Updates

Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden

Portefeuilles | Nieuwe aanwinsten

0 0 Leestijd ongeveer

In lijn met de wereldwijde effectenbeurzen herstelden afgelopen week ook de rendementen van de voorbeeldportefeuilles van Beleggers Belangen. En twee portefeuilles werden voorzien van nieuwe aankopen. 

Dividendportefeuille | Prima herstelweek

De Dividendportefeuille wist het verlies over 2020 terug te brengen tot -8%. Het ‘geheime wapen’ dit jaar is toch wel de dominante weging van de sector Health Care, goed voor bijna een kwart van het totaal.

Dividendportefeuille | Prima herstelweek

Ook zijn het de doorgaans saaie aandelen die de voorbij jaren nauwelijks wat deden of achterbleven die nu goed blijven liggen of zelfs mooie winsten boeken.

‘Saai’ Reckit-Benckiser nu top

Het beste voorbeeld hier is Reckitt-Benkiser, dat na Coloplast, Tecan en Microsoft een grote uitbinker is met een koers die van 5130 pence herstelde tot nu 7000 pence. Het Britse bedrijf profiteert net als onder meer het Amerikaanse Clorox optimaal van de coronacrisis met een explosief groeiende vraag naar onder meer de merken Lysol (desinfectant), Dettol (zeep), Mucinex (hoestsiroop) en ook Durex (condooms).

Reckitt, dat in kw1 een 12,3% hogere omzet boekte, heeft de productie voor sommige merken met maar liefst 50% opgeschroefd om aan de vraag te kunnen voldoen. Laatste aankoop Tecan is inmiddels al goed voor +24%.


ETF-Portefeuille | Beter in balans

Deze week voegen wij de iShares Gold Producers UCITS ETF (ISIN: IE00B6R52036) toe aan de ETF-portefeuille.

ETF-portefeuille | Beter in balans

Het gevolg is niet alleen dat de ETF-portefeuille blootstelling krijgt aan de sector waar wij de komende jaren het meeste van verwachten, maar ook dat de portefeuille beter in verhouding komt. Door naast zilver ook goud op te nemen, bereiken wij namelijk een betere spreiding. Het gevolg is dat het risico voor de gehele ETF-portefeuille daalt.

IT-ETF blijft aan kop

De ETF met het hoogste rendement in de ETF-portefeuille is nog altijd de iShares S&P 500 IT Sector ETF (ISIN: IE00B3WJKG14). Sinds de opname op 30 juli 2018 is het rendement 48,6% en dit jaar staat er ook alweer een plus van 7,3%.

  • Rendement 2020: -12,1%
  • Sinds start (14 maart 2014): +34,3%

Offensieve portefeuille | Weg omhoog gevonden

Na wat stagnatie laat de Offensieve portefeuille een krachtige herstelbeweging zien. Het jaarrendement steeg de afgelopen week van -11,0% naar -6,2%. Ik voeg twee deze week twee nieuwe aandelen toe, te weten HelloFresh en Netflix.

Offensieve portefeuille | Op weg omhoog

Door de verkoop van vier aandelen (Aalberts, Adidas, Kering en TKH) vorige week is de kaspositie van de portefeuille naar mijn zin te groot geworden. Ik voeg daarom twee aandelen toe die in 2020 kunnen blijven profiteren van tendensen die door de coronamaatregelen zijn ontstaan.

Nieuwe aankopen

Het gaat in de eerste plaats om het Duitse HelloFresh, dat de ingrediënten van maaltijden thuis bezorgt zodat die alleen nog maar bereid hoeven worden. Dat is gemak. Als tweede gaat het om ‘thuisbioscoop’ Netflix. Dat bedrijf kan bovendien door lockdown-beperkingen momenteel geen nieuwe series maken, waardoor tegenover de inkomsten relatief weinig kosten staan. Beide aandelen worden met de slotstand van 12 mei opgenomen.

  • Rendement 2020: -6,2%
  • Sinds start (2 november 2010): +84,9%

Defensieve portefeuille | Posities in dubbele cijfers

Het rendement van de Defensieve portefeuille over 2020 is de afgelopen week opgelopen met 1,7 procentpunt naar +2,6%. Daarmee is de portefeuille inmiddels hersteld tot het niveau van eind februari.

Defensieve portefeuille | Meerdere posities in dubbele cijfers

Oogt de winst van de portefeuille over 2020 daarmee vrij bescheiden – hoewel nog altijd beter dan die van de andere voorbeeldportefeuilles van Beleggers Belangen – steeds meer beleggingen in de portefeuille laten een jaarrendement zien dat zelfs in de dubbele cijfers loopt. Zo wint Microsoft dit jaar 23,0%, goud 15,9%, Roche 13,3% en Apple 11,5%.

