Updates

Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AFC Ajax

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

IMCD

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
houden
Aandelen Nederland

Kiadis Pharma

Advies
houden
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
houden
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Nederland

Marel

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Intertrust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AFC Ajax

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

IMCD

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
houden
Aandelen Nederland

Kiadis Pharma

Advies
houden
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
houden
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Nederland

Marel

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Intertrust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
kopen
Dividend Ivan SNURER, 3 mei 12:00

Betrouwbare Nederlandse dividendaandelen

0 0 Leestijd ongeveer

Betrouwbare dividendaandelen uit Nederlandse zijn schaars. Toch zijn er wel een aantal bedrijven die over een periode van tien jaar steeds het jaarlijkse dividend verhogen.

Onderstaande lijst somt de Nederlandse aandelen op die in de voorbije tien jaar hun dividend nooit hebben verlaagd. Een jarenlange staat van dienst biedt echter geen garantie. Tegen politieke beslissingen is geen kruid gewassen. De Franse overheid eist van beursgenoteerde staatsbedrijven dat zij zolang het virus heerst geen dividend uitkeren. De Nederlandsche Bank vraagt hetzelfde van Nederlandse banken en verzekeraars.

Als je belegt omwille van het dividend, kijk dan ook even naar de rentedekking van het bedrijf. Het dividend mag dan voor sommige beleggers een rots in de branding zijn, het is geen rotsvaste zekerheid. Bij een rentedekking van kleiner dan 1 kan je de rentelasten niet uit de kasstroom van het bedrijfsresultaat betalen. Maar verlies de operationele winstmarge en de kapitaalkosten niet uit het oog, want daaraan kun je zien of het dividend relatief veilig is.

Wat is er eigenlijk zo bijzonder aan het dividend?

Tot aan de coronacrisis klonk het: als je geen zin hebt om voortdurend je aandelen te volgen, koop dan dividendaandelen. Maar wat is er zo bijzonder aan? Het dividend is het winstdeel van een onderneming dat aan aandeelhouders wordt uitgekeerd. Dat kan in één keer of in meerdere schijven, variërend van halfjaarlijks (interim- en slotdividend), op kwartaalbasis tot maandelijks. Het dividend dat je opstrijkt, kun je naar eigen inzicht besteden. Je kunt het herbeleggen of gebruiken als aanvulling op je inkomen.

Aan welk soort aandelen moet je dan denken? Bedrijven met een betrouwbaar dividend, of nog beter: met een progressief dividendbeleid, zoals bij de Amerikaanse dividendaristocraten. Maar die zijn op de Europese aandelenmarkten erg dun gezaaid.

De meeste aandelen van dividendaristocraten zijn te vinden in bedrijfstakken met een voorspelbare omzet, zoals producenten van levensmiddelen en verbruiksgoederen, nutsbedrijven en oliemaatschappijen. In moeilijke tijden kunnen ze wat meer hebben dan scherp gefinancierde groeibedrijven.

Aan dividendaandelen kleeft vaak een saai imago. Het gaat veelal om aandelen van financieel gezonde bedrijven waarvan je geen spectaculaire koersstijgingen verwacht. Maar ook zij hebben aandeelhouders nodig. Dus lokken ze die met hun dividenden. Meestal zijn hun beurskoersen minder gevoelig voor een dalende beurs dan bijvoorbeeld technologiebedrijven waarvan de koersen op toekomstige winsten vooruitlopen.

De aandelen van betrouwbare dividendbetalers worden doorgaans beschouwd als een veilige belegging. De bedoeling is meestal om de aandelen in bezit te houden, of ze nu stijgen of niet, om te kunnen genieten van het dividend. Maar door het coronavirus lijkt daarin verandering te komen.

Rots in de branding

In de vorige twee bearmarkten waren betrouwbare dividendaandelen een rots in de branding. Tijdens de dotcom-crisis en de grote recessie van 2008-2009 presteerden zij duidelijk beter dan de markt, maar in de huidige crisis daalden de koersen van dividendaristocraten harder dan gemiddeld.

De precieze omvang en de economische impact van de coronacrisis kunnen we nu nog niet goed duiden. Toch lijkt het erop dat het dieptepunt van de razendsnelle crash achter ons ligt. De bodem van een bearmarkt kan men alleen maar achteraf vaststellen. Niettemin valt nu op dat biotechnologiebedrijven en populaire aandelen het marktleiderschap opeisen. De winst van een gezonde bullmarkt wordt echter gedragen door een brede stijging van de markt.

Maar wat maakt dividendaandelen in deze crisis minder aantrekkelijk? De uitbraak van het coronavirus raakt de mondiale economie keihard. Omdat hele sectoren stilvallen, is ook in Nederland een recessie onafwendbaar. Een pakket aan spoedmaatregelen uit Den Haag moet bij kleine ondernemers de ergste nood lenigen.

Ook beursgenoteerde bedrijven krijgen klappen. Sommige zien hun omzet vrijwel volledig wegvallen. Daardoor genereren ze nauwelijks nog cashflow, met als resultaat dat ze noodgedwongen hun dividend verlagen of zelfs moeten schrappen. Dat heeft dan weer tot gevolg dat beleggers zulke aandelen verkopen. Die klap komt vooral hard aan bij beleggers die het dividend gebruiken als aanvulling op hun inkomen.

Betrouwbare Nederlandse Dividendaandelen

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!