andere analyse met betrekking tot de genoemde punten. De onjuistheden blijven wat ons betreft onjuist.’ De PR-manager van laadpalenexploitant Fastned liet mij weten het niet eens te zijn met mijn recensie over de obligaties van het bedrijf.

Toegegeven, er stond een miskleun in van jewelste. Fastned exploiteert namelijk momenteel geen 115 snellaadstations voor elektrische auto’s, zoals ik abusievelijk schreef, maar 116. Uiteraard is dit direct aangepast. Andere kritiekpunten heb ik afdoende weerlegd.

Fastned obligatieprospectus

Volgens Fastned haalt het bedrijf geld op om stations te kunnen bouwen en laders bij te plaatsen, niet om obligaties terug te betalen. Maar die mogelijkheid wordt in het prospectus wel degelijk genoemd en ik denk dat de opbrengst van de emissie daar ook voor gebruikt wordt. Gezien de enorme aflossingsverplichtingen en de cashburn moet Fastned steeds opnieuw geld bij beleggers ophalen om bestaande leningen af te lossen.

Geen enkele bank is bereid om krediet te verstrekken aan Fastned. Over de cashburn was de PR-manager het ook niet met me eens. Volgens haar draaide het netwerk vorig jaar een positieve ebitda. Dit kan zijn, maar er stroomt wel degelijk veel geld uit het bedrijf. Uit het jaarverslag blijkt een cashburn (negatieve operationele kasstroom plus investeringen) van €16,6 mln in 2019 en van €18,0 mln in 2018.

Een rente van ruim 11%

Ook was Fastned het oneens met mijn conclusie dat er geen buffers aanwezig zijn, wijzende op de flinke cashpositie. Liquiditeit en solvabiliteit zijn echter twee verschillende dingen. Met een negatief eigen vermogen van €7,5 mln kunnen de obligatiehouders nergens op terugvallen bij een faillissement. Vanwege de zeer zwakke solvabiliteit zouden ratingbureaus zeer waarschijnlijk een CCC-rating aan de Fastned-obligaties toekennen. Daar past momenteel een rente bij van ruim 11%, bijna het dubbele van de 6%-coupon van Fastned.

Ik blijf deze besloten producten kritisch en onafhankelijk beoordelen, in weerwil van de vaak negatieve reacties van de initiatiefnemers op mijn recensies. Dat is ook hard nodig, want ze staan vaak te trappelen om aan te schuiven bij Harry Mens en beleggers kunnen regelmatig naar hun geld fluiten. Denk aan de oprichters van Noordenwind Vastgoed, die honderden beleggers bedonderden en lange gevangenisstraffen kregen opgelegd.

Hopelijk blijft de beleggers in EBC Plus een dergelijke deconfiture bespaard. De website van deze fondsaanbieder is  al enige tijd ‘under construction’. Dat is geen goed voorteken.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!