Updates

Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Nederland

NIBC

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden

Actueel advies

ING | Winstdaling valt mee

0 0 Leestijd ongeveer

De kwartaalcijfers van ING zijn beter dan de coronapandemie deed vrezen. De echte pijn gaat nog komen, maar de bank staat er goed voor.

De winst van ING is in het eerste kwartaal met 40% gedaald naar €670 mln. Dat is bijna volledig het gevolg van de €661 mln die het bedrijf aan de stroppenpot toevoegde. Een jaar eerder was dat nog €207 mln. Aan de batenkant namen de netto rente-inkomsten met 1% toe naar €3,5 mrd. Dat is voornamelijk een gevolg van een spaar-instroom van €9,2 mrd. Als gevolg van het uitdagende renteklimaat liep de rentemarge namelijk terug van 1,55 naar 1,51%. De commissie-inkomsten stegen met 16% naar €783 mln. Door een flinke daling van de beleggingsinkomsten (-86% naar €21 mln) en overige inkomsten (-24% naar €205 mln) vielen de totale baten van €4,5 mrd toch 1% lager uit dan een jaar eerder.

Lagere baten, hogere kosten

Aan de andere kant stegen de operationele kosten met 2% naar €2,8 mrd. Dat was voornamelijk het gevolg van hogere loonkosten: +7% naar €1,5 mrd. Het personeelsbestand groeide met bijna 3000 medewerkers naar 55.452 fte’s, met name voor het beter doorlichten van klantdossiers. De combinatie van net iets lagere baten en iets hogere kosten, vertaalde zich in een terugval van het brutoresultaat met 6% naar €1,7 mrd.

Ook bij de kapitaalbuffer bleef de coronaschade beperkt. De daling van de CET1 van 14,7 naar 14,0% was voornamelijk het gevolg van koersvolatiliteit en een nieuwe boekhouddefinitie voor het berekenen van de impact van faillissementen.

Uitstel van betaling

Het leeuwendeel van de corona-impact doet zich in de komende kwartalen voelen. De bank meldde al aan meer dan 100.000 klanten uitstel van betaling te hebben gegeven. Of die schade beperkt blijft tot enkele gemiste rentebetalingen of uitmondt in een groot aantal faillissementen, hangt sterk af van de snelheid waarmee de coronamaatregelen worden teruggedraaid en de kracht van het economisch herstel dat dan volgt. De recente nieuwsstroom stemt optimistisch, en op de kwartaalcijfers is gezien de omstandigheden weinig aan te merken. Hoewel ING kwetsbaar is als de pandemie in kracht toeneemt en de vooruitzichten verslechteren, blijft het koopadvies voorlopig van kracht.

EERSTEKWARTAALCIJFERS
In € mln20202019
Totale baten45114576
Operationele kosten28332787
Toevoeging stroppenpot661207
Nettowinst6701119

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!