Updates

Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
houden
Aandelen Nederland

BAM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Brunel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BP

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
houden
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
houden

Updates

Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
houden
Aandelen Nederland

BAM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Brunel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BP

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
houden
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
houden

Herstel achterblijvers zet door

0 0 Leestijd ongeveer

Opnieuw zijn het de achterblijvers die, in lijn met aandelenmarkten wereldwijd, afgelopen week het gewenste werk verrichtten binnen de portefeuilles van Beleggers Belangen.

Portefeuille NL | Financiële instellingen trekken de kar

De financiële instellingen trekken de kar in de Portefeuille NL. Met slotkoersen van maandag waren ING (+11,9%) en ASR (+5,9%) de twee grootste winnaars.

Portefeuille NL | Financiële instellingen trekken de kar

Het verhaal hierachter is eenvoudig: bijna overal ter wereld worden de beperkende coronamaatregelen weer opgeheven en komt de economie weer op gang. Bovendien zijn banken en verzekeraars de afgelopen maanden  zwaar afgestraft en worden ze in het huidige optimistische klimaat opgepikt als ‘koopjes’. Dat laatste gold afgelopen week ook voor OCI (+5,9%), Value8 (+5,3%) en Vastned (+1,1%).

Aandelen die sinds maart juist goed bleven liggen, waren afgelopen week juist minder in trek, zoals Fagron (+0,2%) en Besi (-2,5%). Over 2020 staan ondertussen zes van de vijftien posities in de plus: CM.com (+32,0%), Fagron (+11,0%), Wolters Kluwer (+8,6%) Ahold Delhaize (+5,3%), Besi (3,1%) en Altice Europe (2,4%). De eerste en de laatste hebben we pas recent in portefeuille opgenomen.

 • Rendement 2020: -10,1%
 • Sinds start (1 juli 2013): +90,4%

Hoogdividendportefeuille | Enel omhoog, Pfizer omlaag

De Hoogdividendportefeuille kende een prima week, waarin het rendement met 1,8 procentpunt opliep. Over heel 2020 bedraagt het verlies niettemin nog 14,4%.

Hoogdividendportefeuille | Enel omhoog, Pfizer omlaag

Pfizer was de grootste dissonant, met een weekverlies van 5,4% (in dollars). De farmaceut maakte zeer teleurstellende testresultaten bekend voor het medicijn Ibrance (tegen borstkanker), dat een van de belangrijkste producten van Pfizer is.

Opmars Enel

Tegenover het verlies van Pfizer stond onder meer de aanhoudende opmars van Enel, waarvan de koers nu al elf dagen op rij stijgt. Het aandeel won al meer dan 21% sinds medio mei, waardoor het verlies over heel 2020 tot 1,2% is terug gebracht. De grootste winnaar van de afgelopen was echter Klépierre, met een plus van 21,2%. Het vastgoedbedrijf heeft inmiddels 93% van zijn winkelcentra weer geopend, maar staat over heel 2020 nog wel 46,6% in de min.

 • Rendement 2020: -14,4%
 • Sinds start (29 juni 2018): +2,4%

Offensieve portefeuille | Pas op de plaats

De Offensieve portefeuille bewoog per saldo de afgelopen week nauwelijks. Het rendement over 2020 ging van -4,2% naar -4,7%. Toch was er redelijk veel beweging binnen de portefeuille.

Offensieve portefeuille | Pas op de plaats

Er waren enkele fondsen die na het sterke herstel van vorige week stevig bleven doorstijgen, zoals LVMH en Deere & Co (+4 procentpunt) en Experian (+6 procentpunt). Ook IT’er Cancom herstelde verder, net als afvalverwerker Republic Services en spoorwegvervoerder CSX.

Licht negatief

Daar stonden echter zó veel dalers tegenover dat de balans deze week toch licht negatief uitsloeg. Eerdere grote stijgers, zoals Amazon, Microsoft, Splunk en Vertex, vielen allemaal licht terug. Opvallende dalers waren voorts Netflix en HelloFresh, aandelen die kort geleden tegen vrij hoge k/w’s werden toegevoegd aan de portefeuille in de verwachting dat ze de portefeuille in de toekomst positief zullen beïnvloeden.

 • Rendement 2020: -4,7%
 • Sionds start (2 november 2010): +87,9%

Defensieve portefeuille | Verliezers winnen, winnaars verliezen

Het rendement van de Defensieve Portefeuille is afgelopen week met 0,6 procentpunt gedaald, waardoor de portefeuille over heel 2020 nu nog 2,3% in de plus staat.

Defensieve portefeuille | Verliezers winnen, winnaars verliezen

Net als de week ervoor, presteerden enkele verliezers prima. Zo won Münchener Rück afgelopen week ruim 3,5%. Het aandeel is echter met een verlies van 22,2% nog wel de slechtste portefeuillepositie. De Vanguard FTSE EM ETF won 1,5% en bracht het jaarverlies daarmee terug tot 14,4%. Portefeuilletoppers Microsoft (+16,6%) en goud (+15,4%) verloren licht, voornamelijk door de daling van de dollar met ruim 2% ten opzichte van de euro.