Münchener Rück

Het fonds dat met stip het slechtste presteert is de Münchener Rück. De Duitse herverzekeraar raakt dit jaar 27,9% kwijt. Het businessmodel gaat namelijk dat gepaard met forse uitbetalingen in crisistijd. De corona-crisis is echter ook de ideale gelegenheid om de premies voor de komende jaren flink omhoog te gooien.

  • Rendement 2020: +2,6%
  • Sinds start (9 november 2010): +56,0%

Portefeuille NL | CM.com uitblinker

Met een weekrendement van +9,4% was afgelopen week nieuwkomer CM.com uitblinker in de Portefeuille NL.

Portefeuille NL | CM.com uitblinker

Richtinggevend nieuws was er overigens niet over het bedrijf, dat halverwege vorige maand een goede kwartaalupdate publiceerde. Mogelijk profiteerde de mobiele-communicatiedienstverlener van het positieve sentiment rond de algehele technologiesector.

Op een goed geluimd Beursplein waren Pharming (+6,6%), Vastned (+6,3%) en ING (+4,5%) de drie andere belangrijkste winnaars. Zowel Vastned als ING publiceerden vorige week bemoedigende kwartaalcijfers.  Daarentegen konden de cijfers van AMG (-9,2%) beleggers minder bekoren.

  • Rendement 2020: -15,5%
  • Sinds start (1 juli 2013): +78,9%

Hoogdividendportefeuille | Herstel zet door

De Hoogdividendportefeuille van Beleggers Belangen herstelt verder, in lijn met de wereldwijde effectenbeurzen. Wel blijft het rendement van de portefeuille wat achter bij de toonaangevende indices.

Hoogdividendportefeuille | Herstel zet door

De Hoogdividendportefeuille staat, gemeten vanaf de start, inmiddels weer op een winst van precies 1%. Het rendement in 2020 is met -15,6% nog wel zwak, zeker vergeleken met bovenliggende indices als de AEX (-13,9%) en S&P500 (-9,3%). Een blik op de grootste dalers dit jaar verklaart veel, met zwaarwegende sectoren energie (olie/gas) en financials (verzekeraars). Shell daalt 42,5% en Total daalt dit jaar 34,4%. Daarbij doen ook de twee vastgoedaandelen het slecht. Dat is overigens, net als bij de andere genoemde sectoren, geheel overeenkomstig de gehele sector, die zwaar onder druk staat gedurende de coronapandemie.

Dividend Klépierre lijkt onhoudbaar

De grootste daler in 2020 is nog altijd Klépierre, dat 51% inlevert en mede daardoor inmiddels goed is voor 13% dividendrendement. Dat lijkt onhoudbaar hoog. Klépierre keerde in maart een interimdividend van €1,10 per aandeel uit. Het slotdividend van eveneens €1,10 staat ook nog steeds op de agenda, met ex-dividenddatum 7 juli.

Maandag nabeurs kwam de Amerikaanse grootaandeelhouder Simon Property met zwakke cijfers. Over het dividend werd nog geen toezegging gedaan, maar de kans op een neerwaartse bijstelling wordt steeds groter. Eerder verlaagde Hoogdividendportefeuille-aandeel Shell het dividend al fors.

Doel van de beheerders is een jaarlijks dividendinkomen van ten minste 4% op de totale portefeuille. Op korte termijn zullen waarschijnlijk wel enkele wijzigingen volgen als het Europese dividend voor 2020 volledig is geïncasseerd.

Ex-dividend in komende weken
De komende weken zullen nog verschillende aandelen uit de Hoogdividendportefeuille ex-dividend noteren. Achtereenvolgens gaat het om Consolidated Edison (12 mei), Shell (14 mei), Chevron (18 mei), Orange (2 juni), Kimberly-Clark (4 juni), BASF (19 juni) en Klépierre (7 juli). Europese aandelen die reeds ex-dividend noteerden zijn Allianz (7 mei), Sanofi (4 mei), Münchener Rück (30 april), Ahold Delhaize (14 april) en Roche (13 maart).

Pensioenportefeuille | Winst voor aandelen, obligaties en goud

Het rendement van de Pensioenportefeuille liep afgelopen week met een procentpunt op. Daarmee komt het rendement over heel 2020 op -7,8%.

Pensioenportefeuille | Winst voor aandelen, obligaties en goud

Er was winst voor alle vermogenscategorieën van de portefeuille. Het aandelensegment won 1,8%, onder aanvoering van het UBS Equity European Opportunity Unconstrained Fund (+4,2%), de iShares Stoxx Europe 600 Oil & Gas ETF (+4,2%) en de iShares STOXX Europe Small 200 ETF (+4,1%). Het obligatiedeel won 0,8% ondanks een min van 1,2% voor de iShares $ Corp Bond ETF. Obligaties uit opkomende landen hadden wel een prima week. Goud won 0,5% in euro’s.

  • Rendement 2020: -7,8%
  • Sinds start (1 juli 2011): +40,6%

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!