Morgan Stanley | Kansen in chemiesector op een rijtje
De Europese chemiesector bestaat uit een groot aantal uiteenlopende bedrijven. Daardoor is ook de impact van het coronavirus op de chemieconcerns divers, stelt Morgan Stanley. De chemiesector is een zogeheten business-to-business-sector die relatief weinig directe omzet van consumenten heeft. Niettemin hebben veranderende trends in consumentenbestedingen wel invloed op de sector. De virusuitbraak heeft volgens de bank een positief effect op de markten voor persoonlijke hygiëne, gezondheidszorg en voeding. Dat is gunstig voor onder meer Air Liquide en DSM, die beide een houdadvies krijgen van Morgan Stanley. Een ander deel van de chemiemarkt dat van de virusuitbraak kan profiteren is het doe-het-zelf-segment.
Morgan Stanley verwacht dat er zowel op korte als middellange termijn meer tijd en geld wordt besteed aan het verbeteren van huizen en kantoren, en dan met name in het schilderwerk. Dit is gunstig voor verffabrikanten zoals het volgens Morgan Stanley koopwaardige AkzoNobel, dat overigens wel met een afnemende vraag naar coatings vanuit de vliegtuigindustrie te maken heeft. De problemen in de vliegtuigindustrie zijn ook negatief voor het Britse chemieconcern Victrex, dat op de verkooplijst van de bank staat.
Europese chemiesector en de Green deal
Los van het coronavirus is de Europese ‘Green deal’ belangrijk voor de chemiesector. Extra investeringen in isolatie van huizen en kantoren is bijvoorbeeld gunstig voor het koopwaardige Covestro, een producent van isolatiematerialen. Verder kunnen het eveneens koopwaardige Linde en Johnson Matthey profiteren van wat Morgan Stanley de ‘waterstof-economie’ noemt. Denk aan de investeringen in schone energie, energie-opslag en batterijen.