Updates

Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
houden
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Nederland

IMCD

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
houden
Aandelen Nederland

Neways

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Acomo

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Kendrion

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Danone

Advies
houden
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
houden
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Nederland

IMCD

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
houden
Aandelen Nederland

Neways

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Acomo

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Kendrion

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Danone

Advies
houden
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Analisten Stephen Hendriks, 11 jul 2020 09:00

Deutsche Bank | Favorieten in staal- en mijnbouwsector

0 0 Leestijd ongeveer

De noodzaak om de CO2-uitstoot te verminderen vraagt veel van de staal- en mijnbouwsector, stelt Deutsche Bank.

Volgens het Internationaal Energie Agentschap zorgt de uitbraak van het coronavirus voor een 8% lagere CO2-uitstoot dit jaar. Die reductie is echter het gevolg van een enorme economische krimp die het virus heeft veroorzaakt. Dit laat zien welke moeilijke beslissingen beleidsmakers de komende jaren moeten nemen om de eind 2015 in Parijs afgesproken klimaatdoelstellingen te halen, meent Deutsche Bank. Hoewel de bestrijding van het coronavirus nu alle aandacht opeist, verwacht de bank dat CO2-reductie komend jaar weer een belangrijk thema wordt. Om de Parijse klimaatafspraken te behalen is het cruciaal dat de zware industrie de CO2-uitstoot reduceert.

Investeringen

Overheden zijn er volgens Deutsche Bank nog niet in geslaagd om het klimaatakkoord in heldere doelstellingen en maatregelen om te zetten. De bank constateert dat beleggers daarentegen wel grote druk zetten op bedrijven om hun strategie en investeringsbeslissingen meer in lijn te brengen met de doelstellingen van het Parijse klimaatakkoord. Zo ook in de CO2-intensieve staal- en mijnbouwsector. Beide sectoren lopen een ‘transitierisico’, stelt Deutsche Bank, maar wel op een ander niveau. De CO2-intensiteit van de mijnbouw is duidelijk minder groot dan die van de staalindustrie.

Om de CO2-uitstoot serieus terug te brengen is de komende tien jaar voor $20 mrd aan investeringen nodig, heeft de bank berekend. Ambitieuze klimaatplannen van de Europese Unie in het kader van de ‘Green Deal’ kunnen zorgen voor hogere lasten voor staalbedrijven. Producenten van roestvrij staal zijn echter beter gepositioneerd dan gewone staalbedrijven door hun hogere marges en intensiever gebruik van schrootmateriaal.

Koopwaardig in de staal- en mijnbouwsector

Alle Europese roestvrij-staalproducenten (Aperam, Acerinox en Outokumpu) krijgen dan ook een koopadvies. Onder de gewone staalproducenten is Voest de favoriet van Deutsche Bank, voor het eveneens koopwaardige ArcelorMittal. In de mijnbouwsector verlaagt de bank het advies voor BHP van ‘kopen’ naar ‘houden’, mede door blootstelling van BHP aan fossiele brandstoffen (olie en steenkool). Het koopwaardige Rio Tinto – voornamelijk ijzererts, aluminium en koper – is beter gepositioneerd dan BHP. Anglo American is onder de grote mijnbouwers echter de favoriet van Deutsche Bank. Het bedrijf heeft een sterke positie in koper en platina, metalen die profiteren van de energietransitie. De recente afsplitsing van de Zuid-Afrikaanse steenkooldivisie – voor de elektriciteitscentrales – komt het duurzame profiel van de mijnbouwer ten goede, constateert Deutsche Bank.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.