Updates

Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Nederland

NIBC

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden

Actueel advies

Advies Michiel Pekelharing, 21 apr 14:35

Winstexplosie bij Flow Traders

0 0 Leestijd ongeveer

De winst van Flow Traders is in het eerste kwartaal omhooggeschoten. Beleggers sorteren echter voor op een afname van de volatiliteit, waaraan het bedrijf zo goed verdiende.

Flow Traders heeft een ijzersterk kwartaal achter de rug. Het handelshuis profiteerde van hoge handelsvolumes en sterke koersschommelingen. Hierdoor lag het verschil tussen de bied- en laatprijs van ETF’s en vergelijkbare beleggingsinstrumenten veel hoger dan gebruikelijk. Dat is voor Flow Traders een heel belangrijke inkomstenbron. Door de uitzonderlijke marktomstandigheden laten de resultaten zich lastig vergelijken met recente kwartalen. De netto-handelsinkomsten van €495,0 mln lagen bijvoorbeeld bijna acht keer zo hoog als een jaar geleden. Het bedrag was bovendien maar liefst tien keer zo groot als de €46,1 mln van het laatste kwartaal van 2019. De omzetsprong was het grootst in de Verenigde Staten. Het Amerikaanse aandeel van de totale handelskosten steeg van 12% in het voorgaande kwartaal tot 30% nu.

Personeel profiteert mee

Behalve de handelsinkomsten schoten ook de bedrijfskosten omhoog: van €34,4 mln naar €171,2 mln. Dat is met name het gevolg van het variabele beloningssysteem dat Flow Traders hanteert om talentvolle medewerkers aan te trekken en vast te houden. De personeelskosten schoten omhoog van €18,4 mln naar €154,9 mln. De ebitda steeg naar €323,7 mln, vanaf €11,7 mln in het vorige kwartaal. Onderaan de streep ging de winst omhoog van €7,2 mln naar €262,3 mln, oftewel €5,71 per aandeel.

Flashback naar 2018

Dinsdagochtend veerde de beurskoers even met ruim 7% op, maar rond het middaguur was die winst volledig verdampt. De kwartaalcijfers zijn weliswaar ruim boven de al hoge verwachting, maar na een rally van ruim 60% sinds half februari sorteren beleggers met winstnemingen voor op een periode van afnemende volatiliteit en dalende handelsinkomsten. Die reactie is begrijpelijk. Twee jaar geleden kende Flow Traders ook een ijzersterk eerste kwartaal dankzij een hoge volatiliteit, waarna de resultaten in de rest van het jaar teleurstelden omdat de markten tot rust kwamen. Gezien de aard van de coronacrisis, is de kans dat de volatiliteit snel wegebt nu beduidend minder groot. De onzekerheid over de volatiliteit staat een koopadvies in de weg, maar Flow Traders is absoluut het aanhouden waard.

Flow Traders in cijfers (mln)Q1 2020Q4 2019
Netto-handelsinkomsten€ 495,00€ 46,10
Ebitda€323,7 mln €11,7 mln
Nettowinst€262,3 mln €7,2 mln

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!