Updates

Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Intel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
houden

Actueel advies

Advies Jeroen Boogaard, 6 jul 2020 12:28

BAM | Aanzienlijk verlies verwacht

0 0 Leestijd ongeveer

Na aanhoudende verliezen bij de internationale tak gaat BAM zich terugtrekken op zijn Europese thuismarkten. Het is een eerste stap naar verbetering van het risicoprofiel.

BAM verwacht over het eerste halfjaar een aangepast verlies voor belasting van circa €130-150 mln. Belangrijkste oorzaak van de nieuwe tegenvaller is een verlies van circa €60 mln bij BAM International. Daarnaast moet het bedrijf een buitengewone last nemen van circa €40 mln voor de al eerder bekendgemaakte Keulse metroschikking en presteerden de Nederlandse infra en de Duitse bouw in het eerste kwartaal onder de maat. Voorts waren veel bouwplaatsen in het buitenland gesloten door de coronacrisis.

Hoewel de operationele efficiency sterk is aangetrokken, verwacht BAM ook in de tweede jaarhelft een negatieve impact van de pandemie. Positief is dat het bestuur nu eindelijk drastische maatregelen neemt om de kans op nieuwe zeperds in de toekomst te verkleinen.

Meer maatregelen nodig

BAM International wordt per direct afgebouwd. Dit relatief kleine onderdeel (3% van de omzet) richt zich op de olie- en gasmarkt. Het boekte vorig jaar een verlies van bijna €40 mln. Twaalf projecten zijn nu nog in uitvoering, maar nieuwe opdrachten worden niet meer aangenomen.

Nadat de internationale tak is afgebouwd, richt BAM zich op zijn Europese thuismarkten. Bovengemiddelde risico’s resteren dan alleen nog in de Nederlandse en Duitse inframarkt en in de Duitse utiliteitsbouw. Dit zijn zeer concurrerende markten die in het verleden ook al voor forse verliezen zorgden. Een vertrek uit Duitsland ligt daarom voor de hand. Na de tegenvallers bij de aanleg van de zeesluis in IJmuiden is BAM extreem voorzichtig met het aannemen van grotere infraprojecten in Nederland. Groeikansen liggen voor het bedrijf vooral op de woningmarkt in Nederland, het Verenigd Koninkrijk en op de Ierse bouwmarkt.

Strategie BAM

Om het vertrouwen van beleggers te herstellen zal BAM moeten komen met meer ingrijpende strategische stappen die het risicoprofiel verlagen. Dat vergroot de kans op een betere winstmarge, die het afgelopen jaar bleef steken op een schamele 1% voor belasting. De koersval van het aandeel zie ik niet als een koopkans. Daarvoor zijn de vooruitzichten te onzeker. Ik geef een houdadvies.

Voldoende liquiditeit
BAM heeft voldoende liquide middelen om de nieuwe tegenvallers op te vangen. Eind juni had het bedrijf een kaspositie van circa €1,2 mrd. Dit is inclusief de volledig getrokken kredietfaciliteit van €400 mln. Gecorrigeerd daarvoor is de kaspositie vergeleken met eind 2019 met slechts €54 mln geslonken, mede dankzij uitgestelde btw-betalingen door de uitbraak van het coronavirus. Het concern heeft relatief weinig schuld: eind vorig jaar was er een netto kaspositie van €271 mln. Met de kredietfaciliteit, die tot eind maart 2023 loopt, kan BAM de uitstaande convertible van €120,5 mln medio volgend jaar aflossen. Andere aflossingsverplichtingen zijn beperkt, wat het management tijd geeft voor een herstructurering van het bedrijf.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!