 • Rendement 2020: +2,3%
 • Sinds start (9 november 2010): +55,6%

Dividendportefeuille | Achterblijvers geven nieuwe impuls

Na opnieuw een sterke week is het verlies voor de Dividendportefeuille over 2020 teruggebracht tot 7,4%.

Dividendportefeuille | Achterblijvers geven nieuwe impuls

Ditmaal waren het de achterblijvers uit de sectoren Chemie en Industrie die forse koerswinsten boekten, aangevoerd door A.O. Smith, Parker Hannifin en Arkema, alle drie met 9 tot 12% koerswinst. Onder meer Parker Hannifin en Ecolab bereikten een all time high, terwijl nota bene in maart nog een laagste jaarkoers werd aangetikt. Inmiddels is ook bekend wanneer Henkel, L’Oréal en Danone ex-dividend gaan.

 • Rendement 2020: -7,4%
 • Rendement sinds start (6 september 2011): +220,2%

Pensioenportefeuille | Europese smallcaps winnen

Het verbeterende sentiment op de aandelenmarkten heeft een positief effect op de Pensioenportefeuille, die voor 52,5% uit aandelen bestaat. Goud en obligaties deden afgelopen week echter een stapje terug.

Pensioenportefeuille | Europese smallcaps winnen

Het rendement van de Pensioenportefeuille is de afgelopen week met een procentpunt opgelopen. Over heel 2020 bedraagt het verlies daardoor nog 6,1%. Het aandelensegment van de portefeuille won  bijna 2,4%.

Vooral Europese aandelen presteerden sterk. Met een winst van 3,8% was de iShares STOXX Europe Small 200 ETF de grootste stijger van de afgelopen week, gevolgd door het Comgest Growth Europe Fund (+3,5%). Over heel 2020 staat dit Comgest-fonds nog slechts 0,9% in de min. Ook het UBS Equity European Opportunity Unconstrained Fund presteert dit jaar alleszins redelijk. Na een winst van 1,8% over de afgelopen week bedraagt het verlies dit jaar nog slechts 3,4%. Dit jaar valt op dat de Europese aandelenposities met een verlies van 8,8% aanmerkelijk beter presteren dan de MSCI Europe Index die – inclusief herbelegd dividend – op een verlies van 14,2% staat.

Slechter dan de index

Tot zo ver het goede nieuws, want onze posities in Amerikaanse aandelen en aandelen uit opkomende landen blijven wel achter bij hun regionale indices. Vooral voor Amerikaanse aandelen is het verschil opvallend. De S&P500 staat in euro’s gemeten dit jaar 3,8% in de min, maar de SPDR S&P U.S. Dividend Aristocrats ETF (-14,0%) en het Dodge & Cox U.S. Stock Fund (-15,6%) presteren veel slechter. Voor het Dodge & Cox U.S. Stock Fund speelt de weging van de sector Financials van ruim 25% daar een rol bij. Financials hebben een weging van slechts 10,9% in de S&P500 en zijn met een verlies van 22,5% na Energie dit jaar de slechtst presterende sector in deze index.

Dollar raakt obligatie-ETF
Naast goud (-1,3%) was de iShares $ Corp Bond ETF de belangrijkste verliezer van de afgelopen week. Deze in solide bedrijfsobligaties beleggende ETF verloor 1,3%. Dat was volledig te wijten aan de daling van de dollar, want de risico-opslag en het effectief rendement daalden juist. Met 2.88% staat het effectief rendement van solide dollar-bedrijfsobligaties zelfs op het laagste niveau sinds de tweede week van maart.

ETF-portefeuille | Rendement verder opgelopen

Het rendement over 2020 van de ETF-portefeuille is verder opgelopen, van -10,7% met slotkoersen van vorige week maandag naar -9,8% met slotkoersen van afgelopen maandag.

ETF-portefeuille | Rendement verder opgelopen

Dit jaar staan er tot nu toe drie posities in de plus: de iShares S&P 500 IT Sector ETF (+6,0%), de DB x-trackers iBoxx Global inflation-linked UCITS ETF (+4,6%) en de ETFS Physical Silver (+2,3%).

Dividend geschrapt

De vijf grootste verliezers dit jaar zijn een vastgoed-ETF en vier dividend-ETF’s. Dividendaandelen behoren tot de grootste slachtoffers van de corona-crash omdat het merendeel van de bedrijven hun dividend hebben geschrapt, verlaagd of uitgesteld. Eén van deze dividend ETF’s, de iShares UK Dividend UCITS ETF, is met -16,5% ook de grootste van de vier verliesgevende posities sinds we met de ETF-portefeuille zijn begonnen.

 • Rendement 2020 -9,8%
 • Sinds start (14 maart 2014) +37,7%

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!